Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | IBD

Inflammatorisk tarmsjukdom och träning

IBD, inflammatorisk tarmsjukdom, i sig är inget hinder för träning. Det finns idrottsutövare på elitnivå med Crohns sjukdom och ulcerös kolit som uppvisar toppresultat. En god kondition ökar också kroppens möjligheter att hålla den inflammatoriska tarmsjukdomen i schack.


Uppdaterad den: 2015-11-16

Annons

Det är ingen skillnad mellan personer med IBD och friska personer när det gäller fysisk aktivitet och träning. De hälsobefrämjande effekterna av träning gäller alla. Den som har IBD får dock anpassa träningen och den fysisika aktiviteten efter sjukdomens aktivitet. Vid skov får man ta det lugnare och mellan skoven när man är besvärsfri finns inga begränsningar när det gäller fysisk aktivitet och träning.

Viktigt med rätt påsar vid stomi

Ytterligare en aspekt avseende träning och IBD (inflammatorisk tarmsjukdom) gäller för dem som har stomi. Är man aktiv idrottsutövare är det viktigt att prova ut stomiförband och påsar som sitter fast ordentligt och är skonsamma mot huden vid rörelse och svettning. Det kan vara en bra idé att ta hjälp av stomisköterskan för att prova ut de stomiprodukter som passar bäst för träning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons