
Samband med andra sjukdomar vid psoriasis
Psoriasis är en vanlig, kronisk hudsjukdom och man räknar med att ca 4% av Sveriges befolkning under sin livstid kommer få sjukdomen. Att även kunna drabbas av helt andra sjukdomar kommer naturligtvis att inträffa, men för vissa sjukdomar är detta vanligare än bara av slumpen – man pratar om en association.
Det som är känt sedan länge är sambandet mellan psoriasis och uppkomsten av ledbesvär – det som många gånger benämns psoriasisartrit (Pso-A). I en svensk pågående studie med nydebuterade psoriatiker, hittar man Pso-A hos 18% redan vid debuten. Annars räknar man med att ca 30%, eventuellt uppåt 40% av psoriatikerna får varierande grad av ledbesvär.
Inflammatoriska tarmsjukdomar och psoriasis
Inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös colit och morbus Crohn är två sjukdomar med 5-7 nya fall/100 000 invånare/år i Sverige för vardera sjukdomen. Att ha både psoriasis och en av dessa sjukdomar samtidigt är 6-8 gånger vanligare än förväntat.
Glutenallergi och psoriasis
Celiaki (glutenallergi) är en allergisk tarminflammation utlöst av proteinet gluten, som finns framför allt i våra vanliga sädesslag som vete, korn och råg. Detta är en sjukdom som sannolikt är mycket vanligare än man tidigare trott, då många vuxna med lindriga besvär är odiagnosticerade. Det finns fall med vuxna psoriatiker med nyupptäckt glutenallergi, som blivit mycket bättre i huden efter övergång till glutenfri diet. Om det verkligen rör sig om en äkta association mellan dessa två olika sjukdomar eller om det bara gäller ett fåtal fall diskuteras.
Ögonproblem vid psoriasis
Ögonbesvär förekommer inte alltför sällan hos psoriatiker, och man ser en ökad risk för konjunktivit (bindhinneinflammation), keratit (hornhinneinflammation) och irit (regnbågshinneinflammation). Detta samband ser man även bland vissa reumatiska sjukdomar.
Hjärt- kärlsjukdom vid psoriasis
Vad som nyligen visats är att psoriatiker har en fördubblad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Troligen ger svårare former av psoriasis ett ökat samband (inneliggande vård på sjukhus och stort antal vårdtillfällen har tolkats som ett mått på mer svårartad psoriasis). Denna riskökning ser man däremot inte hos psoriatiker som bara vårdats inom öppenvården.
Det finns teorier om att psoriatiker röker mer, dricker mer och är i större utsträckning överviktiga än befolkningen i övrigt. Det har visat sig i studier och det kan vara detta som förklarar den något ökade risken för uppkomst av diabetes och hjärt- kärlsjukdom bland psoriatiker. Det kan även vara detta som visar sig genom att psoriatiker har en ökad risk för vissa cancerformer, som även associeras med rökning och alkohol. Allt detta sammantaget har gjort att man bedömer att psoriatiker har en förkortad livslängd med 1,6 år jämfört med den ”normala” befolkningen.
Men det är svårt att generalisera, självklart gäller inte ovanstående teorier för alla med psoriasis. Det man istället kan ta fasta på är att det är viktigt att gå in för livsstilsvanor som bra mat, regelbunden motion och mindre stress för att förebygga vällevnadssjukdomar, såväl för psoriatiker som för alla andra .
Är du sjukvårdspersonal? Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro » Visa ICD-10/diagnoskod för psoriasis » |
-
Film: Psoriasisartrit en svårdiagnostiserad sjukdom
Tidig diagnos är viktigt för patienter med psoriasisartrit, trots det är snittiden för diagnos 3,5 år.
2 Kommentarer -
Experten svarar: Så stor påverkan har dieten vid PsA
Kryddor, dieter och oljor – kan kosten eller en specifik diet verkligen bidra till att lindra besvären vid Psoriasisartrit? Reumatologen Ulla Lindqvist svarar!
3 Kommentarer -
5 enkla träningstips till dig med PsA
Att regelbunden träning vid psoriasisartrit är viktigt är sedan länge känt. Men ibland är det svårt träffa rätt och hitta det som funkar för just en själv. Här är förhoppningsvis lite hjälp på traven.
3 Kommentarer -
Glutenfritt räddade PsA-sjuka Erika
Den snart 60 åriga Erika Dingfors har periodvis under nästan hela sitt liv tampats med olika typer av smärta. Från första gången då Erika kände av att något var fel och tills dagen hon fick sin diagnos, psoriasisartrit, hann det gå närmare 20 år. Men det var inte heller...
2 Kommentarer -
Lång väntan för många med psoriasisartrit
Som om det inte vore tufft nog att lida av kroniska ledsjukdomen psoriasisartrit, tvingas dessutom många drabbade vänta länge på såväl diagnos som behandling. Detta är problematiskt då tidig upptäckt och vård kan vara avgörande gällande möjlighet att bromsa sjukdomsförl...
-
Om HarduPsoriasisartrit?
I snitt tar det tre och ett halvt år för PsA-patienter att få en diagnos, en väntan som innebär att sjukdomen förvärras. Det visar upplysningskampanjen Hardupsoriasisartrit.se som är den hittills mest omfattande undersökningen i sitt slag i Sverige.
-
Vården vänder ryggen mot patienter med ryggont
Många svenskar lider av ryggont i år efter år utan att få rätt diagnos och behandling. Resultat från Netdoktors upplysningskampanj om den inflammatoriska ryggsjukdomen, AS, visade att många personer med ryggont får vänta i över tio år på att få diagnos.
-
Psoriasisartrit - kombination av ledbesvär och hudpsoriasis
Med psoriasisartit menas en inflammation i en eller flera leder hos en person med psoriasis. Många gånger är ledbesvären lindriga och kommer och går i perioder.