Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Jag har haft svedan i underlivet i flera månader”

Minskar myom under klimakteriet? Varför gör det ont i underlivet under samlag? Och kan bakteriell vaginos göra ont? Här svarar gynekologen Eva Rylander på läsarnas frågor om underlivssmärtor.


Publicerad den: 2019-02-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

kvinna-smärta-underliv
Annons

De nedanstående frågorna och svaren är axplock av de frågor och svar som kom in under en chatt om undelivssmärtor i februari 2019. Följ denna länk för att läsa alla frågorna och svaren som kom in under chattillfället:

Gynekologen svarar på frågor om underlivssmärtor >>>

”Upprepade svampinfektion under många år”

Läsarfråga:

Hej!
Jag är 42 år och har haft svedan i underlivet i flera månader. Var hos några gynekologer, men odling för svamp var negativt och hon sa att slemhinnorna såg fina ut. Men jag hade ändå svedan och kunde inte tåla mer. Jag berättade att jag haft upprepade svampinfektion under många år. Då fick jag Flukonazole 150 mg var fjärde dag.

Besvären har blivit mindre, men jag har inte blivit helt frisk. Jag har fortfarande svedan vid samlag. Nu undrar jag om det verkligen är svamp? Å ena sidan har besvären blivit mindre, å andra sidan har jag fortfarande svedan. Kan det vara en kronisk infektion? Jag är vill verkligen bli av med svedan.  Vad kan jag göra?

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: Faktablad om svamp i underlivet

Eva Rylander svarar: 

Svedan kan bero ett resttillstånd efter svampinfektioner. De små nerverna i slidöppningen har blivit irriterade av svampinfektioner och de har börjat överreagera. Den bästa behandlingen i så fall är bedövningsgel eller-salva. Det finns Xylocinasalva receptfritt. Försök applicera litet salva i området efter varje toalettbesök.  Det är en behandling. Målet är att dämpa nerverna så att de återgår till normal reaktion (beröringskänsla i stället för smärta.)

”I samband med sex gör det ont i nedre delen av slidöppningen”

Läsarfråga:

Hej. Under mer än 10 år har jag haft smärta i underlivet i samband med sex. Jag minns inte längre eller hur det började eftersom det pågått så länge. Jag är 32 nu. Jag har haft återkommande svampinfektioner (utan klåda, men med sveda) och även bakteriell vaginos. När jag haft bakteriell vaginos har jag även haft blödningar efter samlag.

I samband med sex gör det ont i nedre delen av slidöppningen, det känns nästan som ett litet skrubbsår eller en spricka. Jag har varit på flera olika besök hos barnmorskor, kvinnokliniker, gynekologer.. you name it. Men jag får olika besked: svamp, bakteriell vaginos, vestibulit, spricka, sköra slemhinnor eller ingenting. En gynekolog gav mig bedövningssalva som jag skulle använda innan sex... men det tycker jag låter helt befängt. Ska man inte kunna hitta felet istället för att bedöva smärtan? Jag känner ju att något är fel.

Annons
Annons

Smärtan kommer och går, men till största delen finns den där. Vissa månader känns det mindre, andra gör det jätteont och efter sex svider det när jag kissar. Jag har aldrig sex när jag inte vill eller när det gör för ont och jag använder mig av olja eller glidmedel. Jag tvättar mig inte med tvål och jag och min partner kan prata om problemet. Jag har både ätit p-piller och inte och det spelar ingen roll. Det känns som att jag inte blir tagen på allvar. Vart ska jag ska vända mig? 

 Eva Rylander svarar:

För dig har det nog blivit en ond cirkel. Du har haft ont så länge att du väntar dig smärta vid samlag.  Som försvar mot smärtan spänner du musklerna i bäckenbotten. Då blir det bara värre: trångt för penis och så uppkommer en spricka baktill i öppningen.

Tyvärr är det tidskrävande att komma till rätta med dessa smärtor. Dels behövs behandling med Xylocaingel (bedövningsgel som inte svider, receptbelagt). Det ska användas i det smärtsamma området fem till sex gånger dagligen i flera månader.

Troligen behöver du även hjälp med att lära dig slappna av med muskulaturen i området. I dagens stressiga tillvaro är det vanligt att man omedvetet går och spänner vissa muskelgrupper, till exempel axlar, ansiktsmuskler och underlivsmuskler.

”Hur länge bör jag gå och kontrollera cystorna?”

Läsarfråga:

Jag är kvinna, 76 år och sökte hjälp hos gynekolog för underlivssmärtor för ca 4 år sen. Jag hade krampliknande smärtor som pågick i ca 15-20 minuter cirka en eller ett par gånger i månaden. Det konstaterades att jag var mycket torr och ordinerades Vagifem. Sedan dess har jag inte haft några problem. Samtidigt upptäcktes att jag hade några cystor i underlivet, som har kontrollerats men inte vuxit sen dess.
Jag undrar nu: 1) Om jag måste fortsätta med Vagifem? (känns inte bra att tillföra hormoner för resten av livet.  2) Hur länge bör jag gå och kontrollera cystorna?

Eva Rylander svarar: 

Vagifem är helt ofarligt. Fortsätt med det. Cystor bör kontrolleras och var det 4 år sen sist, bör du kolla upp det hela. Dom kanske inte finns kvar och då känns det ju bättre för dig.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

”Minskar alltid myomet då man kommer in i klimakteriet?”

Läsarfråga:

Hej,
Jag har en förstorad livmoder och stora myomer. Jag har nu kommit in i förklimakteriet och inte haft mens på 3 månader. Men verkar ha ägglossning och tyngdkänslan av mitt stora myom har blivit värre. Nu undrar jag hur kommer det sig att jag har mer känningar av mina myomer, nu när jag inte haft mens på ett par månader? Känns som jag är på väg att föda p.g.a att myomer pressar mot underlivet och även skarpa smärtor i ländryggen. Min fråga är också , minskar alltid myomet då man kommer in i klimakteriet?

Eva Rylander svarar: 

Myom minskar inte så fort. Kroppen behöver vara utan östrogen ganska länge innan myomen krymper. Så tre månader är för kort tid. Ibland blir myom förkalkade och då krymper de inte trots att östrogenproduktionen har upphört. Har du ont i magen och ryggen behöver du få en undersökning. Det kan ju vara helt andra förklaringar än myomen.

LÄS OCKSÅ: Myom (muskelknutor i livmodern)

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Viviann 2022-11-28 14:14 (12 månader sen)

  Hur ofta skall man kontrollera lichen i underlivet?
  Kan man operera om man blivit trång när man skall ha samlag?

 • Avatar Nathalie 2022-06-15 15:07 (18 månader sen)

  Hej!
  Det svider efter varje gång ja kissar o är gravid i vecka 6 va ska ja göra?

 • Avatar Emilia 2021-03-19 00:35 (3 år sen)

  Hej, har har innan trot att jag har svamp eftersom de kilar i underlivet och får massa flygningar. Så jag har gått till apoteket några någner för att köpa ett sånt piller man ta in och salvan . Men efter jag tar pillret i underlivet så svider de så mycket att jag börja gråta . Vad kan vara felet ?
  ( har även ont i underlivet när jag försöker har sex och har aldrig lykas med orgasm med någon eller själv , så jag tro de är något stort fel med mitt underliv, är snart 20 år.kr

 • Avatar linn 2021-01-17 21:53 (3 år sen)

  Hejsan jag är en kvinna på 21 år och haft problem med svamp och obalans i ca 2-3 års tid. nu senaste halvåret har jag haft klåda/sveda i slidöppningen konstant, varje till varannan dag. i Juli hade jag svamp och obalans men gjort ca 20 tester till efter juli då det känns som svamp men alla tester visar negativt och jag har sökt hjälp och dem hjälper ingenting. vet inte vad jag ska göra då jag haft så ont så länge och inte heller kunnat ha sex .

 • Avatar Lena 2021-01-1 13:17 (3 år sen)

  Hej, är en 64 årig kvinna som har kraftig sveda i underlivet sen flera år. Lider inte dagligen av detta men kan ex inte använda några vagitorier. Använder Ovesterin kräm sen ca 5 år för bättre slemhinnor men det hjälper inte mot svedan. Vad kan svedan bero på? Efter samlag får jag UVI symtom utan UVI. Då hjälper endast att badda runt urinröret med ett sterilt gel för katetresering vid namn Optilube. Varför finns den inte att köpa i handeln?

 • Avatar Tidigare användare 2020-05-17 23:56 (4 år sen)

  Hej jag är en kvinna på 19 år. Jag har haft besvär med underlivet i flera månader, sveda, klåda, irritation men jag känner inget vid sex eller när jag är på toa. Jag trodde det var svamp men efter behandling med vagitorer och kräm är symtomen fortfarande kvar. Ungdomsmottagningen och olika vårdcentraler skickar bara runt mig och jag vet inte vad jag ska göra.

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-8 20:50 (4 år sen)

  Hej:
  Jag är en kvinna i 60 års ålder , för några år sedan fick jag diagnosen fibromyalgi och nu i ett par månader har jag mycket ont under mina fötter har väldigt svårt och gå.
  p.g.a. fel belastning har jag ont i ryggen också.
  Jag vill veta varför har jag detta besväret.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons