Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Folkhälsomyndigheten rekommenderar RS-vaccin för alla över 75 år

Personer över 75 år, samt personer inom vissa riskgrupper över 60 år, bör vaccinera sig mot RS-virus enligt Folkhälsomyndigheten. Två vacciner mot viruset har nyligen godkänts i Sverige för personer som är 60 år och äldre.


Publicerad den: 2023-09-21
Författare: Nina Örnfjäder, Redaktör

Annons

RS-virus är ett virus som orsakar luftvägsinfektion och kan ge symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation. Viruset drabbar framför allt äldre och spädbarn hårt. 

Personer över 75 år och personer över 60 år med vissa andra riskfaktorer rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att ta vaccinet. Det är den första rekommendationen i Sverige om vaccinering mot just RS-virus. Det är upp till regionerna att besluta om och hur vaccinet ska erbjudas till befolkningen. 

Annons
Annons

Ökad risk för sjukhusvård

Folkhälsomyndighetens utredning visar att det finns en tydlig ökad risk för allvarlig RS-infektion, som leder till sjukhusvård eller död bland personer från 75 år.

– Vi vet att vaccinerna som nu godkänts för äldre har en god skyddseffekt. Mot bakgrund av den påtagligt ökade risken för sjukhusvård och död till följd av RS-infektion rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att personer som är 75 år eller äldre erbjuds vaccination, säger biträdande enhetschef Johanna Rubin i ett pressmeddelande.

RS-virusets spridning orsakar stor sjukdomsbörda, men det är möjligt att förebygga allvarlig sjukdom med vaccination. Med anledning av de två nya vaccinerna har Folkhälsomyndigheten sett över sjukdomsbördan för viruset och beslutat om en definition för riskgrupper och rekommendation för vaccination mot RS-virus.

Riskgrupper som rekommenderas vaccin

Personer som är över 60 år och lever med exempelvis diabetes, kronisk lungsjukdom, kronisk hjärt- och kärlsjukdom, nedsatt immunförsvar eller lever- eller njursvikt bör också erbjudas vaccination mot RS-virus. 

Annons
Annons

Hur bra koll har du på RS-virus? Testa dina kunskaper i vårt quiz!

    Källor

  • FHM - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2023/september/personer-fran-75-ar-rekommenderas-vaccination-mot-rs-virus/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons