Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya diabetesläkemedel kan minska risken att dö i förtid

Den 14 november är det världsdiabetesdagen och i samband med detta lyfts en stor nordisk studie fram där forskare har utvärderat nya metoder för att förebygga och behandla typ 2-diabetes.


Publicerad den: 2017-11-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Men nya glukossänkande läkemedel kan hjärtkärlsjukdom förebyggas och i och med det minskar risken att dö i förtid hos personer med typ 2 diabetes.

– Resultaten är både intressanta och hoppingivande. De tyder på att en ny sorts läkemedel, så kallade SGLT2-hämmare, är effektivare än andra glukossänkande preparat på att förebygga hjärtkärl-komplikationer som hjärtsvikt och dessutom kan minska risken att dö i förtid, även hos patienter utan känd hjärtkärlsjukdom. Läkemedlet avlägsnar socker från kroppen genom en ökad utsöndring i urinen, säger Jan Eriksson, professor och överläkare inom diabetesvård vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Hans forskargrupp har deltagit e den nordiska studien som baseras på nationella läkemedels- och sjukvårdsregister i länderna Norge, Danmark och Sverige.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Stor risk för diabetespatienter att drabbas av hjärtkärlsjukdom

Den vanligaste formen av diabetes i världen är diabetes typ 2. Dessa patienter har nästan dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtkärlsjukdomar som hjärtinfarkt och hjärtsvikt.
Och det forskargruppen har gjort är att utvärdera nya metoder som används för att förebygga och behandla denna diabetes typ.

LÄS MER: Så sänker du kaloriintaget i din kost

Enligt Läkemedelsverket och Socialstyrelsen bör sådana här moderna, men dyra, läkemedel ges till patienter med typ 2-diabetes som samtidigt har hjärtkärlsjukdom.

– Våra resultat talar för att sådan läkemedelsbehandling även skulle kunna förebygga uppkomst av såväl diabetes som hjärtkärlsjukdom hos vissa överviktiga personer. Pågående studier, inklusive randomiserade prövningar, där en patientgrupp får läkemedlet och en får placebo, kommer ytterligare belysa den medicinska nyttan och hälsoekonomiska aspekter, säger Jan Eriksson i pressmeddelandet.

Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/nya-diabeteslaekemedel-kan-minska-risk-foer-tidig-hjaertdoed-2261288

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-11-13 13:22 (5 år sen)

    Informationen om typ 2 diabetes bör fortsätta med högsta prioritet i NETDOKTOR.Artikeln har väckt
    många nya frågor som läsaren måste bli informerad om.


Annons