Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | PMS

Specialistläkaren svarar på frågor om PMS/PMDS

Många kvinnor lider av PMS-besvär, vissa har så pass allvarliga besvär att de påverkar deras relationer och vardagliga liv. Men det finns hjälp att få. Birgitta Segebladh, specialist i Obstetrik och gynekologi och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, ger dig tips och råd på hur du kan lindra dina besvär.


Uppdaterad den: 2012-11-01

Annons

P-piller eller p-pruta mot svår PMS?

Fråga 1: Hej! Jag lider av svår pms varje månad och jag kan knappt planera in aktiviteter runt mens. Jag har dessutom migrän med aura och blodproppsrisk. Vad kan jag använda för p-piller/p-sprutor etc som kan hjälpa mot min pms och/eller minska antalet menstruationer?  Tack för din hjälp!

Birgitta Segebladh: Hej! Det är inte bara kombinerad p-piller som hjälper mot PMDS. Ofta använder man idag antidepressiva preparat av typ SSRI som i många studier visat mycket god effekt. Prata med din läkare om dina besvär så kan du få den typen av hjälp.

Annons
Annons

Söka hjälp för PMSD

Fråga 2: Hej! Jag har frågor gällande pmds. När bör man misstänka att man har pmds och hur går det till att fastställa diagnosen? Om man har pmds hur går behandlingen till? Har länge misstänkt att jag har pmds eftersom jag kan ca en vecka innan min mens ha häftiga humörsvängningar. Från att vara ilsken, oerhört deprimerad och ångest. Bor i Stockholm och vore väldigt tacksam om jag fick veta var jag kan söka hjälp utav som är specialiserad i detta område! Med vänlig hälsning, Camilla.

Birgitta Segebladh: Hej! PMDS behöver bedömas med skattningar av hur man mår i 1-2 månader brukar man säga. Numera finns det en möjlighet att göra det via hemsidor som man kan hitta på nätet. Ta det med dig till en doktor som kan hjälpa dig med att bedöma hur ditt humör ser ut över månaden. Oftast är gynekologer mer insatta i denna typ av problem än allmänläkare.

PMS förstör mitt liv

Fråga 3: Jag har en PMS som förstör mitt studerande och påfrestar familj och relation. Jag har testat alla receptfria mediciner mot pms. Jag har också testat mini-piller, gulkroppshormon, kan inte äta p-piller pga propprisk. Jag har också testat SSRi-prepratet Escitalopram som gav mig sådana biverkningar att gynekologen direkt sa åt mig att sluta. Efter detta sa gynekologen att inget mer finns att göra för mig, jag får leva med det. Är det sant att inget mer finns att göra?

Birgitta Segebladh: Hej! Det är så att SSRI har för de flesta kvinnor bättre effekt än kombinerade p-piller som du inte ska använda. SSRI ger många gånger biverkningar men om man bara tar dem den del av månaden då man har besvär brukar det gå lite lättare, provade du det? Ibland kan andra mer avancerade behandlingar prövas. Fråga din gynekolog om det.

Annons
Annons

Antidepressiva tabletter mot PMS?

Fråga 4 från Uppgiven kvinna: Hej, Jag är 43 år och har en oregelbunden menscykel, oftast ligger jag mellan 30-33 men det kan gå så mycket som 48 dagar emellan också. Jag börjar må dåligt vid dag 20 cirka, lättirriterad, häftigt humör varvat med nedstämdhet och gråt. Ju längre tid jag får vänta på mens desto sämre mår jag. Kan man på något vis lindra detta utan att ta SSRI-preparat?

Birgitta Segebladh: Hej! Du har inte riktigt typiska symtom för PMDS. Jag rekommenderar att du via nätet försöker hitta någon form av dagbok - eller själv skriver ner vilka dagar du har besvär i 1-2 månader. Då kan man se var under månaden problemen kommer och om de har relation till menscyckeln. Då blir det också lättare att se vilken behandling som skulle vara bra.

Kraftigare humörsvängningar utan mens

Fråga 5 från Frida53: Hej! Jag använder hormonplåster (Estradot 37,5 mikrog/24timmar) och måste efter ca 2 månader ta tabletter(Primolut-Nor 5 mg) i 10 dagar för att få min blödning, undrar nu varför humörs svängningarna + huvudvärk är mycket kraftigare nu än medan jag hade min "riktiga" mens kvar??

Birgitta Segebladh: Hej! Det finns ett antal forskare i Sverige som just titta på det problem du beskriver. Många tycker att besvären återkommer när man får "klimakterie behandling". Du kan diskutera med din doktor om dosen av plåstret då det kan bli bättre om du har en lägre dos av östrogen.

PMS med extrem ångest och självmordstankar 

Fråga 6 från Lov_: Ca tre dagar innan mens och två dagar in i mens mår jag jättedåligt. Jag gråter, har extrem ångest och ser ingen mening med livet. I dessa perioder har även självmord cirkulerat i huvudet. Problemet är att när mensen är över tycker jag inte det är så farligt, och struntar i att gå till doktorn. Jag är rädd för att inte bli tagen på allvar, men detta stör mitt liv på många sätt. När jag var yngre åt jag minipiller som förvärrade mitt mående avsevärt. Finns det något jag kan göra för att få hjälp?

Birgitta Segebladh: Hej! Jag tycker du ska ta kontakt med en gynekolog som kan PMDS - då blir du tagen på allvar. Förstår att det är mycket tungt och att du behöver hjälp. Minipiller är tyvärr inte så bra lösning när besvär är som du beskriver det. En gynekolog kan ge dig en behandling som du bara behöver ta de dagar du mår dåligt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Utrogestan (bioidentiskt progsteron hjälpte mot min PMS

Fråga 7: Hej, Jag har svår PMS som påverkat mig i mitt dagliga liv i 10 år. Fick testa p-piller och antidepressiva, men blev så dålig att det inte gick att fortgå med dessa preparat. Dock nu sedan 5 månader tillbaka så träffade jag en Tyskläkare som skrev ut Utrogestan dvs. bioidentiskt progsteron. Och jag har fått mig liv tillbaka. Synd att man inte fick hjälp tidigare det hade besparat många år av lidande. Jag hoppas att andra av mina medsystrar får denna hjälp. //F

Birgitta Segebladh: Hej! Kul att du fått hjälp - ibland behöver man pröva sig fram med olika typer av behandling eftersom det ännu inte finns ett piller som kan hjälpa alla. Synd att det tog tid bara.

15-åring med PMS

Fråga 8 från MammaK: Hej, jag frågar för min dotters räkning. Hon är 15 år och har haft mens i drygt två år. Hon har stora problem med humöret dagarna före mens, blir nedstämd och deppig. Hon har också tidvis en mycket kraftig blödning och även svåra menssmärtor. Jag har funderat på om hon kan bli hjälpt av minipiller, men samtidigt känns det trist att börja med hormoner redan, hon har ingen pojkvän och är vad jag vet oskuld. Vi har bröstcancer i släkten och jag har lite hormonfobi. Vad har du för råd till oss?

Birgitta Segebladh: Hej! Förstår att det känns bekymmersamt för dottern. Eftersom hon har problem med blödningarna också så är den bästa medicinen kombinerad p-piller. Många känner att "inte ska men väl behöva använda hormoner". MEN det är faktiskt så att detta är den bästa hjälpen för blödningsbesvären och idag finns det p-piller som fungerar bra vid humörbesvär av det slag din dotter verkar ha. Ta kontakt med ungdomsmottagningen där ni bor så kan ni komma dit tillsammans om hon vill det. Man behöver oftast inte göra en gyn undersökning i dessa fall. Lycka till

Vad är skillnaden mellan PMS och PMDS?

Fråga 9 från vetgirig: Jag lider av PMS och gjort sen ungefär tre år tillbaka. Det jag undrar är vad är skillnaden på det och PMDS? Mitt varierar i styrka från månad till månad men när det är som värst så kan jag inte prata med människor eller se folk. Mitt sötsug är extremt och jag går lätt upp ett par kilon. Mitt humör svänger på ett par sekunder från deprimerande ledsen till aggressivt ilsken. Finns det något jag kan göra åt detta på egen hand? Har dessutom hört att det kan lätta efter graviditet? Stämmer det? MVH

Birgitta Segebladh: Hej! Det finns tyvärr inga "dunderkurer" för det du beskriver. Om du vet vilka dagar som är besvärliga så anpassa dessa dagar - fyll inte almanackan då. Ibland kan träning hjälpa, men man måste jobba lite på att hitta det som är rätt för dig. Tyvärr kan jag inte säga att vi har några säkra belägg för att det blir bättre efter graviditeter.

Samband mellan kortisol och PMS?

Fråga 10: Finns det ett samband mellan lågt kortisol och PMS?

Birgitta Segebladh: Hej! Nej inte något som är med säkerhet vetenskapligt fastställt.

PMD i flera veckor pga oregelbunden mens

Fråga 11 från Muacia12: Jag testade SSRI en kort period enligt hänvisningar och mådde mycket dåligt. Gynekologen var tveksam till andra behandlingar då jag bara är 26. Pga oregelbunden mens kan jag ha PMD i 2-4 veckor, jag blir ofta sjuk pga av detta och har endomitros med kraftiga smärtor. Äter sömntabletter vid PMD:n för att klara sova. Vilka är dessa avancerade metoder och vilka biverkningar ger de?

Birgitta Segebladh: Hej! Det verkar som det har varit svårt för dig och du har långa mens cykler, varför jag i först hand tror att man noggrant måste följa dina symtom över några månader i förhållande till blödningar o smärtor. De mer avancerade behandlingarna gör att man tar bort ägglossning och då får besvär av östrogenbrist som kommer då. Därför är det viktigt med en noggrann genomgång av alla dina symtom innan något sådant beslutas.

Koppling mellan d-vitaminbrist och PMS?

Fråga 12: Jag har haft kraftiga menssmärtor, ömmandebröst, sömnsvårigheter och problem med mitt humör mm ca 7-8 dagar innan mens de senaste 27 åren. För ca tre månader sedan började jag äta D-vitamin 2500 IU/dag och har sedan dess inte haft några PMS symtom. Kan jag ha haft D-vitaminbrist som gjort att jag haft PMS/PMDS problem?

Birgitta Segebladh: Hej! Just nu kan jag inte säga om det finns några bra studier som kan koppla d-vitaminbrist till premenstruella besvär. Men mår du bra av detta så kan du säkert fortsätta med en måttlig dos.

Blir PMS värre med åren?

Fråga 13: Hej. Jag har aldrig haft några speciella besvär under mina mensperioder. Sen jag fyllde 20 för snart 1år sen har besvären blivit riktigt påtagliga. Jag har såna extrema humörsvägningar som jag aldrig varit med om tidigare (och jag fick ändå min första mens för ca 7 år sedan). Det som är allra jobbigast är att jag blir så lätt arg och förbannad, för små saker. Och det går ut över min familj och arbetskollegor. Finns det något jag kan göra? Är det vanligt att besvären blir värre med åren?

Birgitta Segebladh: Hej! Jag tycker att du ska försöka föra lite dagbok över dina besvär närmaste månaderna (1-2) det finns en del hjälpmedel för det på nätet. Sedan sak du kontakta en läkare som kan lite om premenstruella besvär så kan du säkert få hjälp. Tyvärr är det nog så att de flesta vinnor säger att besvären kommit successivt genom åren. 

Kan jag få hjälp för premenstruella besvär

Fråga 14 från Sofielisa: Jag lider ett par dagar innan menstruation av extrema humörsvängningar, apati, depression och det känns som världen rasar samman totalt. Finns det något jag kan göra som lindrar detta? Annars är jag frisk och tar inga p-medel med hormoner. Med vänlig hälsning, SofieLisa

Birgitta Segebladh: Hej! Du kan ta kontakt med en läkare som kan lite om premenstruella besvär. Innan du kommer dit är det bra om du fört lite dagbok över när i mens cykel symtomen kommer så blir det lättare för doktorn. 

Blir ett monster innan mens

Fråga 15: Hej! En gång i månaden vid ägglossning eller mens så blir jag ett monster, jag skäller ut min man o anklagar honom för diverse saker. Sen gråter jag o vill inte leva! Vad ska jag göra? Mvh Annicka

Birgitta Segebladh: Hej! Jag tycker att du ska försöka föra dagbok över dina besvär, finns hjälpmedel på nätet för detta. Då kan man se om det är kopplat till mensen på ett sådant sätt som vi brukar kalla PMDS. Ta med dig din dagbok till en läkare som kan denna fråga och så får man bedöma vad du kan behöva för hjälp. 

Kan det hänga ihop med PMS?

Fråga 16: Jag har ofta dubbelslag på hjärtat, men det är alltid mycket värre veckan före mens. Kan det hänga i hop med PMS?

Birgitta Segebladh: Hej! Det är många svåra symtom som kan förvärras före mens utan att vara PMS.

Hur får man diagnosen PMDS?

Fråga 17: Hej! Hur bär man sig åt för att få PMDS diagnosticerad? Min gynekolog har inget bättre att komma med än p-piller (som jag inte vill ta av andra skäl, och som dessutom så vitt jag förstår inte hjälper särskilt bra). När blir det så allvarligt att det är bättre att försöka få SSRI-preparat än att bara uthärda? hälsningar, Lotta

Birgitta Segebladh: Hej! Vi brukar säga att man ska skatta sina symtom i 2 månader för att se relationen av besvär i förhållande till mensen. Då kan man se om det är PMDS o i så fall ge dig SSRI behandling.

Kan hormonspiralen Mirena ge ökad PMS?

Fråga 18: Hej! Jag är 44 år och har upplevt mycket kraftigare pms än tidigare de sista åren.Det börjar med irritation,svullna bröst en vecka före och hemsk migrän ca ett dygn före mens,känner mig väldigt nedstämd,gråter lätt för minsta grej.Tror du min Mirena hormonspiral medverkar till att det blivit sämre?Den har jag bara haft precis ett år och besvären har varit längre än så,så det är tveksamt.Medicinering känns inte så kul, har dock provat Femal balans, rätt bra för mig. Vad skulle du råda till? Mvh/A

Birgitta Segebladh:
Hej! Det är tyvärr inte allt för ovanligt att en del kvinnor upplever försämring när de har Mirena - men en del blir bättre! Om du kan byta till en vanlig kopparspiral kan det vara en lösning, men fungerar Femal balans för dig så fortsätt med det.

76 år och fortfarande värmevallningar

Fråga 19 från FöredragsLinnea: Jag är 76 år men får fortfarande kraftiga "värmevallningar" både dag å natt..vilket begränsar min "tyckaomtid" under vveckan. Är 150 cm lång å väger 54 kg, skonr 33-34. Har tre barn 13 barnbarn å 3 barnbarnsbarn. Vad göra åt detta "specktalet" i min kropp ?

Birgitta Segebladh: Hej! Det bästa är att du tar upp dessa besvär med din doktor så får man försöka vad det är för "spektakel".

PMS värre efter graviditet?

Fråga 20: Hej, jag undrar om det kan bli värre efter graviditet eller att man fött barn? Jag undrar vad man kan få för hjälp? Jag går till psykolog, men känner att jag är i behov av "specifikt hjälp" för min pms/pmds.. finns det medicin eller preventivmedel som kan motverka? Jag är väldigt säker på att det är detta, då det alltid händer tråkiga händelser några dagar innan mens varje månad! Eller hur vet man att det är pga detta? Tack Mvh Mamman

Birgitta Segebladh: Hej! Många kvinnor upplever att besvären förvärras i 35 års åldern - varför kan vi inte svara på. Om det alltid är dagarna-veckan före mens som du mår sämst kan du ta kontakt med en läkare som kan lite om premenstruella besvär - det finns hjälp att få!

15-åring med svår PMS

Fråga 21 från Kstr1: Jag har en dotter på 15 år nu i november och varje månad blir hon helt utslagen mellan 2 och 4 dagar. Hela hennes tillvaro blir helt svart och hon mår illa har ont i huvudet och vill bara sova. Hon har ingen matlust. har ett depressivt beteende. Hon klarar inte av att vara i skolan dessa dagar. Finns det någon form av behandling för det här? Är det här PMDS? Vad kan jag som mamma göra för att underlätta för min dotter när hon mår så här dåligt?

Tacksam för svar.

Birgitta Segebladh: Hej! Du kan försöka få henne att fylla i en dagbok över besvären - finns sådana på nätet. Sedan tycker jag att ni tar kontakt med ungdomsmottagningen där ni bor så kan du få hjälp.

Oregelbundna blödningar

Fråga 22 från Gästmaja12: Hej under året har min mens varit ganska oregelbunden ett tag varade den i 3v och ibland 3 dagar nu är den ganska normal igen men hur länge vara det? och hur kan det vara att innan mensen så kan jag må dåligt precis som om jag känner mig förkyld tex och ont i höften och även vid ena bröstet känns det alltid så konstigt(i sidan av bröstet molande el huggande känsla) innan och under mensen hur kan allt detta vara?

Birgitta Segebladh: Hej! Det är jättesvårt att förklara dina besvär "bara såhär" Om du har stora besvär av oregelbundna blödningar tycker jag att du ska ta kontakt med en gynekolog.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.