Nyupptäckt typ 2-diabetes
Då läkaren har konstaterat typ 2-diabetes kommer den drabbade att få mycket information om tillståndet och vad det innebär. Det finns många effektiva behandlingar och saker man själv kan göra för att må bra – både på kort och lång sikt.
Vid nyupptäckt typ 2-diabetes är det viktigt att känna till följande:
- Typ 2-diabetes är ett kroniskt tillstånd. Det vill säga att det är ett långvarigt tillstånd och att man inte kan botas.
- Om sjukdomen inte behandlas kommer typ 2-diabetes att leda till långvarigt ökade mängder socker i blodet vilket kan ge skador i kroppen.
- Även om man i nuläget inte alltid har besvär så kan obehandlad diabetes orsaka andra medicinska problem – framförallt sjukdomar i hjärta och kärl.
Det finns många effektiva behandlingar och saker man själv kan göra för att må bra både på kort och lång sikt till exempel:
- Börja med att se över kost och alkoholintag:
- Regelbundna matvanor med frukost, lunch och middag samt 1–3 mellanmål rekommenderas
- Minska på snabba kolhydrater som mjölk, ljust bröd, potatis och socker – välj hellre fullkornsprodukter
- Vid övervikt är det viktigt att se över hur mycket energi det är i maten
- Att öka intaget av följande livsmedel kan räcka som behandling mot diabetes: frukt och grönt, baljväxter, fisk, fullkorn, nötter och jordnötter, kaffe
- Alkohol kan eventuellt skydda mot skador vid diabetes, men kan ge ökad risk för andra sjukdomar (till exempel cancer) och har ett högt energiinnehåll
- Viss kost kan ge bättre blodsockervärden. Exempel är traditionell diabeteskost, måttlig lågkolhydratkost, medelhavskost och traditionell diabeteskost med lågt GI (glykemiskt index). Man har inte utvärderat effekten av extrem lågkolhydratkost vid diabetes och dess risker
- För den som inte rör på sig så mycket och är överviktig kan det vara nyttigt att motionera mera och gå ned i vikt. Såväl konditionsträning som muskelstärkande aktiviteter rekommenderas.
- Rökning ger ökad risk för skador i hjärta och kärl, precis som diabetes, och därför är det viktigt att inte röka.
Med blodprov kan man kontrollera halten socker i blodet (blodsocker) från dag till dag men detta behöver inte göras ofta om man inte tar insulin. Det går också att ta ett blodprov som visar genomsnittlig blodsockernivå de senaste 6–8 veckorna (glykosylerat hemoglobin, HbA1c). Det värdet används i regel att styra behandlingen.
Beroende på hur högt blodsockret är kan det förr eller senare bli aktuellt att börja med läkemedel i tablettform, som sänker blodsockret. Ibland behövs insulin i början för att sänka höga blodsockervärden och de flesta behöver i slutändan ta insulin – något som många är oroliga för. Behandling med insulin behöver inte betyda smärtsamma sprutor eller stor påverkan på livet. Läkaren eller den som är ansvarig för utbildningen om diabetes kan ge information om detta.
Det är viktigt att gå på regelbundna kontroller hos läkaren, eller den medarbetare som på läkarmottagningen har ansvaret för uppföljningen av personer med diabetes.
Regelbundna kontroller är särskilt viktigt de första månaderna så att både personen själv samt dennes familj får:
- Kunskap om diabetes.
- Kunskap om hur man kan leva ett bra liv med sjukdomen.