Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vanliga symtom på psoriasisartrit – ledsjukdom som är vanlig vid psoriasis

Psoriasisartrit är en ledsjukdom som finns hos personer som också har hudsjukdomen psoriasis. Orsaken till psoriasisartrit är ännu okänd, men ärftliga faktorer och infektioner är sannolikt av betydelse vid utveckling av sjukdomen.


Publicerad den: 2022-10-07

Annons

Symtom på psoriasisartrit, PSA

Ofta kommer symtomen på psoriasisartrit smygande och utvecklas under längre tid. 

Vanliga symtom är då: 

  • Ledsmärtor.
  • Svullna leder.
  • Ömma leder.
  • Svårigheter att röra de drabbade lederna.
  • Smärtor vid senornas och ligamentens fästen.

Ofta drabbas händer och fötter av artriten. Många gånger handlar de då om de yttersta fingerlederna. Ledinflammationerna är då oftast asymmetriska – vilket innebär att samma leder på bägge sidor av kroppen inte drabbas, utan enbart en sida. Symmetriska ledinflammationer kan däremot ses vid en annan ledsjukdom som kallas reumatoid artrit. Ibland sitter ledinflammationen vid psoriasisartrit i leder i ryggen och/eller bäckenleder.

Vad är psoriasisartrit, PSA?

Psoriasisartrit är en så kallad autoimmun, inflammatorisk ledsjukdom som är associerad med hudsjukdomen psoriasis och ingår i gruppen av tillstånd som betecknas spondylartropatier. Med autoimmun sjukdom menar man sjukdomar som kan uppstår på grund av att kroppens immunsystem (immunförsvar) reagerar mot kroppens egna vävnad. Immunförsvaret agerar alltså som om det den kroppsegna vävnaden vore ”inkräktare”. 

Den vanligaste debutåldern för psoriasisartrit är mellan 30 och 50 år.

Mer låst material för dig som finns i Aktiv patient:

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.