Har som så många andra läst olika kostråd och försökt undvika alltför mycket kolhydrater på morgonen. Läser här på sidan om bra frukost och blir fundersam på mjölk. Mjölk i större mängder än i kaffet slutade jag med direkt när jag fick min diabetes. Relativt små mängder mjölk kan ju dra igång sockervärdena rejält. Var tidigare en grötmänniska på morgonen, har alltså avstått detta i många år. Sockret i fil och naturell yoghurt, hur påverkas blodsockret av det? Har valt att avstå dessa produkter också. Är 52, kvinna, 169 cm och 70 kg, har typ-II sedan 12 år, behandlas med Avandia 4mg per dag och Glucophage, 4 x 500mg per dag. Har skapliga värden men med höga morgonvärden, mellan 9-12. Går ner till ca 6-7 efter frukost.
Du har rätt i att mjölksocker påverkar blodsockret. Kolhydratmängden i fil/yoghurt kan variera lite och är generellt lite lägre än i vanlig mjölk. Kolhydraterna i fil/yoghurt kan tänkas påverka blodsockret i lite mindre utsträckning eftersom fil/yoghurt innehåller organiska syror. Dessa syror gör att magsäcken tömmer sig lite långsammare och kroppen har då lite bättre möjligheter att hinna ta hand om det socker som kommer. Det är dock inga dramatiska effekter vi pratar om.
Det viktiga för diabetiker är äta bra sorts kolhydrater i rimlig mängd, äta allsidigt för att tillgodose behovet av alla nödvändiga näringsämnen och att medicineringen är anpassad efter kolhydratmängden. Mjölk är en del av vår matkultur och ger oss många viktiga näringsämnen och kan vara en del av en balanserad diabeteskost.
Lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Mona Hallin
leg. dietist