Dietistens råd till dig med typ 2-diabetes
En sundare kosthållning kan bidra till att man minskar riskerna för diabeteskomplikationer, såsom skador på nerver och blodkärl. Skador på nerver och blodkärl kan i sin tur leda till exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, skador på ögonen och försämrad känsel i fötterna. Här ger dietisten sina bästa kostråd till dig med diabetes.
Vad menar läkaren egentligen?
Facktermer, förkortningar eller konstiga undersökningssvar i journalen kan vara svåra att förstå. Vi hjälper dig genom att reda ut och förklara det du behöver veta.
För personer med typ 2-diabetes är en sund kost en av de viktigaste delarna i behandlingen. Det innebär att man anpassar energiintaget och förbättrar sina mindre bra matvanor för att få god blodsockerkontroll.
En bättre kosthållning kan också ge positiva effekter på kroppsvikten, blodtrycker och blodfetterna, vilket även bidrar till minskad risk för andra sjukdomar och komplikationer. Genom lyckad kosthållning kan man ofta börja senare med läkemedel vid typ 2-diabetes. I vissa fall behövs inga läkemedel alls om man anpassar och förbättrar kosten.
Här ger Bim Åkers, legitimerad dietist på Adolf Fredriks Fysiocenter sina råd på hur du med typ 2-diabetes kan tänka när det gäller mat och dryck:
En annan viktig del i diabetesbehandling är att vara fysisk aktiv. Fysisk aktivitet, såsom motion och styrketräning är ett mycket effektivt sätt att få bra blodsockervärden. Här visar Caroline Söderström, legitimerad fysioterapeut på Adolf Fredriks Fysiocenter några träningsövningar som du kan göra både hemma och på gymmet. Hon berättar även hur du ska få bäst effekt på ditt blodsocker genom träningen. Ta del av hennes tips och råd här!
Lider du av någon form av smärta?
Du är inte ensam. Här kan du läsa, ställa frågor, diskutera och söka stöd i gemenskapen kring att ni alla har erfarenhet av smärta. Välkommen in!
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu