Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sjukersättningen granskas hårdare


Publicerad den: 2009-07-01

Annons

Från och med i dag finns en ny myndighet, Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, som ska fingranska sjukpenningen och andra delar av socialförsäkringen.
– Vi ska inte vara en myndighet som jagar bidragsfuskare, vi ska kontrollera att myndigheternas system fungerar och att de som har rätt till ersättning får sina pengar, säger generaldirektören Per Molander.

Tanken är att socialförsäkringen ska granskas mer djuplodande än tidigare.
– Vi vill kunna följa individer för att se effekter av olika lagändringar, som sjukpenningreformens höga ambitioner om återgång till arbetslivet. Vad tjänar människorna när de börjar arbeta igen? Vad hade hänt om rehabiliteringsprogrammet inte funnits? Är detta en samhällsekonomisk besparing? Sådana frågor vill vi besvara, men vi blir begränsade i vårt arbete i början och kan bara syssla med vissa typer av data.

Annons
Annons

Orsaken till begränsningen är lagen om personuppgifter. Per Molander har därför bett regeringen att utreda en registerlag utformad för ISF. Om allt går smidigt kan lagen finnas om ett år. Per Molander vill inte att ISF ska fastna i siffervärlden. På uppgiftslistan står även arbetsmiljön.
– En fråga som vårt arbete måste kretsa kring är bedömningarna av arbetsförmågan som Försäkringskassan gör. Hur är arbetsplatserna utformade? Vad gör arbetsgivarna för de äldre arbetstagarna?

Det som ISF så småningom publicerar lär skapa debatt.
– Den som kommer med en negativ studie blir inte populär, men har man det här arbetet måste man kunna stå för resultat som ifrågasätts.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.