Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Symtom: Så vet du att du har drabbats av influensa

Det är vanligt att man drabbas av influensa under vinterhalvåret, men hur vet man att man har drabbats av just influensa och inte bara av en vanlig förkylning? 


Publicerad den: 2017-12-19 Uppdaterad den: 2019-09-24
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Förkylning och influensa
Annons

Symtomen på influensa är: 

 • Trötthet
 • Frossa och snabbt stigande feber
 • Torrhosta
 • Huvudvärk
 • Muskelvärk och ledsmärtor
 • Snuva och smärta i halsen är inte heller ovanligt
 •  Dålig aptit, magsmärtor och kräkningar kan också förekommer, särskilt hos barn.

Influensasymtomen är typiska och det är särskilt febern, kombinerad med muskel- och ledsmärtor som skiljer ut influensa mot en ”vanlig” förkylning. Vuxna får sällan feber vid en vanlig förkylning. Små barn kan dock få hög feber även vid en förkylning. 

De flesta som insjuknar i influensa blir friska inom en till två veckor, och oftast försvinner febern under den första veckan. Tröttheten och hostan kan dock hålla i sig under längre tid och man kan känna sig lite "ur form" under flera veckor efter insjuknandet. Influensa-symptomen kan dock variera från person till person och för vissa kan sjukdomen faktiskt kännas som en vanlig förkylning. Andra märker knappt att de blivit smittade. 

LÄS MER: Olika typer av influensa 

Annons
Annons

Influensa kan vara farligt för vissa 

Influensa är som sagt ofarligt för de flesta, men vissa personer har högre risk att drabbas av allvarlig eller livshotande sjukdom om de blir sjuka i influensan. Dessa personer räknas till så kallade ”riskgrupper” och rekommenderas vaccination mot säsongsinfluensan. Exempel på riskgrupper är: äldre personer, gravida och personer med vissa underliggande sjukdomar. Läs mer om riskgrupper och influensavaccination här. Eftersom influensaviruset har stor förändringsförmåga, uppträder det varje år i en ny variant av säsongsinfluensan. Det gör i sin tur att vaccinet måste skapas på nytt varje år.

Hos äldre är det ganska vanligt att man på grund av influensan drabbas av lunginflammation. Andra vanliga komplikationer vid influensa är bihåleinflammation och luftrörsinflammation. Små barn kan ibland drabbas av öroninflammation och pseudokrupp.

Bra att tänka på om du drabbas av influensa

Om du drabbas av influensa är det viktigt att din kropp får återhämtning. Sov mycket om du kan. Undvik rökning och alkohol. Om du har hög feber är det också bra med mycket vätska, eftersom man förlorar mycket vätska när man svettas. Om man har mycket besvär kan man använda sig av febernedsättande och smärtstillande läkemedel (paracetamol eller ibuprofen). Dessa läkemedel kan lindra besvären, men förkortar inte sjukdomsförloppet. Kontakta läkare om symtomen är mycket svåra. 

Så länge smittar influensa

Det kan vara svårt att undvika att bli smittad av influensan när den väl cirkulerar runt på arbetsplatser eller på skolor. Men man kan minska smittorisken med god hygien. Man har dessutom större risk att bli smittad av influensa om man har nedsatt allmäntillstånd.

Annons
Annons

Inkubationstiden, alltså tiden det tar från det att man blivit smittad till att man blir sjuk, är 1-4 dagar. Är man sjuk kan man smitta andra från ungefär en dag innan man får symtom och fem dagar framåt. Influensa sprids som droppsmitta genom hosta, nysningar och nära kontakt med andra. 

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-03-25 08:45 (4 år sen)

  Bra läsning är här efter Corona pandemit

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-20 11:18 (5 år sen)

  Undrar hur länge smittan sitter i av en influensa.Är vaccinerat,så troligen mild variant.Ont i halsen tre dagar,började lördag,sedan nyser ,lite rinnig snuva,huvudvärk,röda svullna ögonlock? Väldig torrhosta igår och inatt,feber 38'2 .Käns en aningen bättre idag,men ont irygg och nacke särskilt,näsan rinner fortfarande fast känner mig tät i näsan? Smittar jag så länge jag hostar? tänker på barn och barn till JUL,avstår hellre än smittar dom.

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-20 11:35 (5 år sen)

  Undrar hur länge smittan sitter i av en influensa.Är vaccinerat,så troligen mild variant.Ont i halsen tre dagar,började lördag,sedan nyser ,lite rinnig snuva,huvudvärk,röda svullna ögonlock? Väldig torrhosta igår och inatt,feber 38'2 .Käns en aningen bättre idag,men ont irygg och nacke särskilt,näsan rinner fortfarande fast känner mig tät i näsan? Smittar jag så länge jag hostar? tänker på barn och barn till JUL,avstår hellre än smittar dom.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons