Var söker jag hjälp för sex- och samlevnadsfrågor?
Många som söker upp någon utbildad person inom sex och samlevnad vill få hjälp snabbt. Det kan handla om att få preventivmedel, få besked om en eventuell sexuellt överförbar sjukdom eller bara prata av sig om någonting som bekymrar en. Många av nedanstående mottagningar erbjuder drop-in-tider för att möta behovet av snabb hjälp. Men vanligtvis finns även möjlighet att boka tid.
Min Doktor - Besök läkare eller barnmorska i mobilen
Snabb och enkel kontakt med läkare eller barnmorska, var du än är. Dygnet runt, för hela familjen. Hos oss får du konsultation, provtagning och behandling. Kostnadsfritt för barn och ungdomar under 20 år.
Om du inte hittar någon av nedanstående mottagningar i din närhet bör du kontakta din vårdcentral eller din distriktsläkare för att få hjälp och eventuellt slussas vidare.
Ungdomsmottagning
Alla tjejer och killar mellan 13 och 23 år är välkomma till ungdomsmottagningen. Här kan de få tillgång till preventivmedel, bli undersökta eller prata med en kurator.
Sex och samlevnad och dess konsekvenser är ett känsligt ämne när man är ung. Samtidigt är man nyfiken på sin egen, och andras, kroppar och det är viktigt att få kunskap. Då det kan kännas pinsamt att prata med sina föräldrar om det som sker är det viktigt att få en annan vuxens svar. Det får man på ungdomsmottagningen. Här finns kuratorer, barnmorskor, läkare och sjuksköterskor.
En del mottagningar har särskilda tider då endast killar får komma eftersom det vanligen är mer tjejer än killar som besöker mottagningen. Genom att sätta upp särskilda drop-in-tider för killarna underlättar man för dem att komma dit.
Ett besök på ungdomsmottagningen är gratis och personalen har tystnadsplikt. Det finns drop-in-tider och bokningsbara tider.
Barnmorskemottagning/Mödravårdscentral
Alla kvinnor är välkomna till barnmorskemottagningen eller mödravårdscentralen (MVC) som egentligen är samma sak, men med olika namn. Rådgivningen och testningen här är gratis.
Allt från hjälp i samband med en graviditet till preventivmedelsrådgivning och test av könssjukdomar utförs här.
Mödravårdscentralerna är också de som har ansvar att kalla alla kvinnor mellan 23 och 60 år på hälsokontroller för att upptäcka eventuella cellförändringar i livmoderhalsen.
Sesam
Sesam står för sex- och samlevnadsmottagning och tar emot både män och kvinnor som har frågor. Dessutom kan man ta reda på om man har en sexuellt överförbar sjukdom och även få behandling för den.
På Sesam finns gynekologer, venereologer, kuratorer och barnmorskor.
Andra läkare och barnmorskor kan skicka patienter på remiss till Sesam om det finns behov av specialistkunskap. Men alla kan också själva ringa direkt dit för att boka tid.
Kvinnoklinik
Kvinnokliniker finns runt om i landet och de erbjuder bland annat preventivmedelsrådgivning, dagkirurgi, fertilitetsutredningar och inkontinensutredningar. Här jobbar bland annat gynekologer och barnmorskor.
Gynekolog/Venereolog
Gynekologer är utbildade läkare som är specialiserade på kvinnors underliv. Allt som rör underlivet kan kvinnor uppsöka gynekologer för. Även rutinundersökningar och preventivmedelsrådgivning görs.
Alla kvinnor är välkomna till gynekologen, oavsett läggning. Men för lesbiska som vill träffa en gynekolog som är mera insatt i homosexualitet finns det en specialmottagning på Södersjukhuset i Stockholm för lesbiska kvinnor.
Venereologer är specialiserade inom hudsjukdomar och sexuellt överförbara sjukdomar. De diagnostiserar och behandlar sjukdomarna. Både kvinnor och män kan gå till en venereolog.
Det som skiljer en venereolog från en gynekolog är att venereologen har större inblick i genitala infektioner och hudsjukdomar i underlivet medan gynekologi är en kirurgisk specialitet.
-
Allt vanligare med återkommande svampbesvär
Idag är det allt vanligare med tätt upprepande svampinfektioner i underlivet, trots behandling. Eva Rylander, överläkare i gynekologi och obstetrik, berättar om hur du kan bli av med svampinfektionerna.
4 Kommentarer -
Värt att ta reda på orsaken till onormalt kissande
Toalettspring på nätterna är något många kan relatera till men som kanske inte ses som något större problem – eller? Hur som helst lider många av Nokturi (nattkissning) i tystnad eller kanske utan att ens veta om det. Kissar du normalt eller inte? Ta chansen nu och testa dig med hjälp av vår utformade urinmätningslista.
-
Myom (muskelknutor i livmodern)
Man brukar säga att livmodern är lika stor som ett päron. Den har faktiskt ett pärons form med livmoderhalsen som den smala delen, som leder till livmodermunnen högst upp i slidan.
-
Du kan ha myom – utan att veta om det!
En stor del av alla kvinnor har myom - de allra flesta utan att veta om det. Myom är en typ av knutor i eller utanpå livmodern som alltid är godartade.
5 Kommentarer -
Myom påverkar livskvaliteten
För kvinnor med myom har behandling traditionellt sett utgjorts av operation, men sedan några år tillbaka är läkemedelsbehandling ett förstahandsval. Professor Kristina Gemzell-Danielsson, berättar om patienter som uppskattar den nya behandlingen.
-
Mammografi
Mammografi görs för att med röntgen söka efter sjukliga förändringar i brösten. Den görs antingen i ett så kallat screening-program för kvinnor eller på kvinnor och män som söker för symtom från bröstkörtlarna som ger sjukdoms-misstanke, främst bröstcancer.
-
Nokturi
Nokturi är ett tillstånd där man vaknar en eller flera gånger på natten för att tömma urinblåsan, och där varje blåstömning föregås och efterföljs av sömn.
-
Så undviker du svampinfektion i underlivet
Svamp i underlivet är en vanlig men ofarlig infektion som drabbar de flesta kvinnor både en och flera gånger. Här får du tips på hur du bäst undviker att drabbas.