Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nästintill alla psoriasispatienter kan bli symtomfria

Idag kan i stort sett alla patienter med psoriasis få hjälp med sina hudproblem, det menar i alla fall Mona Ståhle, professor i dermatologi och venereologi vid Karolinska Institutet. Här ger experterna sina bästa råd till personer med psoriasis som inte blir hjälpta av sin behandling, samt till de  som har har psoriasis och ledproblem.


Publicerad den: 2020-11-17

Annons


Det är däremot svårare att få rätt hjälp vid ledbesvär som psoriasisartrit, menar Mona Ståhle. Det beror på att psoriasisartrit är en mer svårdiagnostiserad diagnos för läkare som inte är specialister inom området, menar hon. Som patient ska man därför försöka kräva att få träffa en reumatolog.

 

Annons
Annons

 

 

Socialstyrelsen lyfter i sina riktlinjer förbättringsområden inom psoriasisvården vilket visar att fler verksamheter inom vården behöver erbjuda:

  • Individuella genomgångar av riskfaktorer kopplade till levnadsvanor vid svår psoriasis

  • Följa upp personer med svår psoriasis i den specialiserade vården

  • Strukturerad uppföljning av behandlingseffekt

  • medicinsk fotvård

  • klimatvård

De nationella riktlinjerna riktar sig framförallt till beslutsfattare i landet, men som patient kan man också dra nytta av dem. Mona Ståhle menar att det är viktigt att man som patient ska känna att man har rätt till bättre vård. Att det är viktigt att ifrågasätt och ställa krav.

Annons
Annons

– Är man inte nöjd med den doktor som man har eller den vårdenhet man har, då har man rätt till en second opinion. Man kan söka vård någon annanstans. Det finns hjälp att få, säger hon. 

I klippet här ovan kan du höra mer om vad Mona Ståhle säger om rättigheter för patienter med psoriasis. 

Se hela webbinariet och få fler tips av experterna 

Filmklippet är en nedkortad version av ett webbinarium som Psoriasisförbundet och Netdoktor anordnade under Psoriasisdagen 2020. För att se hela sändningen i efterhand - klicka här!

Sponsorer för webbinariet:

logo22

Mer att läsa om psoriasis och psoriasisartrit

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Carina 2020-11-23 20:39 (4 år sen)

    Hej! Jag har haft min psoriasis (ppp) över 20 år. Men jag har inte fått någon vidare vård med detta, de enda jag har fått, är salva (dermovate ) och duo derm plattor, som inte hjälper . Mvh Carina


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.