Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var söker jag hjälp för sex- och samlevnadsfrågor?

Barnmorskor, kuratorer, gynekologer och venereologer är bara några av de specialister som finns att söka upp för att få svar på funderingar inom sex och samlevnad. Du hittar dem på lite olika mottagningar.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Många som söker upp någon utbildad person inom sex och samlevnad vill få hjälp snabbt. Det kan handla om att få preventivmedel, få besked om en eventuell sexuellt överförbar sjukdom eller bara prata av sig om någonting som bekymrar en. Många av nedanstående mottagningar erbjuder drop-in-tider för att möta behovet av snabb hjälp. Men vanligtvis finns även möjlighet att boka tid.

Om du inte hittar någon av nedanstående mottagningar i din närhet bör du kontakta din vårdcentral eller din distriktsläkare för att få hjälp och eventuellt slussas vidare.

Ungdomsmottagning

Alla tjejer och killar mellan 13 och 23 år är välkomma till ungdomsmottagningen. Här kan de få tillgång till preventivmedel, bli undersökta eller prata med en kurator.

Sex och samlevnad och dess konsekvenser är ett känsligt ämne när man är ung. Samtidigt är man nyfiken på sin egen, och andras, kroppar och det är viktigt att få kunskap. Då det kan kännas pinsamt att prata med sina föräldrar om det som sker är det viktigt att få en annan vuxens svar. Det får man på ungdomsmottagningen. Här finns kuratorer, barnmorskor, läkare och sjuksköterskor.

En del mottagningar har särskilda tider då endast killar får komma eftersom det vanligen är mer tjejer än killar som besöker mottagningen. Genom att sätta upp särskilda drop-in-tider för killarna underlättar man för dem att komma dit.

Ett besök på ungdomsmottagningen är gratis och personalen har tystnadsplikt. Det finns drop-in-tider och bokningsbara tider.

Annons
Annons

Barnmorskemottagning/Mödravårdscentral

Alla kvinnor är välkomna till barnmorskemottagningen eller mödravårdscentralen (MVC) som egentligen är samma sak, men med olika namn. Rådgivningen och testningen här är gratis.

Allt från hjälp i samband med en graviditet till preventivmedelsrådgivning och test av könssjukdomar utförs här.

Mödravårdscentralerna är också de som har ansvar att kalla alla kvinnor mellan 23 och 60 år på hälsokontroller för att upptäcka eventuella cellförändringar i livmoderhalsen.

Sesam

Sesam står för sex- och samlevnadsmottagning och tar emot både män och kvinnor som har frågor. Dessutom kan man ta reda på om man har en sexuellt överförbar sjukdom och även få behandling för den.

På Sesam finns gynekologer, venereologer, kuratorer och barnmorskor.

Andra läkare och barnmorskor kan skicka patienter på remiss till Sesam om det finns behov av specialistkunskap. Men alla kan också själva ringa direkt dit för att boka tid.

Annons
Annons

Kvinnoklinik

Kvinnokliniker finns runt om i landet och de erbjuder bland annat preventivmedelsrådgivning, dagkirurgi, fertilitetsutredningar och inkontinensutredningar. Här jobbar bland annat gynekologer och barnmorskor.

Gynekolog/Venereolog

Gynekologer är utbildade läkare som är specialiserade på kvinnors underliv. Allt som rör underlivet kan kvinnor uppsöka gynekologer för. Även rutinundersökningar och preventivmedelsrådgivning görs.

Alla kvinnor är välkomna till gynekologen, oavsett läggning. Men för lesbiska som vill träffa en gynekolog som är mera insatt i homosexualitet finns det en specialmottagning på Södersjukhuset i Stockholm för lesbiska kvinnor.

Venereologer är specialiserade inom hudsjukdomar och sexuellt överförbara sjukdomar. De diagnostiserar och behandlar sjukdomarna. Både kvinnor och män kan gå till en venereolog.

Det som skiljer en venereolog från en gynekolog är att venereologen har större inblick i genitala infektioner och hudsjukdomar i underlivet medan gynekologi är en kirurgisk specialitet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.