Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hanna har Crohns sjukdom: ”Jag är i ett kroniskt smärttillstånd”

Hanna Frogner, 27, hade magproblem redan som treåring, men fick diagnosen Crohns först när hon var elva år. ”Jag fick reda på att jag behövde medicin i resten av livet, det var jättetungt att höra”, berättar hon. 


Publicerad den: 2019-03-18

Annons

Sjukdomen har nästintill påverkat allt i Hanna Frogners liv: skolan, fritiden och relationer. Hon har provat många olika mediciner och behandlingar. Hon har opererats och haft stomipåse på magen.

– Det är väldigt svårt, speciellt när man behöver förklara varför det är som det är, och det var extra jobbigt när man var tonåring. Då var det väldigt pinsamt att ha en magsjukdom. Det är toalettbesök, man är illamående och har problem med tänderna. Och när det kommer till förhållanden så är det också jättesvårt att överhuvudtaget orka, man är konstant trött och har problem med sin mage.

 

Vad är IBD och Crohns sjukdom?

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De vanligaste symtomen är magsmärtor, lös avföring (med blod- och/eller slemblandning) och viktnedgång.  IBD går inte att bota, men rätt individuell behandling kan skapa förutsättningar för långvarig besvärsfrihet och god livskvalitet.

Genom att ta del av utbildningen på IBD-Koll.se kan du lära dig mer om sjukdomarna Crohns och Ulcerös kolit. Gå till IBD-Koll.se >>>

Se alla avsnitt ur serien ”Jag lever med IBD”


 Foto och intervju: Kent Björkqvist

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ann-Marie 2020-10-3 00:42 (4 år sen)

  Hej jag fick Crohns 2017 och har haft det lugnt med mediciner jag tagit Imurel och dropp var 6:e vecka för min sjukdom Takayasus Arterit.
  Men nu har jag fått något skov, så jag har kramper I magen, kräks, kan inte äta utan det gör ont, läkaren tror att jag kan ha tarmfickor också , inväntar att få göra ny undersökning.

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-9 11:48 (5 år sen)

  Hej!
  Kinesiska studier har visat att fettintag över 25 energiprocent ändrar tarmfloran från goda bakterier till onda som producerar olika gifter och skapar sjukdomar som ulcerös colit och Crohn. Detta har verifierats av Amerikanska forskare. Gifterna ger också upphov till den fettlever som inte beror på alkohol. Andra tarmsjukdomar kan kanske härledas dit som coloncancer. Tyvärr är sjukvården mycket konservativ och gillar inte förändringar.

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-13 23:04 (5 år sen)

  Känner igen mig i så mycket. Ändå har jag nyligen fått diagnos. Det väcker mycket tankar kring hur mitt liv med Crohn kommer att se ut.
  Jag har också konstant smärta som jag bara väntar på ska gå över. Kanske gör den de, kanske inte.

  Jag delar videon på fb, hoppas att det är okej.

  /Julia

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-18 16:02 (5 år sen)

  Vill ni bli friska ät enbart kött, organ, fisk och skaldjur. Drick bara vatten. Allt annat gör oss sjuka!

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-13 20:11 (5 år sen)

  Hej !
  Har haft chrons sen 2017 är i dag 47 år
  äter Azatriopin å tar själv Humira 2 st pennor var 14 de dag
  Vissa dagar är allt perfekt !
  vissa dagar är de ett h....e
  Men jag kämpar på
  MVH Peter

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-19 15:41 (5 år sen)

  Jag har vid 35-40 års ålder haft ulcerös kolit men trappade ner på min medicin under c:a 6 månader och tillslut tog min kropp över . I dag och 30 år tillbaka har jag inte haft något återfall. Så Ulcerös kolit går att bota. Jag är i dag 82 år och mår jättebra.

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-5 08:38 (5 år sen)

  Förstår verkligen hur det känns och hur chockartat det var i början. Har själv Ulceriös kolit/Crohn, ospecifierad vilken av dessa det är, sedan jag var 20 år och det är över 40 år sedan idag. Har prövat en mängd olika mediciner och för min del har Salazopurin fungerat bäst. En äldre medicin som knappt används idag. För ett par år sedan fungerade doch ingenting . Blev tal om stomi vilket jag helst ville slippa så jag sökte på nätet. Hittade då behandlingen Aferes, som dock många läkare ställer sig frågande till både utifrån studier som visar blandat resultat och den dyra kostnaden.
  Lyckades till slut få pröva på Aferes behandlingen vilket verkligen har varit superbra för min dell. Fick 10 behandlingar en gång i veckan vid skoven och blev helt symtomfri i 1 1/2 år, höll sjukdomen i schakt. Har sedan fått underhållsbehandling var tredje månad vilket har gjort mig helt symtomfri. För mig har det inneburit att jag fått tillbaka mitt vanliga liv, helt symtomfri, med hög livskvalité.
  Har även prövat mig fram vad det gäller kosten då jag märkt att jag mår bättre om jag undviker vitt mjöl, konstlat ”socker” (aspartam m.f.l) och laktosfria produkter. Tycker även att jag mår bättre om jag rör mig kontinueligt och inte har det alltför oroligt och stressigt i tillvaron. Finns ju verkligen inget rätt eller fel i detta det gäller verkligen att hitta det som passar rätt för varje enskild individ.

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-29 19:08 (5 år sen)

  Haft problem i ca 20 år, fick antibiotika i många år tills jag blev resistent, ( fick veta att cortison var bra) så det har jag tagit i ca10 är, det hjälper, men vet fortfarande inte va jag har för sjukdom,,,, läkarna bryr sig inte... pga cortisonet, tunn hud och blåmärken jämt på armar och ben. Tack

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-29 18:00 (5 år sen)

  Hej jag fick ultrös colit när jag var fjortonår har levt med det i 51 år det var inte lätt när man var ung

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-29 13:58 (5 år sen)

  Min syster, 79 år, har denna sjukdom. Opererad 2 ggr. Varför nämns det inget om kapslar med tarmbakterier från friska människor? Är det inte ute på marknaden?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.