Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sandra fick ulcerös kolit redan som nioåring

När Sandra Hasslö, 32,  var liten åkte hennes familj på en maginfektion. Alla andra i familjen blev så småningom friska, men hos Sandra hade magproblemen naglat sig fast. Till slut fick hon så kraftiga magsmärtor att hon blev tvungen att föras till sjukhus. En utredning startade och man kom då fram till att hon hade drabbats av tarmsjukdomen ulcerös kolit.


Publicerad den: 2019-03-18

Annons

 – Min mamma fick kämpa för att vården skulle starta en utredning. Det gick så långt att hon tog saken i egna händer, och tog med sig ett avföringsprov hemifrån i en crème fraiche-burk. Och med den gick hon in till läkaren och sa: ”Här nu får ni odla på den här.” Innan dess hade de inte tagit några prover överhuvudtaget, berättar Sandra. 

Vad är IBD och ulcerös kolit?

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De vanligaste symtomen är magsmärtor, lös avföring (med blod- och/eller slemblandning) och viktnedgång.  IBD går inte att bota, men rätt individuell behandling kan skapa förutsättningar för långvarig besvärsfrihet och god livskvalitet. 

Genom att ta del av utbildningen på IBD-Koll.se kan du lära dig mer om sjukdomarna Crohns och Ulcerös kolit. Gå till IBD-Koll.se >>>


Foto och intervju: Kent Björkqvist

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-09-24 09:33 (5 år sen)

    En släkting fick diagnos Ulcerös colit som 19-åring. Många sjukhusbesök, op. till colostomi, mycket lidande, folk som inte begriper. Det vi vet om denna sjukdom är nog inte värt att veta.
    Hälsningar, Kristina

  • Avatar Tidigare användare 2019-05-19 19:59 (5 år sen)

    Vill gärna komma i kontakt med någon som har Ulcerös kolit-Sklerocerande kolangit. Finns det ingen som har några kostråd?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.