Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kluvet kring patientjournaler på nätet

Idag är det bara i Uppsala läns landsting som patienter kan logga in och läsa sin journal på nätet. Men om fem år ska alla i Sverige kunna göra det.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-18

Annons

Idag är det bara i Uppsala läns landsting som patienter kan logga in och läsa sin journal på nätet. Men om fem år ska alla i Sverige kunna göra det.

I Uppsala har man under året som gått sett att patientintresset är stort och att många fler läser sin journal på nätet.

Men det intresset delas inte av läkare i Uppsala läns landsting. Där är en stor majoritet så här långt tydligt mot införandet av journaler på nätet.

Annons
Annons

Vitsen med att ha sin journal på nätet är att patienten på enklaste vis ska kunna läa vårdinformation om sig själva och bli mer delaktiga. Men de 320 läkare, av 400, i Uppland tycker inte att det är bra för att de ser farhågor som ökad arbetsbelastning, ökad risk för hot och våld från missnöjda patienter men också farhågor för patienternas räkning.

– Det finns en risk att patienterna kommer att fara illa genom att läsa saker i journalerna som är felaktigt… det finns risk att patienter fattar beslut kring sin hälsa genom att läsa, som påverkar hur dom mår, därför att dom misstolkar saker. Läkarna upplever att det finns ingen nytta med det här. Någon läkare har sagt "Kan någon förklara vilket problem man försöker lösa via att föra in journal på nätet?", säger Åsa Cajander, projektkoordinat för DOME-projektet

I Sveriges Radios Vetandets Värld intervjuas Åsa Cajander om införandet av patientjournaler på nätet.

Vill få möjligheten att läsa din journal på nätet? I så fall, varför? Kommentera direkt under artikeln 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 16:08 (11 år sen)

    Tycker det verkar som om riskerna är större än nyttan, dels att info feltolkas och dels att den läcker ut till obehöriga.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 15:43 (11 år sen)

    Jag tycker det är självklart att man ska kunna ta del av sin journal när möjligheten finns, det är ju mig själv det gäller! Sen tycker jag väl inte anledningen ska vara att sätta dit någon läkare men man kanske kan rätta till något missförstånd eller kanske till och med se ett samband själv när man läser helheten..Det är inte heller lätt att hålla reda på operationer och årtal som man ska ange vid varje ingrepp. Kan vara bra med ett stöd för minnet.

    Ewa

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 15:08 (11 år sen)

    Vill kunna läsa min journal. Det gäller min egen kropp.Med uppgifter om min kropp kan jag planera för hur jag kan må så bra som möjligt

  • Avatar 2013-11-18 14:37 (11 år sen)

    Ja, det vill jag. Jag måste få läsa vad läkaren skriver om MIG.
    Dels gör den mig delaktig om min hälsa/sjukdom på ett bättre sätt. Dels måste doktorn skärpa sina formuleringar.
    Jag har läst om mig, medan jag väntade på doktorn, i smyg följande : " En maläten, mager kvinna, ensamstående mamma...." bl.a. Journalerna var då i pappersform.
    Idag har jag många frågetecken som vi aldrig hinner prata om när jag har besökstid, som t-ex att doktorn inte vill skriva ut kalktabletter med D-vitamin, trots att jag har kotkompression i ländryggen plus disksänkning. Har sjunkit 9 cm de 15 sista åren. Hur tänker hon? Vad skriver hon?
    Det finns många andra saker som jag klagar på hos henne men får ingen vettig respons på. Vad skriver hon om det som jag klagar om?
    Jag kan förstås inte sätta mig i läkarens sits och förstår följaktligen inte på vilket sätt det skulle öka arbetsbelastningen för dem?
    Till sist: Det är klart att någon mer labil person skulle kunna bli "hotfull" mot läkaren när man läser om i vilka nedsättande ordalag han behandlar sin patient. Vad min nuvarande husläkare skriver om mig har jag inte fått läsa...

    Med vänlig hälsning
    Anja Hill

  • Avatar 2013-11-18 14:32 (11 år sen)

    Absolut ska man ha rätt att lätt kunna läsa sin journal på nätet. Då kan man ställa de rätta frågorna vid nästa besök och på så sätt lättare förstå själv.
    Dessutom kan man se om de verkligen skrivit in rätt i journalerna om vad en patient verkligen sagt och inte om vad en läkare TOLKAT....har läst alldeles för många jpurnaler vid tex Bup som inte varit sanningseniga om vad någon patient sagt, desto mer om, vad en läkare TOLKAT....det är stor skillnad på vad någon TOLKAR och vad som egentligen sagts....
    Farorna, som de läkare som är negativa till journal på nätet ser, de gäller i lika stor utsträcknin i motsats riktning alltså.
    Självklart ska det finnas en jämbördig situation sjukvård/patient emellan , den fås endast om patienten själv har en enkel tillgång till sin journal!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.