Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läsarfråga: ”Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje dag?”

Kan man få diabetes typ 2 genom att äta godis varje kväll? Det undrar en av Netdoktors läsare. En annan  undrar varför blodsockernivån höjs efter träning. Här kan du läsa vad professorn och diabetseforskaren Kerstin Brismar svarar på frågorna.


Publicerad den: 2018-11-28

Läsarfråga: ”Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje dag?”
Annons

Hur mycket frukt kan jag äta per dag?

Läsarfråga:

Hur mycket frukt kan jag, som har diabetes typ 2, äta per dag? Är fruktos lika eländigt som socker? Äppelmust har mycket socker per liter, bör jag späda ut musten?

Kerstin Brismar svarar:

Ja, späd ut musten. 1-2 frukter kan du äta per dag, helst våra hårda päron och äpplen. Saftiga frukter innehåller mer socker. Fruktsocker i frukt och bär är helt ofarligt.

Kan man få typ 2-diabetes av sötningsmedel?

Läsarfråga:

Hej!
Om man äter helt sockerfri kost, inget bröd, ris eller pasta och så vidare, tränar rätt m.m. MEN använder sötningsmedel, kan man ändå få diabetes typ 2?

Annons
Annons

Kerstin Brismar svarar:

Nej, inte vad man vet.

Varför höjs sockernivån efter träning?

Läsarfråga:

Hej!
Min man har typ 2-diabetes. En timma efter att han har tränat, i cirka 40 minuter, höjs hans sockernivå från exempelvis 6 till 8. Varför då?

Kerstin Brismar svarar:

Hej!

Vid kraftig fysisk ansträngning stiger stresshormoner för att skydda hjärnan mot lågt. Detta ökar sockerutsöndringen från levern. Om han väntar ytterligare 1-2 timmar så minskar blodsockret. Har man för lite insulin kan dock sockret stiga ytterligare.

Annons
Annons

Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje kväll?

Läsarfråga:

Hej!
Är en 74-årig kvinna som undrar om man kan skaffa sig diabetes typ 2 genom att äta godis varje kväll? I övrigt är jag normalviktig med lågt blodtryck.
Mvh Maud

Kerstin Brismar svarar:

Hej
Om man äter mycket godis och produkter med mycket socker leder det till höga insulinnivåer och som följd ökad vikt, insulinresistens och metabola syndromet med risk för typ 2- diabetes om man har ärftliga anlag. 

Kan inte motionera - hur förbättrar jag blodsockret?

Läsarfråga:

Jag har en lungsjukdom och även hjärtproblem, kan bara gå max 100 meter, sedan får ont och andningsproblem. Det innebär att jag har väldigt svårt med motion, även om jag kämpar på och försöker. Vad kan jag göra för att förbättra mitt blodsockervärde?

Kerstin Brismar svarar:

Kosten är minst lika viktig för att få bättre blodsocker. Fråga en sjukgymnast eller be din doktor titta FYSS-boken som ger råd angående fysisk aktivitet vid till exempel lungsjukdom. De flesta brukar klara lättare styrketräning.

 


Frågorna här ovan kommer från en chatt som Netdoktor anordnade på världsdiabetesdagen den 14 november 2018, där Netdoktors läsare kunde chatta med Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet. Frågorna är endast ett axplock av alla de frågor som kom in under chatten. Fler frågor och svar om typ 2-diabetes kan du hitta här »

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Torwald 2022-04-20 19:04 (23 månader sen)

    Kerstin Brismar saknar utbildning i nutrition då hon inte vet att det är fettet i maten som är problemet. Människan behöver bara 20 till 40 gram fett per dag men svenskar äter 100 g enligt Jordbruksverket och måste då lagra överskottet i fettcellerna därav övervikt och fetma. Fett i vitala celler som hjärta och lever förändras till mindre fettämnen, lipotoxicitet och skapar gifter som hämmar cellomsättningen med celldöd enligt Pub Med.

  • Avatar Tomas 2020-10-27 06:04 (3 år sen)

    Bra svar i allmänhet men det måste finnas mycket mer obesvarade frågor, dvs underlaget för läsarna är lite tunnt
    Den bästa frågan var den från personen med lung o hjärtbesvär. Jag tror den har stor sllmängiltighet o bör besvaras mer utförligt

  • Avatar Maria 2020-08-26 13:19 (4 år sen)

    Hej ! Artikel är bra, Tack, men jag förstod inte riktig det med fruktintag , Jag pratar om frukter man äter , inte drickor och must.
    Om ni kunde förklara det lite djupare, eller kanske det finns inte så många forskningsresultat man kan få stöd av ,. /Hälsningar Maria ; )

  • Avatar Lena Sjölund 2020-08-25 16:03 (4 år sen)

    Är naturgodis bättre att äta än det vanliga godiset ?
    Jag är så godissugen jämt men jag har inget för min typ 2,
    Om jag börjar med Metformin kan jag äta chokladt.till ex. .

  • Avatar Tidigare användare 2019-12-15 00:29 (4 år sen)

    Hej
    Jag skulle vilja veta när man ska mäta sig efter msn motionerat. De sägs ju att man ska mäta ca 2 timmar efter man ätit, så finns de någon sån riktlinje efter man motionerat också ???

  • Avatar Tidigare användare 2019-11-11 01:54 (4 år sen)

    "Hur mycket frukt kan jag, som har diabetes typ 2, äta per dag? Är fruktos lika eländigt som socker? Äppelmust har mycket socker per liter, bör jag späda ut musten?"

    Bättre svar
    Fruktos är extra belastade för levern å bör undvikas även socker ska användas sparsamt, gäller alla. Samt finns inte så mycket fruktos i frukt som många tror, men påverkar insulinet ändå.. Men välj hellre att äta grönsaker som oftast innehåller mindre socker än frukt, helst från ovan jord. Du bör undvika musten helt, inte spädda ut den. Vill du ha äpple, ät då ett äpple som den är från naturen, men avstå hellre från sött så mycket du kan speciellt söta drycker, med tanke på att du har diabets typ 2 pga en överbelastad bukspottkörtel förmodligen.. Ja behandla frukt som naturens godis så kan du lista ut själv hur ofta å mycket du ska äta frukt.

  • Avatar Tidigare användare 2019-01-7 05:11 (5 år sen)

    Har diabetes 2 sedan 20 år tillbaka.
    Är 78 år tränar två gånger på gym samt får massage en gånh i veckan. Har utvecklat neuropati har inga sår och ändå läker det snabbt om jag får.
    Skall till min diabetesläkare idag då. jag fått besked att sockret ökar något. Jag mäter inte sockret själv sedan tio år tillbaka. Skall jag återgå till mätning igen?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons