Så undviker du att skadas av fyrverkerierna på nyår

Så undviker du att skadas av fyrverkerierna på nyår

På nyårsafton är det många av oss som känner sig sugna på att fira in det nya året med fyrverkerier. Men det kan gå riktigt illa om man inte är varsam. Att kombinera alkohol med fyrverkerier till exempel är inte att rekommendera. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har sammanställt en lista med 10 råd för att inte skada sig själv eller andra när man smäller nyårsraketer.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-12-30
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Antalet skador som orsakats på grund av fyrverkerier har minskat kraftigt de senaste åren men varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka en akutmottagning. Av dessa har drygt tjugo så allvarliga skador att de behöver läggas in på sjukhus för att få fortsatt vård.

En som blev så allvarligt skadad av fyrverkerier att han fick det mesta av sina händer bortsprängda var brandmannen Dick Karlsson. För SVT Sörmland berättar han om den svåra olyckan som ägde rum för drygt 20 år sedan då han skulle tända en stor smällare som exploderade.

– Tryckvågen gjorde att jag flög bakåt. Det var först när jag såg mina händer som jag förstod att det inte gått så bra, berättar Dick Karlsson, som opererades under två veckors tid efter olyckan, och som rest runt i skolor efteråt för att berätta om säkerhet och fyrverkerier.

Annons
Annons

Övervaka fyrverkeripjäsen på avstånd

Särskilt varsam med fyrverkerier ska man vara om man märker att en fyrverkeripjäs inte tar fyr berättar Dick Karlsson.

– Har inte fyrverkeripjäsen gått i väg så gå inte fram till den för att kolla. Övervaka den på avstånd under i alla fall en halvtimme så är man ganska säker sedan. Sedan gäller det att alltid fundera på vart man riktar fyrverkerierna. Se till att du skjuter mot ett gärde eller sjö och inte så att de kan riskera att hamna på balkonger eller på folk, säger Dick Karlsson till SVT Sörmland.

Skador kopplade till fyrverkerier har minskat

Att antalet skador som är kopplade till fyrverkerier minskat de senaste åren kan bero på att det infördes en 18-årsgräns för att köpa och använda fyrverkerier 2010, det skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

- Det är många som inte känner till vilken kraft det finns i fyrverkeripjäser och vanliga olyckor är att pjäsen exploderar tidigare än man hade föreställt sig, att man leker eller experimenterar eller att man fyrar av en pjäs utan att ha kontroll, så att någon annan blir träffad, säger Ingemar Malmström, biträdande chef för Enheten för farliga ämnen på MSB, i pressmeddelandet.

Genom att publicera en lista med 10 råd för att inte skadas av fyrverkerier hoppas myndigheten att minska antalet onödiga olyckor på nyår.

10 råd för ett säkrare fyrverkeri


1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

4. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

7. Håll dig på ett behörigt säkerhetsavståndenligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.

8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Ett riktigt gott nytt år önskar vi på Netdoktor! 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons