Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kluvet kring patientjournaler på nätet

Idag är det bara i Uppsala läns landsting som patienter kan logga in och läsa sin journal på nätet. Men om fem år ska alla i Sverige kunna göra det.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-18

Annons

Idag är det bara i Uppsala läns landsting som patienter kan logga in och läsa sin journal på nätet. Men om fem år ska alla i Sverige kunna göra det.

I Uppsala har man under året som gått sett att patientintresset är stort och att många fler läser sin journal på nätet.

Men det intresset delas inte av läkare i Uppsala läns landsting. Där är en stor majoritet så här långt tydligt mot införandet av journaler på nätet.

Annons
Annons

Vitsen med att ha sin journal på nätet är att patienten på enklaste vis ska kunna läa vårdinformation om sig själva och bli mer delaktiga. Men de 320 läkare, av 400, i Uppland tycker inte att det är bra för att de ser farhågor som ökad arbetsbelastning, ökad risk för hot och våld från missnöjda patienter men också farhågor för patienternas räkning.

– Det finns en risk att patienterna kommer att fara illa genom att läsa saker i journalerna som är felaktigt… det finns risk att patienter fattar beslut kring sin hälsa genom att läsa, som påverkar hur dom mår, därför att dom misstolkar saker. Läkarna upplever att det finns ingen nytta med det här. Någon läkare har sagt "Kan någon förklara vilket problem man försöker lösa via att föra in journal på nätet?", säger Åsa Cajander, projektkoordinat för DOME-projektet

I Sveriges Radios Vetandets Värld intervjuas Åsa Cajander om införandet av patientjournaler på nätet.

Vill få möjligheten att läsa din journal på nätet? I så fall, varför? Kommentera direkt under artikeln 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2013-11-19 00:01 (11 år sen)

    Insyn är inte bara av ondo. Innehållet i den egna journalen bör vara skrivet på ett klokt och genomtänkt sätt.

    Ovilja kan finnas till samarbete med patienten trots att inte kännedom finns mellan vårdare och vårdtagare. Åsikter kring patienten som står men är baderat på en engångs bedömning. SÄRSKILT nyexaminerade som är rädda för att ta ansvar. Även alla som känner sig missnöjda kan kanske se brister i anamnes eller avsaknad på underlag från annan vårdgivare.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 20:15 (11 år sen)

    Journaler på papper är i normalfallen tillgängliga för patienten. Att läsa en journal på nätet innebär ingen principiell ändring; den blir bara mer åtkomlig för patienten. Om det kan säkerställas att inte obehöriga kommer åt journalerna så är detta en bra reform. Journalerna finns ju redan elektroniskt men inte för patienterna. Det är dags att sluta behandla patienter som omyndiga i förhållande till material som rör deras egna förhållanden och deras egen kropp. Hot och missförstånd får hanteras på annat sätt. Läkare har i alla tider velat undanhålla patienter basinformation om deras egna förhållanden. Det gäller inte bara journaler som före patientjournallagstiftningen var tämligen oåtkomliga för den de gällde dvs patienten. I Sverige till skillnad från en del andra länder får patienten inte heller utan att be om det och ibland efter visst tjat ut sina egna röntgenbilder. Patienten anses inte förstå sig på bilderna, men det är viktigt att ha alla data om sig själv. Man kan komma att söka vård t.ex. i annat land och behöver då sina egna röntgenbilder. Finns det något annat område där det har varit så svårt och njuggt att få ta del av uppgifter om sig själv? Nej vad läkarna är rädda för under åberopande av allehanda skäl är sitt eget skinn.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 19:35 (11 år sen)

    Jag kan mycket väl förstå att många läkare - tack och lov inte alla - vänder sig emot att patienten själv ska kunna ta del av sin journal.
    Men med denna reform försvinner ett av läkarnas absoluta makt -instrument nämligen att journalen ska vara läkarens privilegium .
    Det är naturligtvis patientens demokratiska rättighet att kunna läsa sin journal på nätet . Jag förstår inte läkarkårens negativa inställning. Jag kan redan nu beställa journalen per post.
    Hoppas att kritikerna till reformen inte visar samma motvilja vad gäller att införa nya medicinska innovationer !

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 18:54 (11 år sen)

    Det vore vara självklart att få tillgång till sina journaler på nätet! Som det är nu får man begära ut dem och ringa runt till respektive avdelning och dessutom betala för kopiorna om de överstiger 9 sidor. Bristen på sammanhållen journalföring gör dessutom att jag behöver ta med kopior till tex min vårdcentral. Ett allvarligt fel i min journal upptäcktes av en slump av en läkare och då var det jag som fick ringa runt och jag begärde ut kopiorna på denna journal. Det ska inte vara upp till läkarna vad jag ska få ta del av och inte!

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 17:16 (11 år sen)

    Jag förstår inte hur det skall underlätta mig att läsa journalen på nätet? Det är mycket bättre att ha en bra kontakt med den/de läkare som har hand om mig. Läkarspråket är mycket svårt att uttyda på ett konstruktivt sätt, alltså svårt att förstå för den oinvigde. Det kan bli lätt att misstolka vad det betyder. Jag är personligen mot att min journal läggs ut på nätet, därmed blir ju journalen till allmänt beskådande.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 17:08 (11 år sen)

    Självklart ska man kunna läsa sin journal! Man skall ha rätt att ifrågasätta vad läkaren skrivit i journalen och det ska vara lättillgängligt. Sist jag var hos läkare för min svåra migrän blev jag först väl bemött, dock ville hon sedan förhöra sig om vad som stod i min journal. Hon var borta några minuter och kom tillbaka och behandlade mig helt nonchalant. Självklart undrade jag vad hon hade fått för information av journalen, men jag ville inte vara ohövlig så jag gick hem - besviken och undrande...

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 17:59 (11 år sen)

    Det är bra för mig som är multisjuk.det är så lätt att glömma vilket år hände ngt?vilka mediciner jag har använt tidigare.för i dagens läge måste patienten ta nästan all ansvar för att minnas.det är lättare se helhets bild och måste bli mer korrekt.medicinering.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 16:30 (11 år sen)

    Det är väl ändå så självklart så det nästan inte ska behöva diskuteras. Jag får ut HELA min journal på papper precis hur många gånger jag vill och från alla ställen jag varit på och det har så varit i många många år. Nu kan jag istället bara logga in och läsa via datorn. Precis samma sak. Och jag gillar INTE att bli dumförklarad och ha självutnämnda förmyndare! Det ska väl vara glada om jag kan vara delaktig och välinformerad om mina sjukdomar och kan planera mitt liv och min sjukdom som jag själv vill så långt det är möjligt. Ganska typiskt vårt läkarskrå, detta, vet och kan allting, alltid bäst!

  • Avatar 2013-11-18 16:15 (11 år sen)

    Bl.a. för att det ibland är svårt att få besked av vad provtagningen givit. Ibland har man en känsla av att läkaren inte riktigt tror på vad man säger.
    Därför skulle jag vilja kunna läsa om hur mina problem egentligen har uppfattats.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-18 16:19 (11 år sen)

    Att kunna läsa själv på nätet är ju så självklart så det borde man ju inte ens diskutera. Att sen lägga in cancerbesked o liknande får väl läkarna vänta med tills det dom har talat med patienten ifråga.
    Om den sen läcker ut till obehöriga den vägen så är ju det på patientens egen förskyllan. Och att beställa kopia hem i brevlådan kan man ju göra redan i dagsläget.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.