Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rebecca har ospecificerad IBD: ”Det är svårt att acceptera sjukdomen”

För några år sedan började Rebecca Lange, 43, ett mer hälsosamt liv. Hon började träna, äta nyttigare och slutade röka och dricka alkohol. Det var då sjukdomen slog till. Hon fick magont och blod i avföringen. Men läkarna kunde inte se varifrån blodet kom och därför kunde de inte heller fastställa vilken typ av inflammatorisk tarmsjukdom hon hade drabbats av.  Idag lever hon med ospecificerad IBD.


Publicerad den: 2019-03-18

Annons

 

– Det känns som att folk inte förstår att det är en allvarlig sjukdom. Därför brukar jag inte säga att jag har problem med tarmarna eller är att jag är dålig i magen. Jag brukar istället säga att jag har en autoimmun sjukdom, för att folk ska fatta att det inte är en bagatell-grej, säger Rebecca. 

Vad är IBD, ulcerös kolit och Crohns sjukdom?

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De vanligaste symtomen är magsmärtor, lös avföring (med blod- och/eller slemblandning) och viktnedgång.  IBD går inte att bota, men rätt individuell behandling kan skapa förutsättningar för långvarig besvärsfrihet och god livskvalitet.

Genom att ta del av utbildningen på IBD-Koll.se kan du lära dig mer om sjukdomarna  Crohns och Ulcerös kolit. Gå till IBD-Koll.se >>>

Se alla avsnitt ur serien ”Jag lever med IBD”


Foto och intervju: Kent Björkqvist

 

 

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-04-16 17:25 (5 år sen)

    Jag hade vid 35-40 års ålder Ucerös Colit med slem och blodig avföring. Toaletten var tidvis röd av blod. Jag hade medicin cortison som stolpiller och tabletter Salazopyrin 2 tabl. dagligen. Jag drog ner på medicineringen långsamt under c:a 6 mån. Tills kroppen tog över. I dag har jag inga problem och mår bra utan några symtom sedan 35 år tillbaka.

  • Avatar Tidigare användare 2019-04-16 09:05 (5 år sen)

    Kan tarmsjukdomar hittas/ diagnoseras med dina test.?

  • Avatar Tidigare användare 2019-04-15 15:46 (5 år sen)

    Jag har en dag mycket hår mage och nästa dag mycket myk mage.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons