För dig som aktiv patient | Diabetes typ 2

Dietistens råd till dig med typ 2-diabetes

En sundare kosthållning kan bidra till att man minskar riskerna för diabeteskomplikationer, såsom skador på nerver och blodkärl. Skador på nerver och blodkärl kan i sin tur leda till exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, skador på ögonen och försämrad känsel i fötterna. Här ger dietisten sina bästa kostråd till dig med diabetes.


Publicerad den: 2021-05-05
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

För personer med typ 2-diabetes är en sund kost en av de viktigaste delarna i behandlingen. Det innebär att man anpassar energiintaget och förbättrar sina mindre bra matvanor för att få god blodsockerkontroll. 

En bättre kosthållning kan också ge positiva effekter på kroppsvikten, blodtrycker och blodfetterna, vilket även bidrar till minskad risk för andra sjukdomar och komplikationer. Genom lyckad kosthållning kan man ofta börja senare med läkemedel vid typ 2-diabetes. I vissa fall behövs inga läkemedel alls om man anpassar och förbättrar kosten.  

Här ger Bim Åkers, legitimerad dietist på Adolf Fredriks Fysiocenter sina råd på hur du med typ 2-diabetes kan tänka när det gäller mat och dryck:

Fysioterapeuten ger dig råd om fysisk aktivitet och visar några övningar

En annan viktig del i diabetesbehandling är att vara fysisk aktiv. Fysisk aktivitet, såsom motion och styrketräning är ett mycket effektivt sätt att få bra blodsockervärden. Här visar Caroline Söderström, legitimerad fysioterapeut på  Adolf Fredriks Fysiocenter några träningsövningar som du kan göra både hemma och på gymmet. Hon berättar även hur du ska få bäst effekt på ditt blodsocker genom träningen. Ta del av hennes tips och råd här!

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu