Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kluvet kring patientjournaler på nätet

Idag är det bara i Uppsala läns landsting som patienter kan logga in och läsa sin journal på nätet. Men om fem år ska alla i Sverige kunna göra det.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-18

Annons

Idag är det bara i Uppsala läns landsting som patienter kan logga in och läsa sin journal på nätet. Men om fem år ska alla i Sverige kunna göra det.

I Uppsala har man under året som gått sett att patientintresset är stort och att många fler läser sin journal på nätet.

Men det intresset delas inte av läkare i Uppsala läns landsting. Där är en stor majoritet så här långt tydligt mot införandet av journaler på nätet.

Annons
Annons

Vitsen med att ha sin journal på nätet är att patienten på enklaste vis ska kunna läa vårdinformation om sig själva och bli mer delaktiga. Men de 320 läkare, av 400, i Uppland tycker inte att det är bra för att de ser farhågor som ökad arbetsbelastning, ökad risk för hot och våld från missnöjda patienter men också farhågor för patienternas räkning.

– Det finns en risk att patienterna kommer att fara illa genom att läsa saker i journalerna som är felaktigt… det finns risk att patienter fattar beslut kring sin hälsa genom att läsa, som påverkar hur dom mår, därför att dom misstolkar saker. Läkarna upplever att det finns ingen nytta med det här. Någon läkare har sagt "Kan någon förklara vilket problem man försöker lösa via att föra in journal på nätet?", säger Åsa Cajander, projektkoordinat för DOME-projektet

I Sveriges Radios Vetandets Värld intervjuas Åsa Cajander om införandet av patientjournaler på nätet.

Vill få möjligheten att läsa din journal på nätet? I så fall, varför? Kommentera direkt under artikeln 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-02-21 16:50 (10 år sen)

    Är väl ok om de är rätt! Har många journaler som innehåller så mycket fel att jag tvingats spärra dem. Fel mediciner etc etc
    Egentligen skulle alla journaler gås igenom och signeras av patienten och läkaren, om det är möjligt. Borde vara en självklarhet.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-21 15:32 (10 år sen)

    Helt vansinnigt att ha journal på nätet.
    Väldigt blåögt att tro den visas bara för dig.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-21 15:14 (10 år sen)

    Man har rätt att få ut sin journal gratis en gång per år.
    Är det mer än 10 sidor kostar det 60 kr.
    Det är bara att skriva ett brev/mejl att man vill ha det.
    Men ... får man verkligen allt? Jag har aldrig fått remiss eller svarskopior.

  • Avatar 2013-12-8 15:35 (11 år sen)

    bra, jag vill läsa min journal på nätet. När jag ber att få journalen på vårdcentralen är man oförstående.
    Med vänlig hälsning
    Ing-Marie

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-24 19:47 (11 år sen)

    Lättare än att begära ut journaler-

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-24 10:42 (11 år sen)

    Jag anser att alla människor ska kunna ha tillgång till sin patientjournal, det handlar om människors autonomi. Däremot vill jag absolut inte att journalen ska finnas tillgänglig online. Det har varit alldeles för mycket problem kring detta och när det inte går att säkerställa att integritetsskyddad information verkligen får vara det, är det fel väg att gå anser jag som folkhälsovetare. MaxiDOC (som även Christina nämner) har en liknande tjänst där integritetsskyddet tas på största allvar och de säkerställer detta med en USB-patientjournal så att journalerna inte är tillgängliga online. Det är precis det vi behöver anser jag, att kunna ha tillgång till vår egen patientjournal men det måste vara med högsta möjliga patientsäkerhet.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-23 19:49 (11 år sen)

    Sten E Jonsson, även om jag inte läser journalen på nätet så finns den där utan att jag blev tillfrågad om jag vill ha min journal tillgänglig online. Enligt media har Karolinska's server med 3,5 miljoner patientjournaler haft intrång och det som jag är rädd för är
    att hackers kan ändra i journaler utan att det finns kontroll och möjlighet att spåra ändringar som då kan utgöra i visa fall en livsfara för patienter. Med Maxidoc däremot har enbart vårdgivare och patient tillgång
    till journaler och man kan i lugn och ro läsa sin journal hemma utan att vara online som ge mer patientsäkerhet.
    Jag har hört att SSL och SWIFT inte är så intrångssäkert som tänkt. Inga webbplatser är 100% intrångssäkra.

  • Avatar 2013-11-23 18:23 (11 år sen)

    Sten E.Jonsson

    Christina, det är inte meningen att du skall tvingas läsa journalen på nätet. Du skall fortfarande ha möjlighet att få din papperskopia. Det skall inte vara så att någon annan kan hämta hem DIN journal och läsa den, Den skall även i fortsättningen vara legitimationsbunden. Du är inte tvingad att begära en papperskopia heller. Du bör kunna besöka det sjukhus som för dina journaler och där, på plats, kunna ta del av vad som finns noterat om dig
    Men möjligheten skall finnas för dem som vill läsa journalen på nätet.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-23 17:52 (11 år sen)

    Självklart ska jag kunna läsa min journal men absolut INTE på nätet. Det är omöjligt att ett online-nätverk är hundraprocentigt intrångs-säkert.
    De resurser kan användas på ett bättre sätt i vården.
    Vi köpte en Maxidoc usb patientjournal inför operration utomlands, efter operationen är det viktig med en operationsjournal för efterbehandling eller efterkontroll hemma i Sverige.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-23 12:13 (11 år sen)

    Självklart ska jag kunna läsa min journal på nätet. Det är ju mig det i högsta grad gäller En mänsklig rättighet anser jag.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.