Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patientföreningarna: Fler patientrepresentanter behövs i Almedalen

– Det är alldeles för många seminarier som handlar om patientperspektivet men som inte har med någon patient. Det är minst sagt pinsamt, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet. Tillsammans med många andra patientföreträdare vill hon se betydligt fler patientrepresentanter i debatterna i Almedalen. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2019-07-17

Almedalen-2019
Annons

Under förra årets Almedalsvecka saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll diskuterades på ett eller annat sätt. Det kunde spetspatienten Sara Riggare visa efter att ha gått igenom samtliga seminarier i Almedalen 2018. I endast vart tredje seminarium med patientfokus fanns patientrepresentanter med i panelen.

Som Sveriges ledande hälsoportal är patienternas representation i Almedalen av ytterst vikt även för Netdoktor. Vi bjöd därför in patientorganisationer för att diskutera hur Almedalsveckan varit ur patienternas perspektiv - har man pratat MED dem eller OM dem?
– Veckan har varit intressant, men jag hade önskat att det var fler patientrepresentanter på de olika evenemangen. Jag har fått höra siffror från spetspatienten Sara Riggare som säger att bara 58 procent av evenemangen i år hade patientdeltagare. Och det tycker jag är alldeles för lite, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuro.

“Mycket prat om patientdelaktighet”

Maja Carlsson, från Ung Diabetes, berättar att det varit mycket prat om patientdelaktighet och många paneler har sagt att de vill ha en patientröst i debatten.
 – Det är kul att höra. Problemet är väl bara att man faktiskt har pratat om det men inte bjudit in så många representanter som man hade kunnat göra. Vi har funnits här hela veckan, fått mycket frågor och deltagit i flera seminarier men vi hade absolut kunnat varit mer på fler, säger Maja Carlsson. 

Patientorganisationer ska gå ihop i ett nätverk

Under debatten diskuterades vad som varit bra och vad som behöver förbättras ur ett patientperspektiv till nästa år. Flera patientföreträdare berättar att de mötts av information om att det är svårt att hitta dem och få dem att delta i debatter. Och som resultat från debatten i Almedalen som Netdoktor arrangerade har man beslutat att patientorganisationer ska gå ihop i ett nätverk.
– Under det här evenemanget har vi bestämt oss för att underlätta det genom att gå ihop i ett nätverk, säger Lise Lidbäck.

5000 personer satte betyg på svensk sjukvård

Debatten modererades av Kent Björkqvist som inledde debatten med att redovisa resultat från Netdoktors färska undersökning där 5000 patienter satte betyg på i vilken mån hälso- och sjukvården är patientcentrerad.
Här kan du läsa om resultaten från undersökningen: Svensk sjukvård får bottenbetyg i stor patientundersöknin
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.