Fakta | Infektion

Magsjuka (virus)

Magsjuka orsakad av olika virus är en vanlig orsak till diarré och kräkningar. Sjukdomen varar normalt i ett par dagar upp till en veckas tid, och den smittar lätt.

Uppdaterad den: 2013-02-03
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är magsjuka orsakad av virus?

Viral gastroenterit är den medicinska benämningen på virusinfektion i tarmen, eller magsjuka (kallas ibland populärt maginfluensa). Detta är en vanlig orsak till diarré och kräkningar. Infektionen kan drabba alla åldersgrupper men är allvarligast hos små barn (förekommer sällan hos spädbarn under tre månader). Liksom förkylningar är virusinfektion i tarmen vanligast på vintern, men förekommer under alla årstider.

Det finns en rad virus som kan ge diarré och kräkningar. En del virus ger först och främst illamående och kräkningar, medan andra huvudsakligen ger diarré. Det vanligaste är dock en kombination av båda. Det finns också skillnader mellan de olika typerna av virus när det gäller den tid det tar från smitta till sjukdomsutbrott. I de flesta fall tar det en till tre dagar, men både längre och kortare intervall förekommer.

Sjukdomen kan vara i en veckas tid. Kräkningstendensen går vanligtvis över efter en till två dagar, medan diarrén oftast varar något längre.

Annons
Annons

Vad innebär magsjuka orsakad av virus?

Viruset som ger maginfluensa smittar oftast via avföring eller kräkning från personer med infektion. Slarv med att tvätta händerna efter toalettbesök kan göra att smittan sprids till andra. Särskilt vid norovirusinfektioner, som är en vanlig orsak till utbrott på sjukhus, är det vanligt med smitta i samband med kräkning.

Magsjuka orsakad av virus är mycket smittsamt. I tätbefolkade miljöer som förskolor och sjukhus sprider sig sjukdomen snabbt till många personer, både patienter och personal. Barn är dessutom särskilt utsatta för magsjuka eftersom deras immunförsvar är mindre utvecklat än hos vuxna.

Hur behandlas magsjuka orsakad av virus?

Magsjuka är för de flesta ett ofarligt tillstånd som går över inom tre till sju dagar. Ett möjligt problem är dock uttorkning. Mycket vätska förloras genom både kräkningar och diarré, och dessutom minskar aptiten för både mat och dryck under sjukdom. Uttorkning kan ge allvarliga problem, särskilt hos barn under två års ålder och hos äldre människor.

Annons
Annons

För att undvika uttorkning är det viktigt att dricka mycket. Liten urinmängd och mörk urin är tecken på att du inte får i dig tillräckligt med vätska. Hos små barn kan uttorkning också visa sig genom att barnet blir orkeslöst och slött, och eventuellt irritabelt.

Den viktigaste delen av behandlingen är med andra ord vätsketillförsel. Följande råd kan vara till hjälp vid magsjuka:

 • Det största misstaget är att undvika vätska och mat.
 • Det är rekommenderat att dricka små mängder vätska åt gången, så lite som 5 ml, men drick ofta – det kan också hjälpa lite mot illamåendet!
 • Spädbarn bör ammas så ofta det går, men sjukdomen kan göra att de inte har kraft att få i sig tillräckligt med mjölk. Då bör du ge små portioner vätska ofta med spruta, flaska eller sked.
 • På apoteket går det att köpa särskilda vätskeersättningar som också ersätter kroppens behov av salter och socker. Det är rekommenderat att använda dessa eftersom de har den rätta sammansättningen av salter.
 • Det viktigaste är dock att få i sig vätska. Barn bör därför få det som de vill ha att dricka. Söta drycker som läsk och saft, som inte är utspädda, bör om möjligt undvikas eftersom de ökar vätskemängden i tarmen och kan förvärra diarrén. Det är ingenting som hindrar att barnet får mjölk (till skillnad från vad som tidigare trotts). Om vätskeersättningar inte kan användas, kan små mängder salta kex eller liknande vara ett bra tillskott.
 • Om den sjuka personen inte klarar av att få i sig särskilt mycket mat under en kort period är det ofarligt, men du blir fortare frisk om du fortsätter att äta, även om du kräks. Det finns inga hinder för att äta helt vanlig mat i lite mindre mängder. Lättsmält mat som yoghurt, soppor, kex, rivet äpple och liknande kan vara lättare att få i sig. För vuxna: cigaretter, kaffe och alkohol bör undvikas under sjukdomsperioden.
 • Det finns läkemedel som dämpar diarré, men generellt rekommenderas inte användning av läkemedel. Diarré är kroppens sätt att få bukt med infektionen genom att ”skölja” eller ”spola” ut viruset ur tarmen. Läkemedel rekommenderas därför bara för att till exempel undvika diarré i särskilda situationer, till exempel under flygresor. Dessa läkemedel bör inte användas av barn under tolv år.

Hur är det med förskolan?

Barn med akut diarrétillstånd kan återgå till förskolan två dygn efter det att de är symtomfria. Detta gäller även blöjbarn. Barn som normalt har en tendens till lös avföring behöver inte hållas borta från förskolan. Föräldrarna avgör själva om barnet har onormal diarré. Vid diarrétillstånd där det finns misstanke om att smittan har överförts från livsmedel (till exempel efter utlandsresa) bör barnet undersökas av läkare. Då bör även förskolan informeras och kontrollera om även andra barn i förskolan har liknande symtom.

När ska du söka läkarhjälp?

 • Spädbarn som har allvarlig diarré eller kräkningar bör alltid undersökas av läkare.
 • Småbarn som verkar medtagna och slappa, ”inte är sig själva”, inte orkar leka och så vidare bör undersökas av läkare.
 • Ta kontakt med läkare vid tecken på uttorkning (liten urinmängd och mörk urin, muntorrhet och törst).
 • Vid uttalade magsmärtor, hög feber, blodiga kräkningar eller blod i avföringen bör du också ta kontakt med läkare.

Vid tecken på allvarlig uttorkning, vid blod i avföringen eller vid starka magsmärtor kan det bli nödvändigt med inläggning på sjukhus. På sjukhus kan vätskeförlust effektivt ersättas genom att föra in en sond genom näsan och ner i matsäcken, eller genom intravenös tillförsel (saltlösning direkt i blodet). Sjukhusinläggning behövs relativt sällan.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons