Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så länge ska man som längst behöva vänta på ett vårdbesök

Hur länge ska man behöva vänta på ett vårdbesök? Svaret på den frågan kan du hitta i vårdgarantin. Vårdgarantin betyder att vården ska arbeta för att ge dig vård inom en viss tidsram. Det är alltså maxtiden på hur länge du ska behöva vänta på att få ett vårdbesök, en behandling eller en operation.


Publicerad den: 2021-04-27

Annons

Vårdgarantin gäller inom primärvården och specialistvården, men den kan skilja sig mellan olika regioner. Om tidsgränserna i vårdgarantin inte uppfylls, har du som patient rätt till vård hos en annan vårdgivare utan extra kostnad.

Dessa tidsgränser gäller inom vårdgarantin

Samma dag

Om du söker primärvård, såsom vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen, ska du få kontakt med dem samma dag som du sökt dem (till exempel via telefon eller digitalt).

Tre dagar

Inom tre dagar ska du få en medicinsk bedömning av en läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom primärvården.

Inom 90 dagar

Efter att en remiss gått iväg ska du som patient få ett första besök i den specialiserade vården inom 90 dagar. Du ska inte heller behöva vänta i mer än i 90 dagar på den behandling eller operation som specialistläkare ordinerat.

Utbildning om patientlagen

Vill du lära dig mer om vilka rättigheter du har som patient? Gå vår webbaserade utbildning om patientlagen. Utbildningen är helt gratis att genomföra. 

Klicka här för att gå till utbildningen om patientlagen!

 

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar En som sökt vård ofta med sin son och sig själv 2021-05-31 18:00 (3 år sen)

  Det fungerar inte alltid som det ska ,och man får inte alltid någon info om vilka rättigheter man har . Det har hänt att jag och min son fått vänta flera v innan de haft tid ,och en gång hade sonen blod i sin avföring ! Vänta i 2 v !Nä det vågade jag inte fick ringa till annan vårdgivare .. Ibland får man brev på provsvar men ingen förklaring på vad proven visade el vad de letat efter ? Men det finns bra ställen med ,även om det inte funkar alltid .

 • Avatar INGRID 2021-05-31 15:52 (3 år sen)

  Jag tror inte mina ögon. Tre dagar för att komma till primärvården?! Jag får vänta ca 6 veckor om jag har tur för att
  få en läkartid. Ringer jag före sommaren får jag vänta och ringa tillbaka till hösten. Jag förstår att det finns människor
  i det läget som åker till akuten. Det gör inte jag. Jag får inte förnya medicin per telefon utan måste få tid hos en läkare.
  Inte undra på att det blir långa väntetider. Jag har inga extrema sjukdomar men behöver komma en gång om året. Det gäller att ha lång framförhållning och stå ut med sjukdomsbesvär under väntetiden.

 • Avatar Helen 2021-05-31 13:55 (3 år sen)

  Om jag söker primärvård så måste man ringa strax efter 8, för ringer jag senare än så, kommer jag inte ens fram till vårdcentralen. Kommer jag fram för sent får jag inte komma till läkare utan man måste ringa varje morgon. Vårdgarantin låter bra men fungerar inte

 • Avatar Margaretha 2021-05-31 12:04 (3 år sen)

  Det händer inget dom bara förhala med fler och flera undersökningar som dom redan från början vet att dom inte leder NÅGON VART för dom har redan svaret vad problemet är


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.