Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Undvik förkylning med god hygien

Förkylningsvirus sprider sig lätt och det kan vara svårt att helt undvika att bli smittad. Men med god hygien går det att minska risken för en förkylning, detsamma gäller under influensasäsongen. Här ger också Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, några råd gällande hosta och träning i samband med förkylning samt vad man ska tänka på om förkylningen övergår till en bakteriell infektion.


Publicerad den: 2009-11-25 Uppdaterad den: 2019-09-27

förkyld kvinna
Annons

Så smittar en förkylning

Förkylningsvirus är mycket smittsamt och sprider sig lätt från person till person. Viruset smittar ofta genom luften och sprids när en person hostar, nyser eller andas ut. Förkylning sprids även genom handslag eller andra former av direktkontakt. En förkyld person är framförallt smittsam under de första sjukdomsdagarna.

Genom att tvätta bort eventuell ”förkylningssmitta” går det att minska sjukdomsrisken. Var noga med din handhygien och undvik att peta dig i ansiktet.

Är du själv förkyld ska du tänka på att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger, på så sätt kan du skydda andra från att bli smittade.

Annons
Annons

Inkubationstiden, alltså tiden från att man blivit smittad tills att man får förkylningssymtom, är vanligen runt två till tre dagar.

Så ofta är det normalt att bli förkyld

I genomsnitt har barn sex till åtta förkylningar per år. Vuxna blir förkylda cirka två till fyra gånger per år. Barn från sex månader till tre år drabbas särskilt ofta.

Symtom på en förkylning

Vid en förkylning får man ofta ont i halsen och känner sig trött. Små barn kan få feber, men vuxna får sällan feber vid en vanlig förkylning. Man kan också bli täppt i näsan, snuvig och hostig. Symtomen är mest uttalade runt dag tre till fyra och börjar försvinna efter en vecka. Bebisar eller små barn som är förkylda kan också få sämre aptit, blir griniga och få orolig sömn på grund av nästäppan.

Skillnad mellan förkylning och influensa

Både förkylning och influensa orsakas av virus och är båda mycket smittsamma. Men åkommorna skiljer sig åt. Särskilt är det febern, kombinerad med muskel- och ledsmärtor som skiljer ut influensan från mer oskyldiga förkylningar.

Annons
Annons

Då ska du vara uppmärksam på din hosta

En förkylning läker oftast ut inom någon vecka. Men i vissa fall kan en förkylning övergå till andra besvär. Oftast får man då ökade och nya besvär när man egentligen borde vara på bättringsvägen.

– I samband med en förkylning kan man ha en kvarstående torrhosta i flera veckor. Det kan vara besvärligt, men vanligtvis är det inget att oroa sig för, säger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor.

Har man däremot långvarig hosta med pipande andning, framförallt vid utandning, som förvärras i samband med ansträngning bör man utesluta astma, menar Mats Halldin.

När förkylningen övergår till bakteriell infektion

– En vanlig förkylning orsakas av virus, men om du till exempel får feber, över 38 grader, och känner dig sämre, kan det ha övergått till en bakteriell infektion. Då är det extra viktigt att ta det lugnt och vila. Blir du riktigt dålig ska du söka vård, säger Mats Halldin.

Bakteriella infektioner som uppstå är till exempel: halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation, ögoninflammation eller lunginflammation. En annan vanlig komplikation hos småbarn är krupp.

Träna i samband med förkylning

– Många undrar om man kan träna och vara fysiskt aktiv när man är förkyld. Det generella rådet är förstås att man ska vila tills förkylningen gått över. Särskilt gäller det vid feber och ont i halsen, eftersom det i värsta fall kan leda till allvarligare tillstånd som till exempel hjärtmuskelinflammation, säger Mats Halldin och fortsätter:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Om du efter en tids förkylning enbart har lite vattnig snuva, men känner dig bra i övrigt, är det nog ingen fara att ägna sig åt lätt aktivitet. Är man tveksam tycker jag man ska ta det lugnt ett par dagar extra, så infektionen får läka ut.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-10-27 07:37 (5 år sen)

    Under rubriken "Då ska du vara uppmärksam på din hosta" finns det i sista stycket en mening om astma.
    Detta trots att astma inte alls nämnts tidigare. Det skapar förvirring och kan strykas.

    Sedan tycker jag det är synd att netdoktor ger utrymme till reklam för artrosträning på nätet. Orsaken till att jag säger det är att man kan få uppfattningen att det är gratis. Det är det inte!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.