Så länge ska man som längst behöva vänta på ett vårdbesök

Hur länge ska man behöva vänta på ett vårdbesök? Svaret på den frågan kan du hitta i vårdgarantin. Vårdgarantin betyder att vården ska arbeta för att ge dig vård inom en viss tidsram. Det är alltså maxtiden på hur länge du ska behöva vänta på att få ett vårdbesök, en behandling eller en operation.


Publicerad den: 2021-04-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Vårdgarantin gäller inom primärvården och specialistvården, men den kan skilja sig mellan olika regioner. Om tidsgränserna i vårdgarantin inte uppfylls, har du som patient rätt till vård hos en annan vårdgivare utan extra kostnad.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Dessa tidsgränser gäller inom vårdgarantin

Samma dag

Om du söker primärvård, såsom vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen, ska du få kontakt med dem samma dag som du sökt dem (till exempel via telefon eller digitalt).

Tre dagar

Inom tre dagar ska du få en medicinsk bedömning av en läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom primärvården.

Inom 90 dagar

Efter att en remiss gått iväg ska du som patient få ett första besök i den specialiserade vården inom 90 dagar. Du ska inte heller behöva vänta i mer än i 90 dagar på den behandling eller operation som specialistläkare ordinerat.

Utbildning om patientlagen

Vill du lära dig mer om vilka rättigheter du har som patient? Gå vår webbaserade utbildning om patientlagen. Utbildningen är helt gratis att genomföra. 

Klicka här för att gå till utbildningen om patientlagen!

 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu