Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Låt staten ta ansvar för vården

För att säkra en jämlik vård i hela landet måste Sverige göra som Norge och centralisera ansvaret, menar Göran Hägglund (KD).
Annons

I Norge övertog staten 2002 ansvaret for specialistsjukvården, där sjukhusen organiserades som hälsoföretag i vad som nu är fyra regioner. Samtidigt infördes rätten att fritt välja sjukhus.

I en artikel på DN Debatt skriver socialminister Göran Hägglund och Bent Høie, vice partiordförande för norska Høyre och hälsominister att Sverige har mycket att lära av Norge. Traditionellt har Sveriges landstingsdrivna vård ändå stått sig utomordentligt väl i internationella jämförelse.

I dag är sjukvården en högteknologisk bransch som är beroende både av avancerad utrustning och av specialistutbildad personal. Det kan på sikt bli oerhört svårt för tjugoen olika landsting med olika ekonomiska och demografiska förutsättningar att leverera jämlik vård till hela befolkningen.

Annons
Annons

Det genomsnittliga landstinget har varken ekonomi eller befolkning nog att på sikt klara de allt högre kraven på spetskompetens och nödvändiga ekonomiska investeringar. Sverige kommer, förr eller senare, till den punkt där Norge befann sig för femton år sedan, skriver Göran Hägglund.

Håller du med Göran Hägglund? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-4 11:46 (10 år sen)

    Håller helt med! Sverige erbjöd bra vårdmöjligheter förr, men precis som G.H säger är det omöjligt för samtliga landsting i Sverige att erbjuda exakt jämlik vård för sina invånare nu. Det är en lika befängd idé som att alla gymnasieskolor skall erbjuda exakt identisk utbildning inom IT, idrott eller yrkesprogram som de skolor som faktiskt är specialiserade på det. Ändå har skolsystemet förstått det i snart 30 år men inte landstingen, båda mer eller mindre kommunala instanser i samhället.

    Bor i Norge sedan 5 år tillbaka pga jobb. Förutom några mindre problem som är väldigt lätta att korrigera/justera fungerar vården utmärkt här. Även om norskarna klagar på långa vårdköer och dålig vård är systemet de införde för över ett årtionde sedan fantastiskt i jämförelse med det svenska. Här kan man välja läkare, vårdcentral och sjukhus efter eget tycke, och fortfarande få det bekostat av staten.
    Sedan att norskarna likväl har en jämförelsevis hög sjukfrånvaro är en helt annan sak, det problemet handlar om lättja.

    / Helen Larsson

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-2 10:03 (10 år sen)

    Så synd att endast KD går fram med det enda vettiga, att avskaffa jättekolossen Landstinget, de har ju på tok för många byråkrater, pappersvändare o högavlönade sk "direktörer" som är kontraproduktiva, dvs lägger en massa onödig pappersbyråkrati på läkarna istf möte med patienten.

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-1 13:38 (10 år sen)

    Högspecialiserad sjukvård kräver resurser som endast staten kan bära!
    Staten bör överta ansvaret för sjukvården i Sverige.
    Tyvärr, tyvärr är ett förstatligande en utopi !
    Håller för en gångs skull med Göran Hägglund !
    Den stora frågan är hur "landstingsmaffian" ska kunna inordnas i ett statligt huvudmannaskap . Den besitter en oerhörd makt och inflytande!
    Var finns de politiker, sjukvårdsorganisationer som törs driva denna fråga.
    Göran Hägglund har detta mod men så är hans parti också på väg ut ur riksdagen!

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-1 10:26 (10 år sen)

    Självklart förstatliga. Det blir billigare

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-1 10:03 (10 år sen)

    Landstinget har väl alltid varit en koloss på lerfötter.

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-1 07:48 (10 år sen)

    Håller fullkomligt med!

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 23:38 (10 år sen)

    Ja gör om hela systemet med sjukvården, bara ett landsting och tänk vad vi sparar in på alla landstingledamöters feta arvoden. Vi kan kanske få en fungerande sjukvård i det här landet. Heja Norge

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 23:37 (10 år sen)

    Håller med helt!!!

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 22:38 (10 år sen)

    Det finns några områden som måste handhas av staten.SKOLA,SJUKVÅRD,ÄLDREOMSORG och KOMMUNIKATION

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-31 21:27 (10 år sen)

    Det skulle minska administrationsapparatens storlek, och den skulle kunna centraliseras mer om den förstatligas och jämna ut vårdkvaliteten över landet.
    Detta frigör resurser från administrationen, och dessa resurser kan sen satsas mer i själva vården bland patienterna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.