Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

5 enkla träningstips till dig med PsA

Att regelbunden träning vid psoriasisartrit är viktigt är sedan länge känt. Men ibland är det svårt träffa rätt och hitta det som funkar för just en själv. Här är förhoppningsvis lite hjälp på traven.


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-20

5 enkla träningstips till dig med PsA
Annons

Börja försiktigt:

Börja alltid försiktigt med träningen, oavsett vad du tänker ägna dig åt. Du tjänar mer på att smyga igång under ett par veckor än att rivstarta och sen vara tvungen att avbryta på grund av träningsvärk eller överansträngning.

Anpassa efter egna förmågan:

En viktig del i träningsprogramet för PsA-sjuka handlar om att bibehålla eller öka den rörlighet man har i rygg, höfter och axlar. Allt för att få en så god hållning som möjligt. Det finns flera olika sätt att genomföra övningar som gynnar just det här. Det kan vara liggandes på matta, i sängen eller sittandes på stol. Anpassa övningarna utifrån egen förmåga. Det gör det mer skonsamt och långsiktigt.

Annons
Annons

Ta hjälp av boll:

Många har säkert själva använt eller åtminstone sett andra använda pilates eller medicinbollar som redskap i träningen. Dessa fungerar utmärkt när det handlar om styrketräning. Det mesta av den här sortens träning går bra att utföra hemma eller på jobbet.

Var noga med stretchen:

Viktigt i samband med alla former av träning är att man avslutar med att stretcha och töja ut de muskler som har aktiverats. Speciellt viktiga muskelgrupper att töja ut är bröstmuskler, höftböjarmuskler och baksidan av låret. Anpassa stretchövningarna till just din kropp och dina förutsättningar – kanske med hjälp av fysioterapeut.

Fråga en fysioterapeut:

Att få professionell hjälp är ofta en god idé. Här kan lämpliga övningar sättas ihop anpassade efter just dig och din situation. Speciellt om du exempelvis haft kortisonbehandling under lång tid eller fått injektion i muskelfäste eller kring senor är det bra att ha någon att diskutera upplägget med.

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-02-20 22:48 (6 år sen)

  Hej!
  Jag har psoriasis och jag har mycket ont i min ledarna.
  Vad kan ni hjälpa mig?
  Tack

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-23 17:07 (7 år sen)

  Det utlovades träningsprogram men jag kan då inte se något....

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-22 14:32 (7 år sen)

  Hej
  Jag blev av med min artrit efter ca 1,5-2 månaders brottningsträning. Detta var 2003 och har endast haft ett fåtal småkänningar sen dess. Det har haft jättebra effekt på mig. Om jag vid något tillfälle hade ont i handleden, var värken borta dagen efter ett hårt brottningspass. Mitt tips är att ge järnet när man väl tränar och strunta i att man får träningsvärk. Det får man oavsett vad man tränar, om man nu tränar hårt. Man ska inte vara rädd för smärtan. Det sjukdomen som gör att man har ont i lederna, inte träningen (förutom träningsvärk). Kör hårt. :)


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.