Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Gynhälsa

Det här visste du inte om myom

Myom är muskelknutor i livmodern som är ofarliga men som i vissa fall kan orsaka rikliga menstruationer och smärta i nedre delen av buken. Här listar vi sju saker du inte visste om myom!


Publicerad den: 2016-10-03

Annons

 

  • Myom är den vanligaste typen av godartad tumör hos kvinnor i fertil ålder. Att den är godartad innebär att tumören sällan blir elakartad, det vill säga en cancertumör. Myom är muskelknutor som växer på eller i livmoderns muskelskick. Till formen är de mestadels runda och till storleken kan de vara små som ärtor eller växa sig stora till storleken av en tennisboll.
  • Mellan 20-40 procent av alla kvinnor i fertil ålder beräknas ha myom. Antalet ökar med stigande ålder och mest förekommande är det hos kvinnor vid åldern 30-50. Men myom kan också förekomma hos yngre kvinnor.
  • Myom är vanligast bland afro-amerikaner och kvinnor från Västindien, där drabbas 55 av 100 kvinnor.
  • Det är också mer förekommande hos kraftigt byggda kvinnor då de har högre östrogennivåer.
  • Även om man inte vet vad myom kommer sig utav vet man att det är ärftligt och att det är kopplat till just hormonen östrogen. Östrogen hjälper exempelvis till att reglera menstruationen.
  • De flesta kvinnor med myom lider inte av några symtom. Men bland de få som gör det är de vanligaste besvären blödningsrubbningar, både rikligare och längre menstruationer men också mellanblödningar. Även uppsvälldhet, förstoppning, missfall, och för tidig förlossning kan vara myom. Besvären kan leda till järnbrist och anemi med trötthetssymtom.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons