Benskörhet
Senast publicerade artiklarna
-
Benskörhet och kosttillskott - det behöver du veta
Experten svarar på frågor rörande benskörhet (osteoporos) och kosttillskott.
6 Kommentarer -
Här svarar läkaren på läsarnas frågor om benskörhet (osteoporos)
Kan man bli benskör trots att man druckit mjölk hela livet? Och kan man förebygga osteoporos med D-vitamin? Här svarar Maria Sääf, överläkare och endokrinolog med inriktning mot osteoporos, Karolinska Institutet, på läsarnas frågor om benskörhet.
7 Kommentarer -
Förebygg fall vid benskörhet
Det farligaste benbrottet vid benskörhet är lårbensfraktur. Dessa frakturer uppstår nästan alltid vid ett direkt fall på höften.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Benskörhet, osteoporos
Benskörhet (osteoporos) upptäcks ofta i samband med en fraktur. Vanliga ställen för osteoporosfrakturer är ryggen, handled, överarm och höft.
-
Benskörhet – läkemedel
Bisfosfonater är den rekommenderade behandlingen för de flesta patienter med benskörhet. Bisfosfonater hämmar nedbrytningen av benvävnad och ökar benmassan i ryggkotor, lårbenshals och lårben.
-
Benskörhet (osteoporos)
-
Behandling av benskörhet
Benskörhet är en av de stora folksjukdomarna i Sverige. Risken är starkt kopplad till stigande ålder och livstidsrisken för en kvinna i Sverige att få en fraktur beroende på benskörhet är så hög som 50 procent och cirka 25 procent för män.
-
Benskörhet hos män
Benskörhet (osteoporos) är ett samlingsbegrepp för sjukdomstillstånd som har det gemensamt att skelettets innehåll av kalcium (kalk) har minskat. Detta innebär en minskad bentäthet och en ökad risk risken för att få frakturer (benbrott).
-
Benskörhet – orsaker
Benskörhet uppstår ibland hos kvinnor efter övergångsåldern då nivåer av östrogen sjunkit. Långvarig användning av kortisontabletter är också en vanlig orsak.
-
Vilka undersökningar kan göras för att påvisa benskörhet?
Vid en bentäthetsmätning mäter man tätheten av benmineraler, särskilt kalcium, i skelettet. Den vanligaste metoden är så kallad DXA.