Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Psoriasis

Patientansvarig läkare i alla lägen


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-07-06

Almedalen 2016: Patientansvarig läkare i alla lägen
Annons

Tidigare var personer med psoriasis kända som den ”friska patienten” men på senare tid har det visa sig vara långt ifrån sanningen. Det är temat på seminariet ”Jag passar inte in någonstans” i Almedalen.

– Vi har insett att psoriasispatienter inte får den vård de behöver, vid svårt tillstånd kan man även få hjärtkärlsjukdom. Många patienter med psoriasis får inte möjlighet att träffa en hudläkare för att få en bild av sjukdomen, säger Charlotta Enerbäck, professor i dermatologi vid Linköpings universitet, som medverkar på seminariet.

Fast vårdkontakt 

Hon anser att kontrollprogram bör göras på alla psoriasispatienter för att uppmärksamma alvarlig samsjuklighet. Till exempel är det inte ovanligt att psoriasispatienter med artrit får magproblem som en följd av antiinflammatoriska läkemedel.

Annons
Annons

– Dock kan ju inte vi hudläkare göra något åt det utan får hänvisa patienten vidare. Det pratas om vårdcoacher så patienten bara kan ha kontakt med en person som sedan tar kontakt med professionen, säger hon.

Just fast vårdkontakt är något som läkare är positiva till. Enligt NetdoktorPro:s enkätundersökning om kroniskt sjuka svarade nästan 70 procent att fast vårdkontakt är en av de viktigaste åtgärderna för att få en bättre vård.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons