Vad är ett sällsynt hälsotillstånd?

Definitionen för ett sällsynt hälsotillstånd (sällsynta diagnoser) är att färre än fem av 10 000 i befolkningen har tillståndet. Tillstånden kan vara livshotande eller inkludera en omfattande funktionsnedsättning.


Publicerad den: 2021-04-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Man räknar med att det finns mellan 6000 och 8000 olika sällsynta hälsotillstånd, där vissa är extremt sällsynta och drabbar endast enstaka personer per år i vårt land. Dessutom är många mildare fall odiagnostiserade, främst vuxna. Men även om varje hälsotillstånd i sig är ovanlig är det ett stort antal människor i Sverige som är berörda, uppskattningsvis cirka fem procent av befolkningen.

Lär dig mer om sällsynta hälsotillstånd och patienträttigheter

Vill du lära dig mer om sällsynta hälsotillstånd, vilken hjälp du kan få samt vilka rättigheter du har som patient? Gå då Netdoktors utbildning om sällsynta hälsotillstånd. Klicka här för att gå till utbildningen! 

Delta i enkätundersökning 

Lever du med ett sällsynt hälsotillstånd eller är du närstående till någon som gör det? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning vars syfte är att öka kunskapen om livet med sällsynta hälsotillstånd.  Klicka här för att komma till enkäten!

Här kan du hitta mer information om olika hälsotillstånd hos Netdoktor. Hos Socialstyrelsen kan du läsa om 324 olika sällsynta hälsotillstånd. 

Annons
Annons
Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

    Källor

  • Centrum för sällsynta diagnoser, SBU, Ågrenska och Riksförbundet Sällsynta diagnoser

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu