Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | PMS

Förskjutning av mensblödning

Det går att skjuta upp mensblödningen med hjälp av p-piller, p-plåster eller p-ring.


Uppdaterad den: 2018-11-21
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Ibland är det praktiskt att kunna skjuta upp mensen, till exempel om man ska resa bort. Att skjuta upp mensen kan man göra om man använder p-plåster, p-ring eller p-piller. Mensen skjuts upp genom att man inte gör uppehåll med preventivmedlet efter tre veckor. 

Det är inte på något sätt farligt att skjuta upp mensen på det här sättet och man kan göra det under flera månader. Men ju längre tid man försöker skjuta upp sin mens, desto större risk är det att man ändå får en blödning. Se även: Långcykelbehandling med hormonell preventivmetod.

P-plåster

Om man använder p-plåster gör man inte uppehåll när man brukar utan sätter direkt på ett nytt plåster. Sedan byter man som vanligt plåster en gång i veckan ända tills man väljer att göra ett uppehåll på en vecka – då kommer mensblödningen.

Annons
Annons

P-ring

Om man använder p-ring gör man inget uppehåll utan sätter direkt in en ny ring och låter den sitta inne i tre veckor. Därefter tar man ut den för att få sin mensblödning.

Monofasiska p-piller

Om man använder monofasiska p-piller, som har samma hormonmängd i alla tabletter, hoppar man antingen över den tablettfria veckan (om man har 21 tabletter på kartan) eller de 7 sockertabletterna (om man har 28 tabletter på kartan där de 7 sista är sockertabletter), och börjar direkt på en ny karta. 

Annons
Annons

Trefas-p-piller (sekvenspreparat)

I trefas-p-piller (sekvenspreparat) varierar hormonmängden i tabletterna, vilket framgår av att de har olika färg på kartan. Om man har ett trefas-p-piller och vill skjuta upp mensen är det säkrast att läsa instruktionerna på bipacksedeln som återfinns i förpackningen eller i FASS.

Om man använder trefas-p-piller men vill hoppa över menstruationen flera gånger om året, bör man diskutera med läkare om man kan byta till ett annat preventivmedel.

Om man inte använder hormonella preventivmedel

Om man inte använder p-piller, p-plåster eller p-ring sedan tidigare, men i god tid vet att man vill förskjuta menstruationen, kan man få recept på monofasiska p-piller en till två månader innan man vill förskjuta menstruationen. Dessa använder man enligt beskrivningen ovan och man slutar när man vill.

Om man har mindre tid på sig kan man av läkare få utskrivet tabletter med noretisteron (ett gestagen), som har liknande verkan som ett av kroppens egna könshormoner, progesteron, även kallat gulkroppshormon. Konstgjorda gulkroppshormoner kallas för gestagener.

Tabletter med noretisteron ska man börja ta minst tre dagar före förväntad mens. Man tar en tablett två gånger dagligen under vanligtvis 10–14 dagar, och mensen kommer 2–3 dagar efter sista tabletten. Gulkroppshormon kan ibland ge PMS-besvär (premenstruella besvär och bröstspänningar.

Preventivmedlen fungerar lika bra

Om man förskjuter menstruationen på det sätt som beskrivs ovan har man lika bra skydd mot graviditet som när man använder p-piller, p-plåster eller p-ring på vanligt sätt.

Vid förskjutning av menstruationen får man ibland småblödningar, speciellt under tiden då man normalt skulle ha haft en blödning. Var alltså beredd på att man inte är garanterad att slippa småblödningar, även om man tar p-piller, p-plåster eller p-ring på korrekt sätt för att skjuta upp menstruationen. 

Vid frågor kan man kontakta en barnmorska på närmaste ungdomsmottagning eller mödravårdscentral.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons