Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ulcerös kolit - så fastställs diagnosen

Ulcerös kolit är en kronisk tarmsjukdom som orsakar inflammationer i ändtarm eller tjocktarmen. Här kan du läsa mer om symtom och hur man tar reda på om man har sjukdomen.


Publicerad den: 2019-01-30

ont i magen
Annons

Ulcerös kolit kallas även ibland för sårig tjocktarmsinflammation och det är vanligast att inflammationen sitter i den nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen, men hela tjocktarmen kan bli angripen.

Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »

Ulcerös kolit - symtom

Typiska besvär vid ulcerös kolit är att man behöver gå på toaletten ofta, att man har diarréer  med blod och/eller slem i avföringen. Men om bara en liten del av tjocktarmen angripen kan dock avföringen vara fast.

Besvären går i skov, vilket betyder att man i perioder har besvär och sedan perioder utan. Under skoven är det även vanligt att man får ont i magen.

Annons
Annons

Symtomen på ulcerös kolit kan variera beroende på hur svår attacken är och i vilken grad sjukdomen är utbredd. I samband med ett skov kan man dessutom få besvär från leder, det kan ibland vara första tecknet på att ett skov är på väg.

Magsmärtor och blod i avföring kan vara något annat

Även om man har blod i avföringen behöver det inte betyda att man har drabbats av en inflammatorisk tarmsjukdom som ulcerös kolit. De vanligaste orsakerna till blod i avföringen brukar vara hemorrojder, sprickor eller sår i ändtarmsområdet. Mer om det kan du läsa här: Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Även magsmärtor kan ha en annan orsak och de flest får ont i magen någon gång då och då. Det är däremot bra att kolla upp vad den bakomliggande orsaken är, speciellt om man har återkommande besvär eller symtom som håller i sig under långa perioder.

LÄS OCKSÅ: Så här får du fart på din tröga mage

Annons
Annons

Rektoskopi, koloskopi och prover

Blod- och avföringsprover samt rektoskopi, koloskopi och röntgen används oftast för att fastställa om man har drabbats av ulcerös kolit.

Vid rektoskopi förs ett smalt rör in i ändtarmen. Genom röret kan läkaren då se hur tarmen ser ut och även ta vävnadsprov. Undersökningen brukar inte göra ont och tar cirka 10 minuter.

Vid koloskopi går man längre in i tarmen med hjälp av en tunn böjlig slang. Undersökningen gör det möjligt att se hela tjocktarmen och nedre delen av tunntarmen samt ta vävnadsprover. Undersökningen kan kännas obehaglig och om det gör ont kan man få smärtstillande läkemedel.

Ulcerös kolit har många gemensamma symtom som en annan inflammatorisk tarmsjukdom som heter Crohns sjukdom, därför kan diagnosen ändras.

Lär dig mer om inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD)

Lär dig mer om Crohns sjukdom och ulcerös kolit i vår upplysningskampanj ”Har du koll på IBD?”
Här får du lära dig mer om vilka de olika typerna av IBD är, vad som karaktäriserar dessa samt vilka symtomen är, hur diagnosen ställs och hur behandlingarna går till. Här kan du även dela med dig av dina egna erfarenheter.

GÅ UTBILDNINGEN: ”Har du koll på IBD?”

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-08-18 15:50 (5 år sen)

  Tycker ni skal utbilda läkare i Sverige. I dag vet dom ingenting. Jag har haft stora besvär med tarmen i många år nu. Stora smärtor diarré och inn i mellan rikelig med blod. Afföringsprof avslöjar inflammation i tarmen. Diagnos IBS. Som min läkare på vårdcentralen seier inte kan vära rätt..grunnet blödningar.

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-18 15:11 (5 år sen)

  Tycker ni skal utbilda läkare i Sverige. I dag vet dom ingenting. Jag har haft stora besvär med tarmen i många år nu. Stora smärtor diarré och inn i mellan rikelig med blod. Afföringsprof avslöjar inflammation i tarmen. Diagnos IBS. Som min läkare på vårdcentralen seier inte kan vära rätt..grunnet blödningar.

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-25 21:05 (5 år sen)

  Smärta vänster sida ovanför linningen en bit in i magen som kommer akut och upphör efter nån timme.
  Har aldrig haft det förut. Har gått över efter en stund nästan helt
  Smärtan framkallar spykänsla och toabesök


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.