Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje dag?

Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje dag?

Hur mycket frukt och godis kan man äta när man har typ 2-diabetes? Och varför blir blodsockret högre när man tränar? Här svara Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning på läsarnas frågor om typ 2-diabetes.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-28
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Under världsdiabetesdagen den 14 november chattade Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, med Netdoktors läsare om diabetes typ 2. Här nedan kan du läsa några av de frågor och svar som kom in. Fler frågor och svar kan du hitta här:  Vad vill du veta om diabetes typ 2? Ställ en fråga till experten >>

Hur mycket frukt kan jag äta per dag?

Läsarfråga:

Hur mycket frukt kan jag, som har diabetes typ 2, äta per dag? Är fruktos lika eländigt som socker? Äppelmust har mycket socker per liter, bör jag späda ut musten?

Kerstin Brismar svarar:

Ja, späd ut musten. 1-2 frukter kan du äta per dag, helst våra hårda päron och äpplen. Saftiga frukter innehåller mer socker. Fruktsocker i frukt och bär är helt ofarligt.

Annons
Annons

Kan man få typ 2-diabetes av sötningsmedel?

Läsarfråga:

Hej!
Om man äter helt sockerfri kost, inget bröd, ris eller pasta och så vidare, tränar rätt m.m. MEN använder sötningsmedel, kan man ändå få diabetes typ 2?

Kerstin Brismar svarar:

Nej, inte vad man vet.

SE FILMEN: Det gör sockret med din kropp

Varför höjs sockernivån efter träning?

Läsarfråga:

Hej!
Min man har typ 2-diabetes. En timma efter att han har tränat, i cirka 40 minuter, höjs hans sockernivå från exempelvis 6 till 8. Varför då?

Annons
Annons

Kerstin Brismar svarar:

Hej!

Vid kraftig fysisk ansträngning stiger stresshormoner för att skydda hjärnan mot lågt. Detta ökar sockerutsöndringen från levern. Om han väntar ytterligare 1-2 timmar så minskar blodsockret. Har man för lite insulin kan dock sockret stiga ytterligare.

Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje kväll?

Läsarfråga:

Hej!
Är en 74-årig kvinna som undrar om man kan skaffa sig diabetes typ 2 genom att äta godis varje kväll? I övrigt är jag normalviktig med lågt blodtryck.
Mvh Maud

Kerstin Brismar svarar:

Hej
Om man äter mycket godis och produkter med mycket socker leder det till höga insulinnivåer och som följd ökad vikt, insulinresistens och metabola syndromet med risk för typ 2- diabetes om man har ärftliga anlag.

LÄS MER: Typ 2-diabetes upptäcks ofta av en slump

Kan inte motionera - hur förbättrar jag blodsockret?

Läsarfråga:

Jag har en lungsjukdom och även hjärtproblem, kan bara gå max 100 meter, sedan får ont och andningsproblem. Det innebär att jag har väldigt svårt med motion, även om jag kämpar på och försöker. Vad kan jag göra för att förbättra mitt blodsockervärde?

Kerstin Brismar svarar:

Kosten är minst lika viktig för att få bättre blodsocker. Fråga en sjukgymnast eller be din doktor titta FYSS-boken som ger råd angående fysisk aktivitet vid till exempel lungsjukdom. De flesta brukar klara lättare styrketräning.

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Jan Zandelin 2019-01-7 05:11 (10 månader sen)

    Har diabetes 2 sedan 20 år tillbaka.
    Är 78 år tränar två gånger på gym samt får massage en gånh i veckan. Har utvecklat neuropati har inga sår och ändå läker det snabbt om jag får.
    Skall till min diabetesläkare idag då. jag fått besked att sockret ökar något. Jag mäter inte sockret själv sedan tio år tillbaka. Skall jag återgå till mätning igen?


Annons
Annons
Annons