Hanna har Crohns sjukdom: ”Jag är i ett kroniskt smärttillstånd”

Hanna Frogner, 27, hade magproblem redan som treåring, men fick diagnosen Crohns först när hon var elva år. ”Jag fick reda på att jag behövde medicin i resten av livet, det var jättetungt att höra”, berättar hon. 


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2019-03-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Sjukdomen har nästintill påverkat allt i Hanna Frogners liv: skolan, fritiden och relationer. Hon har provat många olika mediciner och behandlingar. Hon har opererats och haft stomipåse på magen.

– Det är väldigt svårt, speciellt när man behöver förklara varför det är som det är, och det var extra jobbigt när man var tonåring. Då var det väldigt pinsamt att ha en magsjukdom. Det är toalettbesök, man är illamående och har problem med tänderna. Och när det kommer till förhållanden så är det också jättesvårt att överhuvudtaget orka, man är konstant trött och har problem med sin mage.

 

Vad är IBD och Crohns sjukdom?

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De vanligaste symtomen är magsmärtor, lös avföring (med blod- och/eller slemblandning) och viktnedgång.  IBD går inte att bota, men rätt individuell behandling kan skapa förutsättningar för långvarig besvärsfrihet och god livskvalitet.

Genom att ta del av utbildningen på IBD-Koll.se kan du lära dig mer om sjukdomarna Crohns och Ulcerös kolit. Gå till IBD-Koll.se >>>

Se alla avsnitt ur serien ”Jag lever med IBD”


 Foto och intervju: Kent Björkqvist

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Mehri 2019-04-16 12:38 (5 månader sen)

  Hej
  Jag är 65 år och vid 50 har jag fått diagnos chrohns.
  Jag har lidit nästan hela mitt live. Nu efter två operationer använder jag purinetol tabletter .
  Hälsningar
  Mehri

 • Avatar SUsanne Olsson 2019-04-29 11:43 (5 månader sen)

  Finaste tjejen , det hon berättar är så klockrent , jag grät mig igenom hela intervjun , det va mig hon berätta om. Lever själv med Chrons sjukdom sedan 1997.
  Tack fina du för din berättelse.

 • Avatar GunBritt Nordahl 2019-04-29 13:58 (5 månader sen)

  Min syster, 79 år, har denna sjukdom. Opererad 2 ggr. Varför nämns det inget om kapslar med tarmbakterier från friska människor? Är det inte ute på marknaden?

 • Avatar Ulla lundin 2019-04-29 18:00 (5 månader sen)

  Hej jag fick ultrös colit när jag var fjortonår har levt med det i 51 år det var inte lätt när man var ung

 • Avatar Eli Sunde 2019-04-29 19:08 (5 månader sen)

  Haft problem i ca 20 år, fick antibiotika i många år tills jag blev resistent, ( fick veta att cortison var bra) så det har jag tagit i ca10 är, det hjälper, men vet fortfarande inte va jag har för sjukdom,,,, läkarna bryr sig inte... pga cortisonet, tunn hud och blåmärken jämt på armar och ben. Tack

 • Avatar Gunilla Berghult 2019-05-5 08:38 (5 månader sen)

  Förstår verkligen hur det känns och hur chockartat det var i början. Har själv Ulceriös kolit/Crohn, ospecifierad vilken av dessa det är, sedan jag var 20 år och det är över 40 år sedan idag. Har prövat en mängd olika mediciner och för min del har Salazopurin fungerat bäst. En äldre medicin som knappt används idag. För ett par år sedan fungerade doch ingenting . Blev tal om stomi vilket jag helst ville slippa så jag sökte på nätet. Hittade då behandlingen Aferes, som dock många läkare ställer sig frågande till både utifrån studier som visar blandat resultat och den dyra kostnaden.
  Lyckades till slut få pröva på Aferes behandlingen vilket verkligen har varit superbra för min dell. Fick 10 behandlingar en gång i veckan vid skoven och blev helt symtomfri i 1 1/2 år, höll sjukdomen i schakt. Har sedan fått underhållsbehandling var tredje månad vilket har gjort mig helt symtomfri. För mig har det inneburit att jag fått tillbaka mitt vanliga liv, helt symtomfri, med hög livskvalité.
  Har även prövat mig fram vad det gäller kosten då jag märkt att jag mår bättre om jag undviker vitt mjöl, konstlat ”socker” (aspartam m.f.l) och laktosfria produkter. Tycker även att jag mår bättre om jag rör mig kontinueligt och inte har det alltför oroligt och stressigt i tillvaron. Finns ju verkligen inget rätt eller fel i detta det gäller verkligen att hitta det som passar rätt för varje enskild individ.

 • Avatar Bo Rodensjö 2019-05-19 15:41 (4 månader sen)

  Jag har vid 35-40 års ålder haft ulcerös kolit men trappade ner på min medicin under c:a 6 månader och tillslut tog min kropp över . I dag och 30 år tillbaka har jag inte haft något återfall. Så Ulcerös kolit går att bota. Jag är i dag 82 år och mår jättebra.


Annons
Annons
Annons