Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Depression, värk och trötthet (äter bland annat Mirtazapin till natten)

Jag är en kvinna på 37 år som lider av depression sedan 2 1/2 år tillbaka. Jag äter citalopram, 60 mg/dag+alimemazin + mirtazapin till natten. Nu sover jag om natten men vaknar trött, dessutom har jag fått värk i mina leder dvs. ryggslut, höfter, knä, o fotleder. Jag blir fort stel vid stillasittande. Smärta i hälarna som sträcker sej uppåt typ hälsenan. Jag undrar om detta är typiska fysiska besvär man kan få under depression eller borde jag söka vidare? Ps. har tagit blodprover som var bra Ds.

Svar:

Hej!

Du får medicinsk behandling för din depression, men hur är det med psykologisk behandling? Har du enbart medicinsk behandling, vill jag uppmana dig att söka även psykologisk behandling via den doktor som skriver ut dina läkemedel. Att behandla en depression med enbart medicin är i många fall att trycka ned symtomen och inte behandla orsaken till din ledsamhet.

Om du är deprimerad av biologiska skäl enbart - dvs att din kropp producerar för lite eller för mycket av olika ämnen som gör dig påverkat känslomässigt - går inte för mig att avgöra här, men oddsen talar för att det är för dig som de flesta andra en kombination av flera faktorer. Vad som är hönan och vad som är ägget är svårt att urskilja, och frågan är om det ens behövs.

Det viktiga är att du ska må bättre, och börja agera dig ut ur både depressionen, värken och sömnproblemen. Be om att få psykoterapi för din depression hos en legitimerad psykolog/psykoterapeut som har KBT-inritning. Vi arbetar med dina beteenden, och tittar på hur du kan göra annorlunda för att må bättre. Mångaårig medicinering, depression och passivitet som följer av sjukdomen gör att du får värk både här och där. Det får du genom att du dels inte är så fysisk aktiv som din kropp behöver för att må bra, och dels för att du ofta och frekvent känner efter hur du mår. Det är inte specifikt för dig, det gör alla som är deprimerade. Därför är mitt råd till dig att börja fylla dina dagar med aktiviteter som du kan tycka att är kul, gärna med så mycket fysisk aktivitet som du kan klara av.

Börja lite lätt, så att du inte kroknar - och känn att det är skönt och bra att ha annat att tänka på än dina olika bekymmer. Om det är något i din värk som behöver undersökas närmre är svårt för mig att säga, det kan bara du avgöra om du behöver. Men jag är rädd att du skapar en cykel av vårdbehov, självfokus och oro som enbart kommer ge dig mer problem. Lycka till! Med vänliga hälsningar /AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons