Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Psoriasis

Hudläkarens 5 tips till dig med psoriasis

Lever du med psoriasis? Här ger hudläkaren Enikö Sonkoly dig fem nyttiga råd som kan hjälpa dig att förbättra din hälsa och behandling. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2021-02-26
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Psoriasis på armen
Annons

Om du lever med psoriasis kan du med fördel tänka på de här fem punkterna:

Behandlingsmöjligheter:

Idag finns det många behandlingsmöjligheter för psoriasis som kan leda till läkt eller nästan läkt hud. Är du inte nöjd med din behandling? Diskutera med din läkare.

Annons
Annons

 

Följsamhet till läkemedelsbehandling:

Läkemedel, invärtes så som utvärtes, fungerar optimalt om man använder det enligt läkarens föreskrifter; annars kan det finnas risk för att behandlingen inte fungerar, eller att man får biverkningar.

Uppföljning:

Vid systemisk behandling (läkemedel som påverkar hela kroppen och tas som tabletter, spruta eller dropp) är det viktigt med regelbunden uppföljning med blodprover och kontroll hos läkaren, för att kunna utvärdera effekten och eventuella biverkningar. Efter längre tids användning kan kontrollerna glesas ut, men inte avslutas helt. 

Samsjuklighet:

Vid psoriasis, framför allt svår utbredd psoriasis, har man ökad risk att få vissa andra sjukdomar (så kallade samsjukligheter). På grund av ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar är det rekommenderat att regelbundet kontrollera blodtryck, blodsocker och blodfetter. Vid ledsmärta är det viktigt att tänka på att den kan vara kopplad till psoriasis (så kallad psoriasisartrit).

Annons
Annons
Levnadsvanor:

Det finns mycket man kan göra själv för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, som kan vara kopplade till svår psoriasis. En sund livsstil med bland annat regelbunden motion, rökstopp och viktnedgång vid behov minskar risken för samsjukligheter avsevärt. Vårdcentralen kan hjälpa dig.

 

Källa: Enikö Sonkoly, docent, universitetslektor och hudläkare verksam vid Karolinska universitetssjukhuset. 

Fler nyttiga tips för dig mer psoriasis

Hur gör man – med hjälp av något du har i skafferiet – den viktiga avfjällningen så effektiv som möjligt? När är det aktuellt att byta till en effektivare behandling? Vilka läkemedel finns att använda vid psoriasis? Detta och mycket annat får du svar på i psoriasisskolan Djupdykning psoriasis del 2 och 3. Du hittar dessa patientutbildningar i Aktiv patient!

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons