Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Felicia har ulcerös kolit: ”Jag missade mycket av min skolgång”

När Felicia var 16 år började hennes mage krångla rejält. Hon behövde gå på toa ovanligt ofta, hade svåra magsmärtor och blod i avföringen. Hon skämdes, för som 16-åring pratar man inte om magproblem. Idag är hon diagnostiserad med tarmsjukdomen ulcerös kolit och proffs på sin sjukdom, berättar hon. 


Publicerad den: 2019-03-18

Annons

 

 – Jag missade väldigt mycket från min skolgång när jag var inlagd. Och när jag väl blev utskriven så var jag ju inte frisk, utan det tog väldigt lång tid att återhämta sig. Det gjorde att jag fick ta valet om att börja om. Jag började om min gymnasietid och gick ett år extra, för jag orkade inte med.

Vad är IBD och ulcerös kolit?

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De vanligaste symtomen är magsmärtor, lös avföring (med blod- och/eller slemtillblandning) och viktnedgång.  IBD går inte att bota, men rätt individuell behandling kan skapa förutsättningar för långvarig besvärsfrihet och god livskvalitet.

Annons
Annons

Genom att ta del av utbildningen på IBD-Koll.se kan du lära dig mer om sjukdomarna Crohns och Ulcerös kolit. Gå till IBD-Koll.se >>>


Foto och intervju: Kent Björkqvist

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Carina 2021-07-26 16:11 (3 år sen)

    Varför får jag inte svar på min fråga, i stället måste läsa andras problem

  • Avatar Elina Mattsson 2019-09-10 10:21 (5 år sen)

    Hej Britt! Tack för att du delar med dig av din historia. / Elina, redaktör

  • Avatar Tidigare användare 2019-05-15 09:29 (5 år sen)

    Hej jag heter Britt och är 71år, jag har en sjukdom i tjocktarmen som heter microskopisk kolit, jag blev väldigt sjuk i agusti 2018 diare i 5 veckor. Tillslut orkade jag mer åt knappt låg bara, var till läkaren jagi orkade inte stå fick lägga mej. I ett bahandlings rum. Det blev transport till Östersunds sjukhurs då hsade mina njurar sviktat blev inlagd en vecka nu mår jag bra


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.