Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så här får du fart på din tröga mage

Ofta förstoppad? Du är inte ensam. Förstoppning och trög, uppblåst mage är nämligen ett av våra vanligaste magproblem, och kan vara väldigt jobbigt. Du kan med hjälp av nedanstående 7 enkla tips från gastroenterolog Mikael Lördal få igång din mage och därmed motverka återkommande förstoppningar. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-20 Uppdaterad den: 2018-10-22

Så här får du fart på din tröga mage
Annons

 – Många patienter tycker att förstoppning är obehagligt, att magen känns uppblåst och många berättar att de känner sig ”sänkta” när de inte kan tömma tarmen. Förstoppning är ett vanligt och vardagligt problem som sänker livskvalitén för många, berättar Mikael Lördal, överläkare på gastroenterologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Förstoppning kan upplevas på olika sätt av olika personer

Förstoppning karakteriseras av hård avföring som är svår att få ut, långa uppehåll mellan varje tarmtömning, uppsvälld mage och känslan av att man fortfarande måste gå på toaletten trots att man just tömt tarmen. För att hjälpa tarmen att tömma ordentligt är ett tips att sitta på huk, det vill säga att knäna kommer högre upp. Till din hjälp kan du använda dig av en fotpall, badrummets papperskorg, en trave böcker eller något annat du har hemma som kan hjälpa dig att sitta i rätt tömnings-position.

Motverka trög mage med hjälp av mycket vätska och fiberrik mat

Trög mage och förstoppning beror till stor del på vad man äter och hur man lever.  Fiberfattig och fet mat tar längre tid för tarmarna att bryta sönder medan fiberrik mat passerar fortare. Motion och rikligt med vätska underlättar för tarmen. Varma drycker, så som kaffe och te kan stimulera tarmen. Dricker du inte kaffe eller te så funkar varmt vatten (som du kokat) lika bra.

Annons
Annons

 

7 sätt att få igång magen

 • Ät mer fiberrik kost: Öka ditt fiberintag genom att äta mer frukt och grönt och byta ut vetefrallan mot fullkornsbröd.
 • Rikligt vätskeintag: Mycket vätska gör tarminnehållet mjukare och det färdas då lättare genom tarmen. Försök få i dig 1,5 liter vätska varje dag. Varmt vatten, te eller kaffe kan stimulera reflex till avföring.
 • Motionera! Rör på dig ofta, det underlättar tarmarnas funktion.
 • Laxerande mat: Ät katrinplommon och torkad frukt som kan ha en milt laxerande verkan på tarmen. Det finns även katrinplommonssaft att köpa om man föredrar det.
 • Vänta inte med att gå på toaletten! Vänj din mage vid rutiner, till exempel ett toalettbesök efter frukost eller lunch. När tömningsreflexen är där är det viktigt att inte vänta med att gå på toaletten. Ta dig tiden att gå på toa! 
 • Koppla av: Stress och oro kan orsaka förstoppning. Därför är det viktigt att ta sig tiden att koppla av och vila. En stressig tillvaro orsakar orolig och trög mage.
 • Preparat mot förstoppning: Det finns en hel del icke receptbelagda medel som kan hjälpa mot förstoppning. Microlavemang är att föredra framför tarmretande laxermedel.

Så undviker du diarré på utlandsresan

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Siw 2021-03-8 16:57 (3 år sen)

  Hej jag tar 5till 6 st katrinplommom o ett glas samarin + fänkälsfrö så tömmer jag tarmen från alla gifter var 4:dag

 • Avatar Tidigare användare 2020-05-9 18:57 (4 år sen)

  Kan man äta katrinplommon vid diare?
  Hur många vid förstoppning?

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-12 03:46 (4 år sen)

  Jag var nyligen på rektroskopi och läkaren hittade en polyp i ändtarmen. Några centimeter sa han. Den var godartad sa han.
  Den ska knipsas bort. Men vad kommer och hända när jag kommer in dit.?

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-4 04:57 (5 år sen)

  Jag har diabetes 2 tar en tablett inderal och januvia gick bra att bajsa i böran nu är det toalstop.

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-29 23:51 (5 år sen)

  Jag avslutar lunchen med 4--5 skeda Yoghurt. Toabesök
  varje morgon före frukost . Metoden fungerar perfekt för mig.

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-8 17:18 (5 år sen)

  Dessa råd gäller inte alla människor. Jag tål inte den mat Ni rekommenderar. Det som hjälper mig är vattenlavemang. Detta har börjat rekommenderas för svåra fall. Det har nu kommit en elektrisk handpump för vattenlavemang, läkare känner inte till detta ännu. Rehab kan möjligen hjälpa till med detta, men läkare bör vara med i utredningen. Jag har varit hos specialist, men han visste inget om elektrisk liten handpump. Mer information och vidare utbildning för läkarna behövs.

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-9 06:38 (5 år sen)

  Har trög mage tredje dygnet nu. Bästa grejen att göra äter blodtryck s medicin min mage påvärkar ibland min mage..men ibland.bra.

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-24 21:56 (5 år sen)

  @ lchf:are

  Att ni börjat tugga maten, i stället för att bara svälja processad mat, bullar av finmalet vetemjöl och choklad, är ju precis det som står ovan - ät mer fibrer. Det är ju inte fettet, utan de större partiklarna som bildar bulk, som får det att gå lättare genom tarmen.

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-4 23:32 (5 år sen)

  Få fart på magen? Är choklad! Älskar choklad men den gillar inte mej... Kanske en försvarsmekanism ^^

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-26 23:05 (5 år sen)

  Har ni några förslag?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.