Glutenfri diet kan öka risken för typ 2 – diabetes

Glutenfri diet kan öka risken för typ 2 – diabetes

De senare tidens dietrevolution har uppvisat lika många sätt att äta som det finns kost-intresserade människor. Att utesluta gluten i hopp om välmående har blivit något allt fler väljer – även dem utan celiaki(glutenintolerans). Ny forskning gjord vid Harvard University visar dock på motsatt hälsoeffekt.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-28
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

I Sverige har ungefär två personer av hundra glutenintolerans, också kallat celiaki. De vanligaste symtomen hos barn är diarré och att barnet inte växer som det ska. Hos vuxna är oförklarlig trötthet och lågt blodvärde andra symtom vid obehandlad glutenintolerans.

Läs också:Kön spelar roll vid behandling av svår psoriasis 

Allergi och intolerans – två olika saker

Att ha allergi mot spannmål är inte det samma som att vara intolerant. Vid glutenintolerans tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn. Tarmen skadas då, vilket ger näringsbrist. Vid allergi mot spannmål är det oftast vete man inte tål. Den som har veteallergi kan få allergiska symtom exempelvis hudutslag, magont och andnöd.

Annons
Annons

Orsaken till sjukdomarna är inte helt klarlagd, men ärftlighet har visat sig spela stor roll. Glutenintolerans är en så kallad autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten.

Läs också: Mängden avgörande för utveckling av celiaki

Allt fler väljer bort gluten av hälsoskäl

Idag rekommenderas många utan varken intolerans eller allergi att i mångt och mycket utesluta gluten ur kosten. Det för bättre hälsa.  Men att ett lågt intag av gluten skulle ge positiva effekter hos personer utan intolerans avfärdas nu i ny studie från Harvard University. Forskningen pekar snarare på att ett minskat intag skulle kunna ha negativa effekter, dels genom att öka risken för typ-2 diabetes.

Annons
Annons

Enligt forskningen tros en av orsakerna ligga i att glutenfria livsmedel ofta innehåller mindre kostfiber samt mindre av andra typer av näringsämnen. Det menar studiens huvudförfattare Geng Zong vid nutritionsdepartementet på Harvard University’s T.H. Chan School of Public.

Fiberrik mat minskar risken

Eftersom en kost som innehåller mycket fiberrika kan bidra till att minska risken för typ 2 – diabetes kunde en förenklad slutsats dras att de som får i sig mindre av det här också löper större risk att drabbas av sjukdomen.  

Och det var också vad Geng Zongs 30 år långa forskningen visade på. Av de 200 000 personer som deltog i studien visade sig att de med ett högre glutenintag löpte 13 procent mindre risk att drabbas än de med lägre. Samma forskningsteam håller nu på att studera glutenfri kost på lång sikt med fokus på andra hälsoaspekter, så som hjärtsjukdom och viktuppgång.

Mer forskning på området behövs

Mer forskning behövs dock för att säkerställa sambanden. Men att välja glutenfri kost bör inte vara ett förstahandsval menar forskarna bakom studien.

En viktig del i behandlingen för den som har typ 2-diabetes är kosten. Den som har diabetes bör få kostråd från en dietist eller läkare. Socialstyrelsen ansvarar för att ta fram råd om kost vid olika sjukdomar.

Läs också: Glutenintoleranta kan ha ökad risk för nervskador

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Rachel 2017-03-29 10:34 (8 månader sen)

    Det beror ju på vad glutenfri omfattar i "glutenfritt".

    Äter inte majsmjöl, havre, mm som även de kallas "glutenfri".

    Äter lchf och lyckats undvika att få diabetes typ 2 och även gå ner i vikt.

  • Avatar Rachel 2017-03-29 10:09 (8 månader sen)

    Det beror ju på vad glutenfri omfattar i "glutenfritt".

    Äter inte majsmjöl, havre, mm som även de kallas "glutenfri".

    Äter lchf och lyckats undvika att få diabetes typ 2 och även gå ner i vikt.

  • Avatar John 2017-03-29 10:06 (8 månader sen)

    Benämn gärna sjukdomen celiaki (inte glutenintolerans).

  • Avatar John 2017-03-29 10:46 (8 månader sen)

    Benämn gärna sjukdomen celiaki (inte glutenintolerans).

  • Avatar Ingrid W 2017-03-29 11:44 (8 månader sen)

    Ja det är verkligen en förenklad slutsats... det är inte alls uteslutandet av gluten som orsakar diabetes - det är istället avsaknad av fiber och andra näringsämnen. Kanske det är så att många som undviker gluten väljer att göra det med hjälp av "näringsfattiga" färdigprodukter som gör att intaget av fiber och annat blir för lågt. Men ändrar man sin kost på ett medvetet sätt och ersätter glutenhaltiga födoämnen med t ex mer frukt och grönt samt fullkornsprodukter av t ex havre, bovete etc, lär man inte lida brist på varken fibrer eller något annat. För övrigt är de produkter som innehåller mest gluten, d v s de med mjöl av siktat vete och andra spannmål, inte speciellt nyttiga eller fiberrika...

  • Avatar Susanne 2017-03-29 12:07 (8 månader sen)

    Gluten lägger sig på tarmväggarna och kan orsaka läckande tarm osv. Läs gärna på lite bättre...
    Glutenfri kost är ju förstås inte hälsosam om man bara undviker gluten. Självklart ska man äta andra nyttiga sädesslag och mycket grönsaker. Och giftfritt odlat, givetvis!
    Inte bara köpa näringsfattiga glutenfria bröd med en massa konstiga kemikalier och onyttiga tillsatser i.
    En fullvärdig giftfri kost ska man förstås äta, och även utesluta socker och halvfabrikat.
    Laga mat från scratch!

  • Avatar Maria 2017-03-29 19:42 (8 månader sen)

    Reklam? Köpt artikel?

    Kanske ni ska ändra innehållet och rubriken till vad som verkligen är anledningen: för lite fibrer.

    Klart vissa gör allt för att rädda glutenet och att folk ska bli sjuka av gluten. Nu när folk blir mer medvetna och kan dra in mediciner så tjänar Läkemedelsbolagen inget.

  • Avatar Stina 2017-03-29 20:44 (8 månader sen)

    Vilken rappakalja. Gluten och fibrer är väl för sjutton inte samma sak! Vi är väldigt många som mår bättre uran gluten även om vi inte har celiaki. Läs på!

  • Avatar Stina 2017-03-29 20:17 (8 månader sen)

    Vilken rappakalja. Gluten och fibrer är väl för sjutton inte samma sak! Vi är väldigt många som mår bättre uran gluten även om vi inte har celiaki. Läs på!

  • Avatar 2017-03-29 22:25 (8 månader sen)

    Stina läs lite mera noggrant. Du kanske inte är glutenintolerant.
    Artikeln handlar om risk för diabetes typ 2. Där rådet är att försöka
    äta fiberrik kost för att minska risk

  • Avatar 2017-05-2 08:11 (7 månader sen)

    Kanske någon kan bena ut mina tarmproblem.
    Innan hjärtklaffybyte 2012 hade jag aldrig haft problem med tarmen. Efter operationen upptäckte man att jag fått flera infektioner i såret som krävde årslånga antibiotikaanvändning som ändå inte hjälpte utan man kallade på en professor som skar bort halva mig.
    Sedan den dagen fick jag vattniga diareer, varför man tog blodprover på både laktos och gluten. Är det så att antibiotikakurer ger intolerans mot gluten.

    Det är ett bök att undvika allt man inte får äta och glutenfritt bröd (Limpa) smakar ingenting så jag äter till morgonkaffet LCHC limpa. Jag vet inte ens om jag är glutenintolerant, hur får man säkert veta detta. Blodprover har inte bevisat detta.


Annons
Annons