Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här svarar diabetessjuksköterskan på läsarnas frågor

Kan stressblåsa vara tecken på att man håller på att utveckla prediabetes eller typ 2-diabetes? Hur högt ska fasteblodsockret ligga för att man ska diagnostiseras med diabetes? Och hur ska man tänka gällande metformin och alkohol? Här svarar Rebecca Guldberg, Medicine Magister, specialistsjuksköterska Diabetes vid Capio Vårdcentral Kungsholmen, på läsarnas frågor om typ 2-diabetes och prediabetes.


Publicerad den: 2021-06-18

Annons


Nedanstående frågor är ett axplock från en chatt som Netdoktor anordnade 12 april 2021. För att läsa fler frågor som Rebecca Guldberg svarat på om typ 2-diabetes klicka här! 

Fasteblodsocker på 6,9 – är det typ 2- diabetes?

Läsarfråga:

F-blodsocker 6.9, räknas detta att jag har diabetes 2?

Är 76 år. Min far hade diabetes2.

Kirsti

Annons
Annons

Rebecca Guldberg svarar:

Hej Kirsti!

Kriterier för att sätta diagnos typ 2 diabetes är fasteblodsocker över 7,0 vid två tillfällen eller HbA1c (långtidsblodsocker) över 46 eller slumpmässigt blodsockervärde över 12. Ett fasteglukos på 6,9 talar om att du vid just det provtagningstillfället hade lite onormalt högt blodsocker och kan vara ett tecken på att du ligger i riskzonen att utveckla typ 2 diabetes. Detta tillstånd kallas för prediabetes.

För att korrekt ställa diagnos behöver man ta fler prover, till exempel ett HbA1c. Kontakta din vårdcentral för diskussion kring utredning.

Vänliga Hälsningar,

Rebecca

Annons
Annons

Är tabletter eller är det insulin bäst?

Läsarfråga:

Min man har diabetes typ 2 men som är obehandlad. Han träffade en diabetesläkare för några år sedan som sa att om han ligger under 15 så behöver det inte behandlas då p.g.a hög ålder 88 år. Nu har hans värden stigit, på morgonen 12 och efter mat upp till 19 - 20. Han har bokat en tid på vårdcentralen för att få medicin. Är tabletter bäst eller är det insulin. Vi har 2 nu vuxna barn med diabetes så vi är väl bevandrad i de två sjukdomarna

Ytterligare en fråga vad är det som avgör om det är typ 1 eller typ 2?

Birgitta

Rebecca Guldberg svarar:

 Hej Birgitta!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Jag gissar att du menar att hans diabetes inte behandlas med läkemedel, utan att man har bett honom hålla koll på livsstilen (mat, motion, mm). Det är svårt att göra en korrekt bedömning om man inte vet vilka övriga eventuella sjukdomar din man har.

Generellt säger man att den som är äldre mår bättre om blodsockret ligger lite högre i blodsocker, runt 10-14. Men att ha blodsockervärde runt 19-20 är alldeles för högt så det är bra att han bokat tid för bedömning på vårdcentralen.

Vad som är bäst för just din man kan vara svårt att avgöra såhär utan att ha hela bilden klar för sig. Det beror på hur höga hans långtidsblodsockervärden är, om han har andra sjukdomar som man måste ta hänsyn till, hur njurarna fungerar och hur väl han kan klara av egenvården (dvs. att t.ex. mäta sitt blodsocker, komma ihåg tabletter, hantera insulinpennor, mm).

Jag är säker på att ni får bra hjälp på vårdcentralen med att hitta en behandling som passar.

Diabetes typ 1 och typ 2 är två helt olika sjukdomar. Typ 1 beror på att kroppen angriper sig själv och bryter ner de celler som producerar insulin. Insulin behövs för att transportera socker från blodet och in i cellen. Typ 2 beror på att man har för lite insulin i förhållande till behovet och att cellerna inte kan ta använda det insulin som finns i kroppen.

Vänliga hälsningar,
Rebecca Guldberg

Måste kissa ofta efter att ha ätit mycket kolhydrater

Läsarfråga:

Hej! Jag har haft ett problem under rätt lång tid. När jag äter snabba kolhydrater får jag stressblåsa. Det kommer ganska snabbt efteråt. Jag måste springa ofta på toa och har jag ätit mycket kolhydrater, så kan det här sitta i flera dygn och störa nattsömnen, vilket i sig också tycks öka på irritationen i blåsan. Jag är inte överviktig, röker och dricker inte, rör mig rätt mycket, i stort sett varje dag, är inte onormalt törstig. Jag har däremot stressat mycket under många år och sovit dåligt under längre perioder pga min astma/allergi. Kan stressblåsan tyda på prediabetes alt diabetes2?

Hälsn, Anni 

Rebecca Guldberg svarar:

Hej Anni!

Det tillstånd du beskriver (stressblåsa) har inget självklart samband med prediabetes eller typ 2 diabetes. Däremot är det väl känt att om man upplever hög stress och sover för lite under lång tid kan öka risken för att utveckla typ 2 diabetes.

För att ta reda på om du har prediabetes eller typ 2 diabetes behöver du lämna blodprover. Ta gärna kontakt med din vårdcentral för detta.

Vänliga Hälsningar,
Rebecca Guldberg

Råd om alkohol och metformin 

Läsarfråga:

Om man ska på fest och tänker dricka mer än 2 glas vin hur bör man göra med metformintabletterna? Ska man ta som vanligt eller låta bli att ta dom samma dag eller samma dag och dagen efter?

Rebecca Guldberg svarar:

Jag gissar att du tänker att Metformin i kombination med alkohol kan ge risk för för låga blodsockervärden? Det är insulin och alkohol som är en olämplig kombination. Där rekommenderar jag att du tar kontakt med din diabetessjuksköterska för specifika råd, eftersom det i så fall beror på vilket insulin man har hur man kan justera det. Man ska alltid ta sina Metformin som vanligt, oavsett alkoholintag.

 Om du dricker alkohol (oavsett mängd) är det klokt att äta något innan du går och lägger dig för att hindra att blodsockret blir lågt under natten. Att det blir lågt beror helt och hållet på att alkoholen blockerar den mekanism som gör att levern kan släppa ut extra socker när det behövs. Om du har druckit väldigt stora mängder alkohol kan det bli mycket farligt för dig.

Drick inte mer alkohol än 4 glas som kvinna och 5 glas som man vid samma tillfälle, det är bra för din diabetes.

Vänliga Hälsningar
Rebecca Guldberg

Mina fötter värker - typiska diabetesbesvär?

Läsarfråga:

Jag har diabetes 2 sedan minst ett år. Mina fötter värker. Värst är tårna och undersidan. Tårna sticker och värker. Värst är nr 3 o 4. Undersidan bränner som elektriska stötar och värker. Min läkare säger att det är artros. Jag tror att det är diabetesen. Är inte detta typiska diabetiska besvär?

Rebecca Guldberg svarar:

Hej! 

Du har rätt att få dina fötter undersökta minst en gång per år och utfört ett så kallat fotstatus. Då undersöker man cirkulation och känsel i dina fötter. De besvär du beskriver låter som typiska diabetesbesvär. Be din läkare eller diabetessjuksköterska att de utför ett fotstatus för att undersöka känseln. Först då kan man veta säkert om det är från diabetessjukdomen. Det kan också vara klokt att titta på ditt långtidsblodsocker (HbA1c) hur det ligger till. Har det stigit nyligen? Om det ökar kan det tyda på att det är därför du upplever ökade besvär i fötterna.

Vänliga Hälsningar
Rebecca Guldberg

Ärftlig diabetes  – hur kan jag undvika att bli sjuk?

Läsarfråga:

Min mormor dog i sviterna av diabetes 1 endast 50 år gammal. MIn mor fick nog diabetes 2 runt 50årsåldern, men det upptäcktes inte förrän hon var ca 60år. Hon var överviktig, ca 15-20 kg för mkt, i hela sitt vuxna liv.

Jag själv hade graviditetsdiabetes vid mina 3 graviditeter. Jag är inte överviktig, men har ändå haft ett faste värde på morgonen på ca 5,4-5,7 i flera år, vilket väl är att se som fördiabetes? Innebär det att jag kommer att få diabetes trots att jag är normalviktig.

Vad rekommenderar du att jag ska göra (förutom att behålla midjemåttet under 80cm) för att göra allt jag kan för att inte få högre fastevärden. Kan det vara så att jag har ett högre morgonfaste-värde, men att det inte är så högt sedan. Kan man be dem kolla det? Vet att mitt ”långtidssocker-värde” varit normalt när de tagit sådant. Med vänlig hälsning Lena P

Rebecca Guldberg svarar:

Hej Lena!

Ett normalt fasteblodsocker varierar mellan 4,0-6,0. Dina värden är alltså helt normala.Värden över 7,0 är diabetes. Värden mellan 6,1-6,9 är prediabetes (ett förstadium till typ 2 diabetes).

Eftersom du haft graviditetsdiabetes kan det öka risken för att utveckla typ 2 diabetes i vuxen ålder. Det du kan göra, förutom att ha hälsosamma levnadsvanor (äta varierat och i lagoma mängder, vara fysiskt aktiv minst 30 min/dag, dricka mindre än 10 glas alkohol/vecka och helt avstå tobak) är att be att få bli kallad en gång per år för kontroll av fasteblodsocker, HbA1c (långtidsblodsocker) och kolesterolvärden. Du kan också be att man utför ett så kallat oralt glukostoleranstest. Ta kontakt med din vårdcentral.

Vänliga Hälsningar
Rebecca Guldberg

Känseln i fötterna har förändrats - varför?

Läsarfråga:

Vad har hänt om man inte känner sån känsel som vibrationer i fötterna?

Rebecca Guldberg svarar:

Då har du fått nervskador. Det är vanligt om man har haft diabetes många år eller om man har höga blodsockervärden. Genom att ha normala blodsockervärden kan en del av känseln komma tillbaka.

Ta metformin trots bra kontroll på blodsockret

Läsarfråga:

Hej och tack för en bra chatt! Jag har haft diabetes 2 i tre år. Jag har lagt om min kost och tycker själv att jag äter väldigt nyttigt. (så klart fuskar jag lite då och då, men aldrig så att det påverkar mig mycket). Jag motionerar också varje dag. Tar promenader, går på Zumba, går gympa på friskis och Svettis... Mitt blodsocker ligger stabilt och jag skulle vilja sluta med metformin. Kan jag prova att göra det för att se om jag kan hålla blodsockret stabilt ändå? Vore skönt att slippa mediciner.

Tack för svar! hälsningar Kerstin 

Rebecca Guldberg svarar:

Hej Kerstin!

Vad härligt att höra att du är fysiskt aktiv och äter hälsosamt. Det påverkar din diabetes positivt.

Metformin är ett bra läkemedel som förutom att hålla ditt blodsocker på en normal nivå också skyddar dig mot hjärt- och kärlhändelser (såsom hjärtinfarkt och stroke). Därför är det rekommenderat att man tar det när man har typ 2 diabetes, även om man har normala blodsockervärden. Dock kan man ju minska ner dosen till t.ex. 1 tablett/dag om du ligger normalt i HbA1c. Kolla med din diabetessjuksköterska vad som skall vara normalt HbA1c för dig.

Lycka till!

Påverkas blodsockret av stress?

Läsarfråga:

Mitt blodsocker har stigit, kan det bero på att jag har varit under en långvarig stress?

Rebecca Guldberg svarar:

Ja, absolut. Din kropp reagerar på stress genom att släppa ut mer socker till blodet samt sätta igång en massa stresshormoner som ytterligare höjer ditt socker.

Det finns en väldigt fin bok som heter ”Varför zebror inte får magsår” som på ett populärvetenskapligt sätt förklarar vad som händer i kroppen vid stress. Det finns också en fin broschyr om just stress och diabetes, kolla med din diabetessjuksköterska.

Lycka till och var rädd om dig!

Kan man undvika insulin med bra kost och motion?

Läsarfråga:

Ifall man sköter sig, äter bra och rör på sig, kan man då undvika att så småningom få börja ta insulin? Under förutsättning att alla värden är bra och reglerade med medicin.

Rebecca Guldberg svarar:

Hej!

Jag antar att du har typ 2 diabetes. Man kan ofta klara sig väldigt bra och ha väldigt normala blodsockervärden med hjälp av hälsosamma levnadsvanor (mat, motion, alkohol, tobak). Idag finns dessutom en uppsjö av läkemedelsbehandlingar att välja mellan, och det är alls säkert att man behöver ta insulin för att hålla blodsockret på en bra nivå.

Dock är det så att diabetessjukdomen förändras under livet, så det som är aktuellt för dig just nu behöver inte vara det resten av livet. Men genom att vara noga med dina levnadsvanor nu så minskar du risken för att behöva insulin senare.

När på dagen ska man mäta sitt blodsocker?

Läsarfråga:

När ska man mäta blodsockret på bästa vis vilka tider före och efter mat?!

Rebecca Guldberg svarar:

Hur och när du mäter ditt blodsocker beror helt på vad du ska använda resultatet till.

Om du skall göra ”en kurva” under några dagar är det lämpligt att du mäter fastande på morgonen, två timmar efter frukost, före lunch, två timmar efter lunch, före middag, två timmar efter middag, innan sänggående samt på natten om du behandlas med insulin.

Att mäta bara för att mäta har inget eget värde. Du skall veta vad du skall använda resultatet till och kunna dra slutsatser av dina mätningar.

Vilken betydelse har kolhydrater vid typ 2-diabetes?

Läsarfråga:

Har innehållet av kolhydrater i livsmedel någon betydelse och i så fall hur, samt är det viktigt att se hur mycket sockerarter det är i kolhydraterna? Bör dessa vara på en viss nivå för att vara acceptabelt? 

Rebecca Guldberg svarar:

Mängden kolhydrater i ett livsmedel påverkar hur mycket ditt blodsocker stiger efter intag. Dock påverkas det också av hur stor andel av det som är tillsatt socker (sockerarter) och om det finns fibrer och fett i livsmedlet, eftersom dessa bromsar blodsockerhöjningen.

Om man vill kan man läsa på alla förpackningar man köper hur mycket kolhydrater det innehåller och välja så lågt som möjligt. Man kan också tänka på att välja en produkt som har så lite sockerarter som möjligt (jämfört med en annan likvärdig produkt). Sen kan man titta på mängden fibrer och fett. Eller så gör man det väldigt enkelt för sig, man väljer nyckelhålsmärkta produkter. Då har någon annan redan räknat ut vad som är ett bra livsmedel och så mäter man sitt blodsocker och ser hur just detta livsmedel påverkar just din kropp.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Urban 2023-02-23 00:22 (14 månader sen)

    Nyckelhålsmärkning är inriktat på begränsning av fett och salt - ingenting om kolhydrater som är det som påverkar diabetiker mest.
    Det är rent BEDRÖVLIGT att ni rekommenderar nyckehålsprodukter som en bekväm lösning för diabetiker.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.