Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kluvet kring patientjournaler på nätet

Idag är det bara i Uppsala läns landsting som patienter kan logga in och läsa sin journal på nätet. Men om fem år ska alla i Sverige kunna göra det.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-18

Annons

Idag är det bara i Uppsala läns landsting som patienter kan logga in och läsa sin journal på nätet. Men om fem år ska alla i Sverige kunna göra det.

I Uppsala har man under året som gått sett att patientintresset är stort och att många fler läser sin journal på nätet.

Men det intresset delas inte av läkare i Uppsala läns landsting. Där är en stor majoritet så här långt tydligt mot införandet av journaler på nätet.

Annons
Annons

Vitsen med att ha sin journal på nätet är att patienten på enklaste vis ska kunna läa vårdinformation om sig själva och bli mer delaktiga. Men de 320 läkare, av 400, i Uppland tycker inte att det är bra för att de ser farhågor som ökad arbetsbelastning, ökad risk för hot och våld från missnöjda patienter men också farhågor för patienternas räkning.

– Det finns en risk att patienterna kommer att fara illa genom att läsa saker i journalerna som är felaktigt… det finns risk att patienter fattar beslut kring sin hälsa genom att läsa, som påverkar hur dom mår, därför att dom misstolkar saker. Läkarna upplever att det finns ingen nytta med det här. Någon läkare har sagt "Kan någon förklara vilket problem man försöker lösa via att föra in journal på nätet?", säger Åsa Cajander, projektkoordinat för DOME-projektet

I Sveriges Radios Vetandets Värld intervjuas Åsa Cajander om införandet av patientjournaler på nätet.

Vill få möjligheten att läsa din journal på nätet? I så fall, varför? Kommentera direkt under artikeln 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-11-21 16:14 (11 år sen)

    Klart att man ska kunna läsa journalerna på nätet.
    Tror att missnöjet från läkarna beror på att de kanske inte kan skriva och formulera saker på samma sätt när de vet att patienterna kan läsa vad som skrivs. De kanske även tycker det blir jobbigt när patienterna får en ärlig chans att bli riktigt insatta i sin vård?

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-21 12:42 (11 år sen)

    Självklart skal man ha journalen på nettet. Vi er vuxna människor.

  • Avatar 2013-11-21 12:25 (11 år sen)

    Jag anser det vara klart positivt att kunna läsa mina journalanteckningar på nätet. Det är ju inget tvång att logga in och se vad son står skrivet om mig. det blir ju exakt det samma som att jag beställer en papperskopia av journalen. det är i stället bra att snabbt kunna gå in och kunna kontrollera om, som i mitt fall, klara felaktigheter finns angivna.

  • Avatar 2013-11-21 11:28 (11 år sen)

    Självklart att man skall ha tillgång till sin sjukjournal i lika hög grad som vårdinrättningen själv. Säkerhetsaspekten går nog att överbrygga på ett vettigt sätt. Klarade man av Tsunamin i Thailand för några år sedan bör det vara en baggis !
    Med vänlig hälsning/Lars Almquist

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-21 09:55 (11 år sen)

    Med journalen lätt tillgänglig för patienten så kanske läkaren bara skriver sådant han verkligen kan stå för i fortsättningen och inte bara några spekulationer.
    Jag har själv fått gå in med rättelse i efterhand men då efter att ha tagit del den jobbiga vägen.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-21 09:08 (11 år sen)

    Kluvet om journaler på nätet står det som rubrik, jag tycker att flertalet som yttrat sig vill just att kunna läsa den hemma i lugn och ro, och den som inte vill slipper ju, kan det vara enklare.
    Sen så är ju säkerheten lika bra som den mot banken, då skulle vi på samma sätt få avskaffa alla nättransaktioner och gå in på banken eller ställa oss i dom gamla postköerna för minsta räkning.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-21 09:11 (11 år sen)

    Klart för ! Vi måste släppa på dessa läkar privilegier, tror att "vanligt" folk gott och väl är kompetenta att själva läsa sina journaler!

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-21 02:42 (11 år sen)

    Naturligtvis måste jag alltid kunna begära ut min journal, men att lägga den på nätet känns riskfyllt för att andra än jag själv ska kunna läsa den. Även arbetsgivare och försäkringsbolag kan sätta större tryck på att få läsa. Därför är jag emot det.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-21 00:32 (11 år sen)

    Självklart vill jag kunna läsa min journal, gärna på nätet för att förenkla för alla parter. Redan idag har man ju rättighet att läsa sin journal vid begäran. Uppgifterna i journalen gäller mig och ägs inte av sjukvården! Detta ska naturligtvis inte ersätta det behov av kontakt med läkare man har som patient, men ibland kanske man bara behöver se något i klartext eller få tillgång till provsvar. Generellt tror jag också patienter idag är mer välinformerade och kan hantera information, läkarens roll som ej ifrågasatt auktoritet har försvunnit - till både patienters och läkares fromma! Ofta behöver man som patient göra ställningstagande kring sin egen vård. Om man från sjukvården främst är rädd för felaktiga uppgifter står det illa till och det behöver naturligtvis rättas till! Oavsett om jag som patient får läsa journalen eller ej skall den väl vara korrekt och provsvar ska vara tillförlitliga.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-20 22:02 (11 år sen)

    Jag skulle gärna vilja kunna läsa min egen journal. - Är dessutom patient sedan 5 år hos en och samma läkare, hos ett privat "läkarhus", och tyvärr är kommunikationen mellan vgr:s olika sjukhus och de privata vårdcentralerna under all kritik.

    Jag är belastad med flera sjukdomar och helhetsöverblicken saknas helt. Var och en ser bara sin lilla bit. - "Min läkare" försöker, men har svårt att få fram fakta. - Med stor risk för dubbelmedicinering etc.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.