Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bengt blev kompis med sin typ 2-diabetes

Bengt Löfvenberg, 71, har haft typ 2-diabetes i många år nu, och han vet hur viktigt det är att bli kompis med sin sjukdom. Med kompis menar Bengt att man ska lära känna sin diabetes – både hur den känns i kroppen och även hur man själv kan påverka den för att må bra. 


Publicerad den: 2020-12-22

Annons


Bengt Löfvenberg fick reda på att han hade höga blodsockervärden efter en hälsokontroll som gjordes via jobbet för flera år sedan. Vid ett senare läkarbesök kunde man sedan konstatera att han hade utvecklat typ 2-diabetes. 

Bengt menar att han vid den tiden inte hade så bra koll på vad en diabetessjukdom egentligen innebar. En sak visste han dock och det var att flera på hans pappas sida hade haft så kallad åldersdiabetes, vilket var vad man brukade kalla typ 2-diabetes förr i tiden. En annan sak som han visste om sjukdomen var att man skulle låta bli att äta så mycket onyttig mat och godis, så godispåsen fick ryka och portionerna blev något mindre.  

– Men annars märker man ju ingenting. Man ser ju ingen skillnad, förutom att man blev mer svettig och trött, säger Bengt. 

Annons
Annons

Eftersom typ 2-diabetes inte märks så mycket till en början är det också svårt att veta vad man bör och inte bör göra om man lever med sjukdomen, menar Bengt. Därför tycker han att det är viktigt att man som nydiagnostiserad får mycket information om sjukdomen, och om vilka komplikationer det kan leda till om man inte har god kontroll på blodsockret. När 

Bengt fick sin diagnos fanns det inte så mycket bra information, menar han.

Men efter några år med sjukdomen började Bengt på en kurs om typ 2-diabetes via Storstockholms diabetesförening, SSDF, där han fick nyttig information som hjälpte honom bli kompis med sin sjukdom. 

– Kompis innebär ju egentligen för mig, att jag känner min egen kropp. Och jag känner när jag har ätit för mycket, att jag har mycket socker i mig eller att jag har gjort något fel, säger Bengt.

Annons
Annons

På samma sätt känner han att han mår bättre efter att han har motionerat, eftersom blodsockret blivit lägre då. 

Koll och kontroll på blodsockret

En sak som har hjälpt Bengt mycket i arbetet med att lära känna sin sjukdom är att göra regelbundna blodsockertester, för att se hur blodsockret reagerar på olika aktiviteter eller olika livsmedel. 

– Man lär sig hur kroppen reagerar och då blir man kompis med den, genom att man vet att det här är bra för mig och det andra är inte bra, säger Bengt. 

Bengt var dock till en början mycket skeptisk till att använda sig av ”stickor” för att kolla blodsockret regelbundet. Något som han fick tips om att göra genom diabeteskursen.

– Den här kursledaren sa: ”Du måste skaffa dig ett sådant här litet kit så du kan ta lite blodprover för dig själv”. ”Äh, jag behöver inte sånt där, jag känner när jag blir dålig” sa jag.

Men efter mycket tjat från kursledaren skaffade Bengt sig ett testkit i alla fall och gjorde regelbundna tester. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Då upptäckte jag ju att sockret var högt i bland och lågt ibland, och då blev man ju mer och mer intresserad, säger Bengt. 

På kursen fick också lära sig mer vad som egentligen händer i kroppen vid diabetes, och varför sund kosthållning och träning har så bra effekt på blodsockret. 

Därför är det viktigt att ha kontroll på blodsockret

Om man har typ 2-diabetes och dålig kontroll på blodsockret kan det leda till flera olika komplikationer. Det betyder egentligen att blodsockret ger upphov till skador på nerver och blodkärl, som i sin tur leder till flera olika problem. Bland annat kan det göra att man får sämre syn, njurskador och svårläkta sår på fötterna. Personer som har diabetes löper också betydligt större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar än personer som inte har sjukdomen. Därför är det viktigt att förebygga dessa sjukdomar och skador. 

Idag finns det som tur är mycket kunskap om sjukdomen och bra läkemedel som också kan hjälpa till att fördröja eller förhindra skador. Men man kan också göra väldigt mycket själv för att minska riskerna, bland annat genom att:

  • Vara fysisk aktiv

  • Äta sundare (mer nötter, frukt och grönt, mindre snabba kolhydrater, rött kött, fett och charkprodukter)

  • Gå ner i vikt (om det behövs)

  • Sluta med tobak 

Man kan så klart också behöva läkemedel för att ytterligare sänka blodsockret och, vissa behöver också behandling för höga blodfetter.

Annat som kan minska risken för komplikationer är att göra regelbundna kontroller varje år, där en läkare eller diabetessjuksköterska kontrollerar ens värden. Man bör också göra regelbundna undersökningar av sina fötter och ögon. 

– Ju förr man lär sig mer om sin egen kropp och sin sjukdom så är det ju verkligen positivt, säger Bengt. 

Bengt understryker också vikten av att man inte ska skämmas över sin diabetes, och att man bör berätta om sin sjukdom för nära och kära. På så sätt kan de bli ett stöd som underlättar livet med sjukdomen. 

Några tips till dig som vill lära dig mer om typ 2-diabetes

  • Fråga din diabetessjuksköterska eller läkare om det finns någon diabetesskola tillgänglig för dig.

  • Hör av dig till en patientförening och anmäl dig till deras kurser. Här är en lista på patientföreningar för dig med typ 2-diabetes:

  • Gå en webbaserad utbildning om typ 2-diabetes här påNetdoktor.se (gratis). Gå till utbildningen här!

    Utbildningen är en upplysningskampanj från Netdoktor i samarbete med Storstockholms Diabetesförening (SSDF), Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS), AstraZeneca AB och Boehringer Ingelheim AB. Netdoktor har utformat allt innehåll och ansvarar för alla delar inom upplysningskampanjen. Samtliga texter är granskade av överläkare Stelios Karayiannides, Centrum för diabetes, Akademiskt specialistcentrum i Stockholm, samt överläkare Jarl Hellman, Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Margareta 2021-01-12 17:25 (3 år sen)

    vill lära mig mer om sjukdomen
    har haft den i ca 2 år
    nu tar jag medicin - tab,

  • Avatar Lillemor 2021-01-6 08:14 (3 år sen)

    Jag har diabetes typ 2 sedan en tid tillbaks och följde alla råd som man ska.
    Tyvärr har jag märkt att det är lätt att fuska då och då.
    Svårt att gå tillbaks till det rätta livet igen.
    Läste om Bengt och insåg hur viktigt det är att skaffa sig en egen ”kompis”
    och stanna kvar på rätt sida om maten och motionen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons