Så här får du fart på din tröga mage

Så här får du fart på din tröga mage

Ofta förstoppad? Du är inte ensam. Förstoppning är nämligen ett av våra vanligaste magproblem och oftast finns det ingen anledning till oro då tillståndet inte är farligt på något sätt. Du kan med hjälp av enkla medel få igång din mage och därmed motverka förstoppning. 


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-20 Uppdaterad den: 2018-10-22
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons
– Många patienter tycker att förstoppning är obehagligt, att magen känns uppblåst och många berättar att de känner sig ”sänkta” när de inte kan tömma tarmen, Förstoppning är ett vanligt och vardagligt problem som sänker livskvalitén för många, berättar Mikael Lördal, överläkare på gastroenterologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Förstoppning kan upplevas på olika sätt av olika personer. Förstoppning karakteriseras av hård avföring som är svår att få ut, långa uppehåll mellan varje tarmtömning, uppsvälld mage och känslan av att man fortfarande måste gå på toaletten trots att man just tömt tarmen. För att hjälpa tarmen att tömma ordentligt är ett tips att sitta på huk, det vill säga att knäna kommer högre upp. Till din hjälp kan du använda dig av en fotpall, badrummets papperskorg, en trave böcker eller något annat du har hemma som kan hjälpa dig att sitta i rätt tömningsposition. 

LÄS MER: Blod i avföringen? Detta kan det bero på

Motverka trög mage med hjälp av mycket vätska och fiberrik mat

Trög mage och förstoppning beror till stor del på vad man äter och hur man lever.  Fiberfattig och fet mat tar längre tid för tarmarna att bryta sönder medan fiberrik mat passerar fortare. Motion och rikligt med vätska underlättar för tarmen. Varma drycker, så som kaffe och te kan stimulera tarmen. Dricker du inte kaffe eller te så funkar varmt vatten (som du kokat) lika bra. 

7 sätt att få igång magen

 • Ät mer fiberrik kost: Öka ditt fiberintag genom att äta mer frukt och grönt och byta ut vetefrallan mot fullkornsbröd.
 • Rikligt vätskeintag: Mycket vätska gör tarminnehållet mjukare och det färdas då lättare genom tarmen. Försök få i dig 1,5 liter vätska varje dag. Varmt vatten, te eller kaffe kan stimulera reflex till avföring.
 • Motinera! Rör på dig ofta, det underlättar tarmarnas funktion.
 • Laxerande mat: Ät katrinplommon och torkad frukt som kan ha en milt laxerande verkan på tarmen. Det finns även katrinplommonssaft att köpa om man föredrar det.
 • Vänta inte med att gå på toaletten! Vänj din mage vid rutiner, till exempel ett toalettbesök efter frukost eller lunch. När tömningsreflexen är där är det viktigt att inte vänta med att gå på toaletten. Ta dig tiden att gå på toa! 
 • Koppla av: Stress och oro kan orsaka förstoppning. Därför är det viktigt att ta sig tiden att koppla av och vila. En stressig tillvaro orsakar orolig och trög mage.
 • Preparat mot förstoppning: Det finns en hel del icke receptbelagda medel som kan hjälpa mot förstoppning. Microlavemang är att föredra framför tarmretande laxermedel.

LÄS MER: Pernilla 33, haft trög mage så långt hon kan minnas

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Annika Dahlqvist 2016-06-20 17:12 (2 år sen)

  Det står i artikeln att fet mat bidrar till förstoppning. Jag och många andra som äter LCHF har märkt att fett, särskilt mättat fett, bidrar till förbättrad tarmfunktion.
  Vilka jämförande vetenskapliga studier finns det som visar att fett i kosten ökar förstoppning?

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-06-20 17:02 (2 år sen)

  Tips: Om man har svårt för att få ut avföringen kan man luta sig kraftigt framåt när man sitter, så huvudet nästan når ned till knäna.
  Man får då en maximal vinkel som underlättar.

  Man kan också trycka nedåt med fingrar från svanskotan och trycka - putta avföringen framåt - nedåt fingrarna.

 • Avatar Maggan 2016-06-20 22:30 (2 år sen)

  I hela mitt liv har jag varit förstoppad. Varken fibrer eller mycket vätska har hjälpt Men sedan jag började äta en kost med mycket animaliskt fett och minimalt med kolhydrater är fungerar min mage som en klocka, varje morgon efter en koppkaffe.

 • Avatar Maggan 2016-06-20 22:31 (2 år sen)

  I hela mitt liv har jag varit förstoppad. Varken fibrer eller mycket vätska har hjälpt Men sedan jag började äta en kost med mycket animaliskt fett och minimalt med kolhydrater är fungerar min mage som en klocka, varje morgon efter en koppkaffe.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-06-20 22:20 (2 år sen)

  Det mest magvänliga brödet jag hittat heter Trippelhavre. Havre är grovt underskattat som föda överhuvudtaget, den gör underverk med mage-tarm även som gröt.
  Hälften -vatten- hälften lättmjölk, lite salt och vaniljsocker. Lagom med havregryn för en bra konsistens.2 minuter så är det färdigt !'
  Blåbärssylt-marmelad i stora skedar ovanpå....Blåbär är också vädligt bra för magen för övrigt.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-12-12 13:46 (24 månader sen)

  TRÖG mage ? När du sitter på toaletten, luta dig fram med huvudet nära knähöjden och hosta, då får man ett tryck inifrån och den mest perfekta vinkeln för att tömma tarmen.

 • Avatar Margaretha 2016-12-12 15:47 (24 månader sen)

  Blåbär i kosten är kraftigt förstoppande! Det är väldigt bra att ta vid diarre.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-12-12 16:58 (24 månader sen)

  Jag äter dagligen en kapsel m blåbärsextrakt, är 75 år men har en biologisk ålder av 43 år enligt ny arteriografimätning

  http://www.pusha.se/min-alder-75-ar-biologisk-alder-43-ar-las-mer

  Det har aldrig påverkat tarmen, däremot stärkt tarmfloran, gett mjuka väggar i blodbanorna och supersyn. Ingen förkylning på 10 år.
  Läs gärna artikeln - länken så får ni många svar.

 • Avatar Rebin mehrabani 2017-11-18 02:34 (12 månader sen)

  väldigt bra hjälp jag ska testa gå ut mer och dricka mer vatten samt. katrinplomonsaft tack för rådet netdoktor.se

 • Avatar Torbjörn Jansson 2018-06-17 12:27 (5 månader sen)

  Det var en bra och informativ artikel.

 • Avatar Pia 2018-07-4 16:42 (5 månader sen)

  Nyttiga tips för en förstoppad-trög tarmfunktion. Kokosolja 2-3 msk varje dag. Magnesiumtillskott dagligen 350mg, gärna blandade former. Ta extra magnesiumcitrat när tarmen behöver hjälp. Ät regelbundet probiotika.

 • Avatar Maj 2018-09-18 12:05 (2 månader sen)

  Hej

  Jag ska vara ärlig: jag stör mig på inlägg där det står att den ena eller andra metoden gör underverk (och att det antingen konkret eller mellan raderna går att utläsa att avsändaren menar att den skulle göra under verk för alla).

  Självklart att man kan ge tips om metoder som funkar för en själv, men utgå inte ifrån att det är en metod som säkert funkar för alla (bara de provar).
  Det är tyvärr inte så, utan högst individuellt hur olika födor påverkar våra olika magar.

  Ta t ex blåbär. För någon blir magen bättre, för andra blir den sämre av just blåbär. Själv tillhör jag tyvärr de sistnämnda. Och det är så med en massa mat. Min mamma sa t ex att lax var lösande. Ja, det var det på henne, men inte på mig. Däremot kan choklad vara det, men det tror jag långt ifrån gäller för alla.

  Vi är alla olika, helt enkelt.

  M v h Maj

 • Avatar Elsie Pettersson 2018-10-22 09:07 (29 dagar sen)

  Hej! Ja var för trög i magen i fredags,ja tog sammarin,då blev ja lös i magen,finns det något som är liknande sammarin som man inte blir lös i magen,ja vill inte bli lös i magen igen

 • Avatar Marie 2018-10-22 22:29 (28 dagar sen)

  Jag är väldigt nöjd med det informationen jag läste .Tack Häl Marie

 • Avatar Pia 2018-10-26 11:41 (25 dagar sen)

  Några teskedar kokosolja och försiktigt upptrappad magnesiumdos , speciellt i citratform håller tarmfunktionen i trim.


Annons
Annons
Annons
Annons