Så undviker du svampinfektion i underlivet

Svamp i underlivet är en vanlig men ofarlig infektion som drabbar de flesta kvinnor både en och flera gånger. Här får du tips på hur du bäst undviker att drabbas.


Publicerad den: 2016-12-19

Annons

Närmare 75 procent av alla kvinnor i fertil ålder drabbas någon gång av svampinfektioner. Men så finns också de som drabbas flera gånger per år, den siffran ligger på mellan 5 och 8 procent av alla kvinnor. Svampinfektion är ett besvärande tillstånd i ett väldigt känsligt kroppsområde, därför är det viktigt att försöka undvika eller på bästa sätt behandla infektionen.

Den grupp kvinnor som ofta drabbas av svampinfektion bör inte tvätta sig i området alltför ofta. Torr hud är en bra miljö för svamp, undvik därför tvål i underlivet då det torkar ut huden. Smörj istället in dig med olja eller kokosfett för att motverka torrheten. Avstå också från att raka av håret runt blygdläpparna då de ytterst små skadorna i huden som uppstår av rakning underlättar för svamptillväxt.

Under svampbesvär eller vid en behandlingsperiod är det viktigt att avstå från samlag. Nötning, det vill säga skavning av slemhinnorna kan försvåra läkningen och bidra till kronisk sveda och samlagssmärtor. Undvik också att använda p-piller.
Stress vet man är en utlösande faktor för svamp, likaså andra faktorer som försämrar immunförsvaret. Många drabbas också av infektioner efter en antibiotikakur, eftersom den rubbar den naturliga balansen i slidan.

Annons
Annons

Annat att tänka på är:

  • Cykling, ridning och täta samlag kan skava på slemhinnorna, vilket i sin tur ökar risken för svampinfektion.
  • En del kvinnor upplever lindring när de avstår från sötsaker och söta drycker. Dock finns inget vetenskapligt stöd för ett sådant samband.
  • Tätt åtsittande kläder kan vara lämplig miljö för svamp. Använd till exempel hellre bomullsmaterial än syntet i underkläder.
  • Experimenterande av olika lokalprodukter och naturläkemedel bör undvikas eftersom slemhinnorna i underlivet är oerhört känsliga.

På apoteket finns olika receptfria läkemedel mot svamp i underlivet. Det finns lokalbehandlingar med slidpiller och vaginaltabletter, men vid symtom som sveda, klåda och sveda i samband med samlag - uppsök hjälp på din vårdcentral. Är det första gången du har symtom som tyder på infektion eller om du haft svamp i underlivet fler än två gånger det senaste halvåret - uppsök hjälp. Gör även det om du tagit något av de receptfria läkemedel som finns utan att ha blivit bättre efter tre dagar eller helt bra efter sju dagar.

Vad vet du om spridd bröstcancer? Gå kort online-utbildning nu (gratis)

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-02-8 01:01 (21 månader sen)

    hej jag har haft svamp några dagar, tog ut ett recept på apoteket det har blivit lite bättre än innan men använt dem i mer än 3 dagar, finns det någon risk att de något annat, det klias i underlivet och svider precis som symtom på svamp.


Annons
Annons
Annons