Nätet har både positiv och negativ påverkan på unga som mår dåligt

I den största studiesammanfattningen hittills om ungas internatvanor har forskare kommit fam till att surfande på nätet kan ha både positiv och negativ inverkan på ungdomar som mår psykiskt dåligt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Brittiska forskare har gått igenom de 20 senaste årens forskning som gjorts om ungas internatvanor och hur de påverkas av nätet. Orsaken till det är för att många är oroliga för att ungdomar med självmordstankar påverkas negativt av att surfa på det relativt oreglerade nätet.

Men forskningen pekar på att socialt isolerade ungdomar som mår dåligt kan få stöd och hjälp av surfandet på nätet.

Mer än hälften av de undersökta studierna pekar på att olika former av hemsidor med medlemskap och social interaktion har en positiv inverkan på ungdomar som mår psykiskt dåligt. Där kan de möta andra personer med likanden problem och få tips på hur man mår bättre och få uppmuntran från andra.

Annons
Annons

Nätets negativa påverkan

De studier som pekade på internets negativa effekt pekade på att ökad internetanvändning hängde ihop med våldsamt självskadebeteende och att ökad nätmobbing var kopplat till ökat antal självmordsförsök, särskilt bland de som blivit mobbade men också bland de som utförde mobbingen.

Internet, fara eller stöd för unga som mår dåligt – vad anser du?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-11-5 10:55 (7 år sen)

    IT verkar förstärka både negativa och positiva
    företeelser. Ganska naturligt eftersom IT
    är vi själva-bara flera och mera
    hans nyström


Annons
Annons
Annons