Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läsarfråga:”Har smärtan i kroppen med klimakteriet att göra?”

Hur länge kan man behandlas med östrogen? Vad kan man göra åt svettningarna? Och kan klimakteriet orsaka ledbesvär och svamp i underlivet? Här svarar gynekologen Eva Rylander på läsarnas frågor om klimakteriet.


Publicerad den: 2019-03-06

Klimakteriet: Experten svarar på läsarnas frågor
Annons

Hur länge kan man behandlas med östrogen?

Läsarfråga:

Hej! Jag har precis börjat med östrogenbehandling. När vet man när man ska sluta? Hur blir det då? Vänligen Linda

Gynekologen Eva Rylander svarar:

Enligt rekommendationer idag kan man fortsätta i 10 år utan att det finns ökad risk för allvarlig sjukdom. Snarare är det så att östrogen skyddar mot främst hjärtkärlsjukdom och till exempel mot benskörhet bland annat. Sedan beror det på hur gammal du var när du började. Yngre kvinnor bör använda hormonet under fler år än äldre. 

Svettas och fryser - vad kan man göra åt det?

Läsarfråga:

Hej, jag är 55 år har har inga speciella besvär förutom att jag växelvis blir väldigt varm och i nästa minut fryser. Kan man åtgärda detta med hormoner eller går det med åren över av sig självt? Tack! / Anneli

Annons
Annons
Gynekologen Eva Rylander svarar:

Om besvären uppstod i samband med menopaus kan det kanske vara övergångsbesvär och då kunde du prova hormonbehandling. Be om tid hos läkare som också kan ta prov på sköldkörtelfunktionen till exempel.

När kommer svettningarna - före eller efter mens?

Läsarfråga:

Kommer svettningarna innan mensen upphör helt eller när mensen varit borta en längre tid ? Jag blir mest varm svettig på huvudet, blir riktigt svettig. Vilken hjälp finns?

Gynekologen Eva Rylander svarar:

En del kvinnor börjar svettas redan innan mensen upphört för gott. Sista tiden innan menopaus (den dag i kvinnans liv då hon har sin allra sista mens) kan hormonnivåerna gå upp och ner och periodvis, då hormonnivån är låg, kommer svettningar. När hormonnivån stiger igen kan det komma mens.

Östrogen i tablettform, som plåster eller som gel brukar hjälpa. Du behöver söka läkarhjälp för att få recept.

Annons
Annons

Har man lättare att få svampinfektioner under klimakteriet?

Läsarfråga:

Hej! Jag är 45 år och börjar väl närma mig klimakteriet. De enda symptom jag märkt än är svettningar under natten. Men jag har besvärats av ständiga svampinfektioner och bakteriell vaginos i över två år nu och har behandlats med svampmedel i långa perioder senaste året. Ingenting hjälper.

Jag har fått råd av en allmänläkare att börja med östrogen lokalt. Men min gynekolog tycker att jag ska undvika östrogen på grund av svampinfektionerna. Jag tycker inte själv att jag har torra slemhinnor. Däremot har vi stoppat menscykeln genom att jag äter mellanpiller, men gestagenet gör kanske varken till eller från för svampinfektionerna.

Vad tror du om detta? Har man lättare att få svampinfektioner när man kommer i klimakteriet eller kan det till och med vara så att man slipper dem då?

Gynekologen Eva Rylander svarar:

Svamp behöver östrogen för att överleva. Kvinnor som inte har mens längre och som inte heller använder östrogentillskott, varken systemiskt eller lokalt, har inte svamp i vagina (men kan ha det på andra ställen som i till exempel ljumskarna).

Du bör sluta med minipiller (du skriver mellanpiller) det är gestagen och svamp trivs även med det hormonet.

Är smärtan i kroppen relaterade till klimakteriet?

Läsarfråga:

Jag upplever att jag får ont i kroppen på ett annat sätt nu efter klimakteriet. Träningsvärk, som tidigare ändå kunde kännas lite skön, är nu mer långvarig och jag är stel under längre tid efter träning. Att träna har blivit så obekvämt efteråt att jag verkligen drar mig för att röra mig, vilket förstås inte alls är bra.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Är detta alls relaterat till klimakteriet? Och vad kan jag göra för att slippa ömmande muskler och stelhet under så många dagar efter ett träningspass?

Gynekologen Eva Rylander svarar:

En del kvinnor får ledbesvär av östrogenbrist postmenopausalt. Östrogentillskott i form av tabletter eller plåster kan hjälpa i dessa fall. Hormonet ökar mängden ledvätska som kan vara en anledning till värk och stelhet. 

Be en läkare skriva ut ett östrogenpreparat för tre månader. Hjälper det inte, så är det inte östrogenbrist som förklarar dina besvär.

Frågorna kom in under en chatt

Frågorna här ovan är ett axplock från de frågor som kom in under en chatt som hölls  den  5 mars 2019. Vill du läsa alla frågor och svar som kom in under chattillfället?  Läs mer här: Gynekologen svarar på dina frågor om klimakteriet


Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Kalle 2023-10-12 10:59 (8 månader sen)

  Lite löjligt av netdoktor.se att inte ge hjälp/råd till alla kvinnor som lider här i trådarna. Varför tillåter ni dom att lägga inlägg/kommentarer som dom väntar svar på när ingen svarar.Det måste finnas uppföljningschattar på chattarna.

  Jag passar på att lägga in mitt eget problem med ständiga svettningar på nätterna och frusenheten rätt in i märgen trots att jag är man. Har detta med att man stoppade testosteronproduktionen för 35 år sedan som aldrig blev ersatt med nytt testosteron genom sprutor. Eller.

 • Avatar Ingela 2020-08-5 22:55 (4 år sen)

  Hej. Jag är 55 år Jag har så ömma onda bröst så av vad jag läst så är det vanligt i början av klimateringet men hur länge? Det gör ont? Finns det något hjälpmedel?
  Mvh ingela

 • Avatar yvva 2020-07-15 13:37 (4 år sen)

  Hej
  Varför får man ej ta östrogen när man tidigare haft djup ventrombos i benet.

 • Avatar Helena 2020-07-15 11:10 (4 år sen)

  Hej!
  Om man inte tål östergen i underlivet vad gör man då? Finns det tabletter som man kan ta?
  Jag har torra slemhinnor och har haft det sen jag var 43 år och fortfarande.
  Jag får även underlivs besvär. Och har ingen känning att ha sex längre, vad gör man.

 • Avatar Tidigare användare 2020-06-3 17:43 (4 år sen)

  Jag vet idag inte vad jag ska söka vård för? Jag har Fibromyalgi sedan över 30 år tillbaka. Jag är i klimakteriet för jag har inte haft mens på över ett år. Söker jag för Fibromyalgi då koncentrerar läkaren på det och säger jag att jag är i klimakteriet då så pratar man bara om det. Hur jag än vänder och vrider på det hela så blir det fel. Jag har sökt vård på olika vårdcentraler för samma sak = värken. Av värken så får jag mycket svår yrsel. Nu när jag är i klimakteriet så har allt blivit värre. Jag kan knappt ha på mig kläder utan att jag gråter för så ont gör det ( jag födde mina barn med endast lustgas, jag har även lagat tänder utan bedövning för att jag är stickrädd ) så jag tål smärta. Men jag orkar inte leva med det längre. Jag har svårt med nålar för jag känner väldigt mycket när man sticker in nålen mer än andra och klarar inte av att ta prover. Det är svårt att förklara då jag klarade av att föda mina barn utan något annat än lustgas. Jag blir ofta hånad av sjukvården då jag är dålig på att förklara. Jag skulle önska att få slippa värk och yrsel. För jag vet att min yrsel kommer ifrån värken då ju högre värk desto mer yrsel. Jag kan inte klä på mig längre så ont har jag i musklerna. Ni kanske är bra att lyssna och kanske vet vad jag ska göra men för mig som sökt vård har inte orken. Men hur jag än vänder och vrider så måste jag hitta hjälp. Vad är det för fel på mig? Varför har jag mer ont? Och det har kommit helt plötsligt iallafall den värsta värken har kommit de senaste 3 månader som gör det svårt att klä sig och ta på mig kläderna.

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-22 08:33 (4 år sen)

  Hej Pia
  Precis som du har det så är det här oxå, kroppen är öm o stel. Vaknar på nätterna när man vänder på sig! Vad skall man göra? Vill inte ta östrogen, undrar om det finna annat alternativ tro?

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-4 11:34 (4 år sen)

  Har fått så ont och värk i hela kroppen sen jag kom in i klimakteriet kan knappt vända mig i sängen på grund av all värk och svårt med sömnen . Min leder värker som värsta träningsverken. Hjälp vad ska jag gör?

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-26 17:58 (5 år sen)

  Hej, jag är 50 år och har haft östrogenplåster i 2 år. Jag har också sedan 10 år tillbaka en hormonspiral (Mirena). Jag skulle egentligen vilja öka dosen på mina plåster, använder idag 75 mikrogram/24 h, men har undvikit det pga riskerna. När jag läser vad du har svarat andra får jag dock en känsla av att riskerna är mindre än man tidigare befarat. Tror du att jag kan öka till högsta dosen utan att vara orolig?
  Mvh Anna-Karin

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-23 12:57 (5 år sen)

  Har fått så ont och värk i hela kroppen sen jag kom in i klimakteriet kan knappt vända mig i sängen på grund av all värk och svårt med sömnen allt påverkar mitt psyke vet ej vad jag skall göra mer känns som allt håller på att rasa ont dygnet om

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-2 05:21 (5 år sen)

  Hej!
  Jag är i klimakteriet och tar ingen östrogen. Det som har hjälpt mig under tiden är Femarell Recharge och det verkar fungera.

  Jag vill helst inte ta Östrogen.
  Men jag har märkt att min hud har blivit slapp och jag är 54 år. Har östrogenenminskningen med det att göra? Kan elasticiteten på huden bli bättre om jag tillför Östrogen? Har alltid tränat men har på sistone inte varit så aktiv men ska sätta igång nu igen! Kraft och motivation har varit låg.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.