Diabetes typ 2
-
Fysioterapeutens träningsråd till dig med typ 2-diabetes
Få tips på träningsövningar och råd på hur du ska tänka gällande fysisk aktivitet vid typ 2-diabetes.
2 Kommentarer -
Undersökningar du med typ 2-diabetes bör göra regelbundet
Högt blodsocker kan ge allvarliga och bestående skador i kroppen.
1 Kommentarer -
Läsarfråga: ”Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje dag?”
Kan man få diabetes typ 2 genom att äta godis varje kväll? Det undrar en av Netdoktors läsare. En annan undrar varför blodsockernivån höjs efter träning. Här kan du läsa vad professorn och diabetseforskaren Kerstin Brismar svarar på frågorna.
7 Kommentarer -
Det gör sockret med din kropp
Socker tros leda till många av dagens allt vanligare sjukdomar och är en av orsakerna till diabetes och bukfetma. Men varför är det då så svårt att motstå och vad gör sockret med våra kroppar?
7 Kommentarer -
Typ 2-diabetes, översikt
Diabetes är ett tillstånd med för höga blodsockervärden, eller det som kallas för glukos. Det kan leda till skador på kärl och nerver. Ofta behövs läkemedel som kan tas i tablettform eller som små sprutor i huden (såsom insulin).
-
Läkemedel vid typ 2-diabetes
Det finns flera läkemedel vid typ 2-diabetes som på olika sätt sänker blodsockervärdet. På senare år har det tillkommit nya läkemedel som kan tas för sig eller i kombination med andra för att få ner blodsockret.
-
Prediabetes
Prediabetes är ett tillstånd där man har lätt förhöjda blodsockervärden. Vid prediabetes är risken för att utveckla typ 2-diabetes förhöjd.
-
Högt blodsocker, hyperglykemi, vid typ 2-diabetes
Hyperglykemi betyder att man har för högt blodsocker. Genom att själv mäta sitt blodsockervärde regelbundet kan man i tid upptäcka om sockervärdet blir alltför högt.
-
Här svarar diabetessjuksköterskan på läsarnas frågor
Här svarar Rebecca Guldberg, Medicine Magister, specialistsjuksköterska inom diabetesvården, på läsarnas frågor om typ 2-diabetes och prediabetes.
1 Kommentarer -
Professorerna har skrivit en handbok till dig med typ 2-diabetes
Professorerna och författarna Harriet Wallberg och Kerstin Brismar har skrivit en bok om typ 2-diabetes.
2 Kommentarer -
Bengt Löfvenberg, 71, blev kompis med sin typ 2-diabetes
Han menar att det är viktigt att lära känna sin sjukdom och sin kropp.
2 Kommentarer -
Därför är patientutbildningar en viktig del av diabetesvården
Att lära sig mer om sin sjukdom är en mycket viktig del i behandlingen av typ 2-diabetes. Ett sätt att göra det på är att gå en patientutbildning, eller så kallad diabetesskola. Men det är inte alla mottagningar som erbjuder sina diabetespatienter det. Det finns dock an...
1 Kommentarer -
Fem vanliga frågor om diabetes - här är svaren
Kan diabetes botas och hur många typer av sjukdomen finns det? Här är svaret på fem vanliga frågor om diabetes.
-
Svensk diabetesvård - långt ifrån att vara personcentrerad
ALMEDALEN: Typ 2-diabetes är en av våra vanligaste folksjukdomar. I dag beräknas närmare en halv miljon svenskar ha sjukdomen. Många har typ 2-diabetes utan att veta om det och ytterligare ett okänt antal personer har ett förstadium till sjukdomen.
3 Kommentarer -
Typ 2-diabetes upptäcks ofta av en slump
Förekomsten av typ 2-diabetes ökar bland svenskarna, och orsaken till det är att vi blir allt mer överviktiga, stillasittande och äldre. Men många vet inte ens om att de har sjukdomen och ofta upptäcks den av en slump i samband med ett annat vårdbesök, det visar patientundersökningen Diabetes-kollen.se.
2 Kommentarer -
Så fick Kim Larsson, 35, kontroll över sin diabetes
När Kim Larsson fick diagnosen diabetes typ 2, tackade han nej till medicinering. Kim ville istället se om han själv kunde vända de sjuka värdena till friska genom att bara ändra sin livsstil. Idag beskriver han sig själv som: Superstark, supersnygg och superglad.
1 Kommentarer
-
Stödet vid typ 2-diabetes räcker inte till – "Skrämmande utveckling"
Diabetes är en av vår tids största folksjukdomar men trots det är diabetesvården extremt ojämlik, vilket är extra tydligt i Stockholm. Nu ställs Stockholmspolitikerna mot väggen i en hälso- och sjukvårdsdebatt.
2 Kommentarer -
Känner du en diabetiker? Då bör du veta detta
Är du anhörig, kollega eller vän till någon som har diabetes? Då är det bra att veta hur man kan hjälpa till om hen har insulinkänning (för låga blodsockervärden) och själv inte märker av det. Känner inte personen tecknen själv kan känningen gå över till insulinkoma.
-
Många vet inte om att de har diabetes
Nästan en halv miljon svenskar lever idag med typ 2-diabetes vilket gör den till en av de vanligaste folksjukdomarna i landet. Mörkertalet är stort och många har diabetes i flera år utan diagnos och behandling.
-
Behandlingen som sparar liv bland diabetiker
Över häften av alla patienter med diabetes dör i någon hjärt-kärlsjukdom. Dessa komplikationer har dock på senare tid visat sig kunna motverkas med hjälp av sockersänkande behandling. Utvecklingen har gått snabbt, men hänger sjukvården med?
14 Kommentarer