Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lågutbildade missgynnas av vården

Annons

Enligt en ny studie får personer med akademisk utbildning bättre vård vid lungcancer än de som tillhör socialt utsatta grupper. Det skriver Upsala Nya Tidning som tagit del av studien, där det bland annat framkommer att då cancern upptäcks i ett tidigt skede är överlevnadschanserna betydligt högre för högutbildade än för lågutbildade kvinnor. Forskarna bakom studien har följt 3 370 patienter med diagnosen icke-småcellig lungcancer, som är den form som över 80 procent av patienterna har. Och det forskarna kommer fram till är att det finns tydliga skillnader på hur vården tog hand om högutbildade respektive lågutbildade personer.

Som exempel var tiden från det att patienterna skrevs en remiss för utredning till dess att patienterna fick sin diagnos betydligt kortare för högutbildade jämfört med de lågutbildade – 17 respektive 32 dagar. Dessutom märktes även skillnader då patienterna fått sin diagnos och hur sjukvården tog hand om patienterna.
– Våra resultat talar för att en hel del återstår att göra innan lungcancervården lever upp till målet om lika god vård för alla, oavsett social tillhörighet, säger Anders Berglund, doktorand vid Karolinska institutet och forskare vid Regionalt onkologiskt centrum i Uppsala, till UNT.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.