Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Netdoktor rapporterar från Almedalen

Här kommer ni att hitta all Netdoktors bevakning från Visby och Almedalsveckan. Lämna gärna en kommentar redan nu kring vad du gärna vill läsa mer om.

Annons

Hur ska inflammatoriska sjukdomar behandlas?

Sjukdomar i rörelseorganen är den vanligaste orsaken till ohälsa och sjukfrånvaro. Men hur ska symtomen egentligen behandlas? I en paneldebatt i Almedalen diskuterade företrädare för Reumatikerförbundet, SKL och läkare hur denna patientgrupp får bästa möjliga behandling.

Läs hela artikeln här.

Annons
Annons

Insulinpump halverar risken för död i hjärt- och kärlsjukdom

Soffia Gudbjörnsdottir, registerhållare på Nationella diabetesregistret, berättar om en ny studie som visar på stora fördelar med insulinpump jämfört med insulinpenna för personer med typ 1-diabetes.

Läs mer och se en video med Soffia Gudbjörnsdottir här.

Liv räddas med förebyggande arbete mot diabetes

I Sverige ökar stadigt antalet personer med diabetes typ 2 – och fler diabetiker betyder högre sjukvårdskostnader. Men kan vi spara pengar och liv genom att arbeta mer förebyggande? Detta ämne diskuterade Katarina Steen-Carlsson, hälsoekonom på Institutet för hälsoekonomi, IHE, under ett seminarium i Almedalen 2015.

Läs hela artikeln här.

Annons
Annons

Hur mycket ska livsförlängande behandling få kosta?

Spridd tarmcancer är nästan alltid en dödlig sjukdom, men med bättre behandlingar kan patienter numera leva i många år med sjukdomen. Men behandlingarna är dyra och vården ställs allt oftare inför frågan hur mycket behandlingar som förlänger livet men inte botar ska få kosta.

Läs hela artikeln här.

Ny patientlag kan förbättra för parkinsondrabbade

Möjligheten att få avancerad behandling har tidigare varit liten för parkinsonpatienter som råkat ha oturen att bo i ”fel” landsting. Men den nya patientlagen ger numera alla rätt att söka öppenvård var som helst i landet, något som kan leda till en förbättring för parkinsondrabbade.

Läs hela artikeln här.

Patientlagen okänd för åtta av tio

Åtta av tio svenskar känner inte till den nya patientlagen och har inte heller fått någon information om sina rättigheter, visar en ny undersökning gjord av Netdoktor. När Netdoktor sonderade terrängen i Almedalen visade sig kunskaperna vara skrala även där.

Läs enkätsvaren här.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

"Kol måste få en högre prioritet"

Allt fler drabbas av den kroniska lungsjukdomen kol. I dag har cirka 500 000 svenskar sjukdomen, men bara 20 procent får en diagnos. ”En effektiv behandling i ett tidigt skede är a och o”, säger specialistläkaren Peter Odebäck som föreläste om våra vanligaste folksjukdomar under ett seminarium i Visby.

Läs mer och se en video med Peter Odebäck här.

Här är landets bästa sjukhus

Vad är det vinnande receptet för att nå hög medicinsk vård? Ämnet diskuterades i Almedalen i samband med en rankning av landets bästa sjukhus. För tredje året knep Linköpings universitetssjukhus förstaplatsen i sin klass. 

Läs hela artikeln här.

Diabetespatienter ska hittas tidigare via screening

En stor del av dem som har diabetes saknar symtom. Många patienter hinner därför nå ett avancerat stadium av sin sjukdom innan de får en diagnos, vilket ökar risken för skador på exempelvis njurar och hjärta. "Inför en riktad screening för personer med störst risk för diabetes”, föreslår professor Carl Johan Östgren.

Läs mer och se en video med Carl Johan Östgren här.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-07-3 09:28 (9 år sen)

    Hej Pernilla! Just den här veckan hann vi tyvärr inte följa Brainbus i deras arbete, men förhoppningsvis kan du ändå finna intressant läsning i artikeln om patientlagen och parkinsondrabbade här ovan. Vill ändå tacka dig för tipset! Varma hälsningar Anna-Cajsa, redaktör

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-25 14:56 (9 år sen)

    Jag vill gärna läsa mer om Brainbus som ska finnas på plats och deras kamp för att minska bristen på neurologer i Sverige.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.