För dig som aktiv patient | Klimakteriet |

Läsarfråga:”Har smärtan i kroppen med klimakteriet att göra?”

Hur länge kan man behandlas med östrogen? Vad kan man göra åt svettningarna? Och kan klimakteriet orsaka ledbesvär och svamp i underlivet? Här svarar gynekologen Eva Rylander på läsarnas frågor om klimakteriet.


Publicerad den: 2019-03-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Klimakteriet: Experten svarar på läsarnas frågor
Annons

Hur länge kan man behandlas med östrogen?

Det här är en låst artikel. Logga in som aktiv patient för att fortsätta läsa.

Aktiv patient?

Som aktiv patient får du exklusivt material och spännande aktiviteter samlat på ett ställe – kostnadsfritt!

 • Få tillgång till låst material på Netdoktor.se
 • Bli inbjuden till enkätundersökningar och forskningsstudier
 • Delta i diskussionsforum
 • Få tillgång till patientutbildningar
 • Delta i projekt riktade till din diagnos

Du skapar ditt konto lätt och säkert med ditt BankID.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ingela 2020-08-5 22:55 (8 månader sen)

  Hej. Jag är 55 år Jag har så ömma onda bröst så av vad jag läst så är det vanligt i början av klimateringet men hur länge? Det gör ont? Finns det något hjälpmedel?
  Mvh ingela

 • Avatar yvva 2020-07-15 13:37 (9 månader sen)

  Hej
  Varför får man ej ta östrogen när man tidigare haft djup ventrombos i benet.

 • Avatar Helena 2020-07-15 11:10 (9 månader sen)

  Hej!
  Om man inte tål östergen i underlivet vad gör man då? Finns det tabletter som man kan ta?
  Jag har torra slemhinnor och har haft det sen jag var 43 år och fortfarande.
  Jag får även underlivs besvär. Och har ingen känning att ha sex längre, vad gör man.

 • Avatar Tidigare användare 2020-06-3 17:43 (11 månader sen)

  Jag vet idag inte vad jag ska söka vård för? Jag har Fibromyalgi sedan över 30 år tillbaka. Jag är i klimakteriet för jag har inte haft mens på över ett år. Söker jag för Fibromyalgi då koncentrerar läkaren på det och säger jag att jag är i klimakteriet då så pratar man bara om det. Hur jag än vänder och vrider på det hela så blir det fel. Jag har sökt vård på olika vårdcentraler för samma sak = värken. Av värken så får jag mycket svår yrsel. Nu när jag är i klimakteriet så har allt blivit värre. Jag kan knappt ha på mig kläder utan att jag gråter för så ont gör det ( jag födde mina barn med endast lustgas, jag har även lagat tänder utan bedövning för att jag är stickrädd ) så jag tål smärta. Men jag orkar inte leva med det längre. Jag har svårt med nålar för jag känner väldigt mycket när man sticker in nålen mer än andra och klarar inte av att ta prover. Det är svårt att förklara då jag klarade av att föda mina barn utan något annat än lustgas. Jag blir ofta hånad av sjukvården då jag är dålig på att förklara. Jag skulle önska att få slippa värk och yrsel. För jag vet att min yrsel kommer ifrån värken då ju högre värk desto mer yrsel. Jag kan inte klä på mig längre så ont har jag i musklerna. Ni kanske är bra att lyssna och kanske vet vad jag ska göra men för mig som sökt vård har inte orken. Men hur jag än vänder och vrider så måste jag hitta hjälp. Vad är det för fel på mig? Varför har jag mer ont? Och det har kommit helt plötsligt iallafall den värsta värken har kommit de senaste 3 månader som gör det svårt att klä sig och ta på mig kläderna.

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-22 08:33 (12 månader sen)

  Hej Pia
  Precis som du har det så är det här oxå, kroppen är öm o stel. Vaknar på nätterna när man vänder på sig! Vad skall man göra? Vill inte ta östrogen, undrar om det finna annat alternativ tro?

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-4 11:34 (13 månader sen)

  Har fått så ont och värk i hela kroppen sen jag kom in i klimakteriet kan knappt vända mig i sängen på grund av all värk och svårt med sömnen . Min leder värker som värsta träningsverken. Hjälp vad ska jag gör?

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-26 17:58 (19 månader sen)

  Hej, jag är 50 år och har haft östrogenplåster i 2 år. Jag har också sedan 10 år tillbaka en hormonspiral (Mirena). Jag skulle egentligen vilja öka dosen på mina plåster, använder idag 75 mikrogram/24 h, men har undvikit det pga riskerna. När jag läser vad du har svarat andra får jag dock en känsla av att riskerna är mindre än man tidigare befarat. Tror du att jag kan öka till högsta dosen utan att vara orolig?
  Mvh Anna-Karin

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-23 12:57 (19 månader sen)

  Har fått så ont och värk i hela kroppen sen jag kom in i klimakteriet kan knappt vända mig i sängen på grund av all värk och svårt med sömnen allt påverkar mitt psyke vet ej vad jag skall göra mer känns som allt håller på att rasa ont dygnet om

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-2 05:21 (21 månader sen)

  Hej!
  Jag är i klimakteriet och tar ingen östrogen. Det som har hjälpt mig under tiden är Femarell Recharge och det verkar fungera.

  Jag vill helst inte ta Östrogen.
  Men jag har märkt att min hud har blivit slapp och jag är 54 år. Har östrogenenminskningen med det att göra? Kan elasticiteten på huden bli bättre om jag tillför Östrogen? Har alltid tränat men har på sistone inte varit så aktiv men ska sätta igång nu igen! Kraft och motivation har varit låg.

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-7 21:01 (22 månader sen)

  Hej!
  Kan man få östrogen utskrivet trots att man fortfarande har mens?
  Jag är 50 år och upplever plötslig nedstämdhet som jag i tvekan härleda till annat än klimakteriet, har även ont i leder o muskler.