Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många har hört talas om patientlagen – men få har koll på vad den innebär

Vet du när man som patient har möjlighet att välja fast läkarkontakt? Hur länge man ska behöva vänta på ett vårdbesök? Eller när man har rätt till vård i en annan region? Många har hört talas om patientlagen, däremot vet man inte så mycket om den. Det visar preliminära resultat från Netdoktors pågående enkätundersökning.


Publicerad den: 2021-04-27

Annons

Just nu kan man delta i en enkätundersökning här på Netdoktor där vi undersöker hur bra koll våra besökare har på patientlagen och sina patienträttigheter. I undersökningen svarar deltagarna också på frågor som kan ge en fingervisning om hur bra hälso- och sjukvården är på att följa lagen.

Du kan fortfarande delta i enkätundersökningen genom att klicka här!

Enkäten består av 23 frågor och över 660 personer har hittills svarat på alla frågor. 81 procent av deltagarna har uppgett att de är kvinnor, 18 procent män och en procent svarar ”Vill ej uppge”. Nästan 80 procent av de som svarat är 40 år eller äldre. 

Få har bra koll på patientlagen

55 procent av de som hittills svarat på enkäten uppger att de känner till patientlagen, men att de inte vet så mycket om den. 21 procent uppger att de har ganska bra koll på lagen och endast 5 procent uppger att de känner till den väl. 

Annons
Annons

Så vad är egentligen patientlagen?

Patientlagen är en samling bestämmelser som handlar om vad vårdgivare och hälso- och sjukvårdspersonal har för skyldigheter mot dig som patient. Det handlar exempelvis om vilket inflytande du har på den egna vården och behandlingen, hur lång tid man ska behöva vänta på ett vårdbesök samt vilken information som hälso- och sjukvården är skyldiga att ge dig och dina närstående. 

Men frågan är hur bra den här lagen fungerar i praktiken.Har patientlagen, som infördes 2014, exempelvis stärkt dina möjligheter att vara delaktig och aktiv i din vård och behandling? Har du fått lättbegriplig information om ditt tillstånd och din behandling?

Som patient ska du exempelvis få information om att du har möjlighet att välja en fast läkarkontakt. Men 63 procent i Netdoktors enkätundersökning svarar att de inte fått information om detta. 32 procent svarar att de fått den informationen och resten svarar ”Vet ej/vill inte svara”.  Nästan två tredjedelar har alltså inte nåtts av den information de har rätt till. 

Annons
Annons

På frågan ”Har du en fast läkarkontakt?” har 46 procent svarat ”Ja”. Samtidigt har nästan lika många, 45 procent, svarat ”Nej, men jag skulle vilja ha/behöva en fast läkarkontakt”. 

Utbildning hjälper dig få koll på dina rättigheter

– Vi vill stärka patienterna och underlätta för dem genom att erbjuda en informativ och lättbegriplig utbildning om patientlagen. Vi hoppas att den ska kunna så ett frö av nyfikenhet och samtidigt ge varje enskild deltagare en stabil grund att stå på inför framtida möten med vården, säger Besima Aho, publisher på Netdoktor. 

Vill du också ta reda på vilka rättigheter du har som patient? Klicka då här för att gå till utbildningen!

Här är några kommentarer från personer som gått utbildningen:

”Intressant och viktigt. Undrar varför detta inte finns i väntrummen hos t.ex vårdcentralen?”

”En utmärkt kurs, som tillförde flera kunskaper jag inte hade tidigare. Dessutom är de en fantastisk service som faktiskt alla har behov att ta del av. Tack”

”Bra, utförlig, lärande. Fick veta mer om mina rättigheter och vad jag ska tänka på!!”

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

”Fick lite tips och bra information som man inte använt sig av.”

 

  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.