Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ladda hem en sammanfattning av patientlagen

I patientlagen kan man läsa om bestämmelser som handlar om vårdens skyldigheter gentemot patienten. Det handlar om sådant som vilken information man bör få som patient, hur delaktig man bör få vara i beslut rörande sin vård och behandling samt vilka möjligheter man  har för att öka känslan av trygghet och kontinuitet inom vården. Här kan du ladda hem en broschyr med en sammanfattning av patientlagen i pdf-format eller klicka dig vidare till en webbaserad utbildning om lagen. 


Publicerad den: 2021-11-17 Uppdaterad den: 2021-11-19

Annons

Utbildning om patientlagen

Patientlagen trädde i kraft den 1 januari 2015 med syftet att förtydliga och stärka patientens ställning, samt stärka och tydliggöra patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Lagen är en så kallad skyldighetslag, vilket innebär att den innehåller bestämmelser om vilka skyldigheter hälso- och sjukvården har gentemot sina patienter och deras anhöriga. 

Nu kan du lära dig mer om patientlagen i Netdoktors webbaserade utbildning, där vi på ett lättbegripligt sätt förklarar vad som står i lagen. Utbildningen är helt kostnadsfri att gå.

Klicka här för att gå till utbildningen

Ladda hem en sammanfattning av lagen (broschyr i pdf-format)

Det är inte lätt att komma ihåg allt man har läst eller lärt sig, därför har vi på Netdoktor skapat en broschyr med en sammanfattning av patientlagen, så att du enkelt kan gå tillbaka och läsa igen om vilka skyldigheter hälso- och sjukvården har gentemot dig som patient. 

Klicka här för att ladda ner broschyren

Här nedan kan du se hur broschyrens innehåll ser ut:

Hur lång tid ska man behöva vänta på vård?

Vilken information bör man få som patient?

Samtycke och delaktighet under vård och behandling

Fast vårdkontakt och fast läkarkontakt

Behandling och bedömning samt ny medicinsk bedömning

Klagomål och synpunkter på hälso- och sjukvården – hit kan du vända dig

Klicka här för att ladda ner broschyren

 

Annons
Annons
 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.